$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

החברה או הכלב?

פרופסור יקר, בשבוע שעבר הצעתי לחברה שלי לעבור לגור איתי. לאחר שתיקה מביכה היא סירבה בטענה שהיא מפחדת מכלבים גדולים. אני אוהב אותה ולא רוצה לאבד אותה, אבל גם לא רוצה לוותר על הכלב שלי. מה לעשות? מיכה

דן אריאלי 07:5730.04.15

מיכה היקר,

זה קרוב לוודאי היה מבחן מצדה לראות כמה אתה אוהב אותה, ונכשלת - כך שאתה לא ממש צריך לדאוג לגבי הדילמה הספציפית הזאת. עם זאת, ייתכן אולי שתיתקל בבעיה דומה בעתיד.

 

אם נבחן את ההתלבטות שלך מנקודת מבט כלכלית רציונלית, התשובה ברורה: תתחיל מרישום רמות האושר שהכלב מעניק לך בכל יום ומכתיבת הערכה של כמות האושר היומית שאתה מצפה לקבל מבת הזוג. בשלב הבא, הכפל את המספרים האלה במשך הזמן המצופה של כל אחת ממערכות היחסים, וכלול בחישוב את הירידה הטבעית באושר לאורך זמן במערכת יחסים. ולבסוף, בחר את מערכת היחסים שזכתה בניקוד הגבוה יותר.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

אפשר גם להשתמש בנקודת מבט פסיכולוגית יותר, הנעוצה במה שהמדענים מכנים "שנאת הפסד". לפי התיאוריה של שנאת הפסד, חשוב לנו יותר להימנע מהפסדים מאשר לזכות ברווחים. פירוש הדבר שמנקודת המבט הנוכחית שלך (גר עם הכלב אך בלי החברה), אתה מתמקד יותר באיבוד חיית המחמד ולא ממוקד מספיק ברווח ממגורים משותפים עם החברה. כדי להתגבר על שנאת ההפסד, מסגר את הבחירה שלך לא כוויתור על אחד לטובת האחר, אלא כבחירה בין שני מצבים עתידיים: חיים עם הכלב אך ללא החברה או חיים עם החברה אך בלי הכלב. נסה לדמיין בראש שלך את שני התרחישים, כולל כל הפרטים הקטנים של החיים, ונסה להחליט איזה תרחיש גורם לך לחייך יותר.

 

לסיום, אם תלך לפי הגישה הכלכלית וייצא שבחרת בחברה, אל תספר לה לעולם כיצד קיבלת את ההחלטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x