$
בארץ

בכירי נובל אנרג'י חוזרים לישראל לסבב שיחות מרתוני

היום יתחדשו השיחות בין ועדת קנדל לנציגי דואפול הגז במטרה למצוא פתרון לבעיית התחרותיות במשק הגז. את דלק ונובל ייצג סגן נשיא נובל קית' אליוט

ליאור גוטמן 08:2415.04.15

בכירי הפקידות הממשלתית יניעו היום מחדש את סבב השיחות המרתוני מול חברות הגז - דלק ונובל אנרג'י - בניסיון למצוא פתרון לבעיית התחרותיות במשק.

 

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שסגן נשיא נובל אנרג'י קית' אליוט צפוי להוביל היום משלחת של בכירי החברות לסדרת פגישות מול ועדת קנדל - צוות בין‑משרדי של הממשלה שאמור לכלול בסבב השיחות הזה את הממונה על התקציבים אמיר לוי, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל ומנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן־בכור. בצוות אמור לשבת גם נציג של הממונה על ההגבלים העסקיים, כאשר לא מן הנמנע שפרופ' דיוויד גילה ישתתף אישית בפגישה.

 

בשבועות האחרונים ניהלו הצדדים מגעים לא רשמיים בהם היו מעורבים חלק מפקידי הממשלה, אולם הניסיון להניע מחר רשמית את סבב השיחות בעניין דואופול הגז, כמו גם העלאת דרג השיחות משני הצדדים, מסמן את רצון הצדדים להגיע לכלל פתרון מוסכם בדבר התחרותיות במשק.

בסביבת חלק ממשרדי הממשלה מזכירים שהפעם האחרונה שאליוט היה בישראל הייתה במהלך מרץ, אז הוא הציב תנאי של "דמי רצינות" מצד הממשלה כהוכחה לכך שהיא מתכוונת להגיע לפתרון מולה ומול שותפתה דלק.

 

דמי הרצינות כללו בין השאר אישור ממשלתי חתום על ידי רה"מ נתניהו לייצוא גז מישראל למצרים ולירדן. שני אישורים מסוג זה אכן ניתנו — למצרים באמצע מרץ האחרון ולירדן בתחילת אפריל. למרות שמדובר בחוזים קטנים יחסית למשק הגז, בנובל שוכנעו שהאישור שניתן על ידי נתניהו מאותת על כוונה למצוא פתרון מוסכם שיאפשר את פיתוח מאגרי הגז ובראשם לווייתן.

 

דיוויד גילה ויצחק תשובה דיוויד גילה ויצחק תשובה צילום: עומר מסינגר, עמית שעל

 

 

בדצמבר האחרון הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה שהוא שוקל להכריז על נובל אנרג'י האמריקאית ודלק הישראלית כעל הסדר כובל במשק הגז, וזאת בשל האחזקות הצולבות שלהם במאגרי תמר (שתי החברות מחזיקות יחד 67.25% מהמאגר) ולווייתן (שתי החברות מחזיקות יחד 85% מהמאגר).

 

הצוות הבין‑משרדי שהוזכר קודם לכן ניהל מו"מ מול החברות והציע פתרון לטווח קצר ופתרון לטווח ארוך. הפתרון לטווח הקצר כלל מכירה של אחזקות דלק במאגר תמר (31.25%) בתוך עד 3 שנים, שיווק הגז ממאגר זה על ידי ישראמקו בלבד, דילול של נובל לרמה שלא הוסכמה אבל נעה על פי ההערכות סביב 5%‑10% אחוז (לעומת אחזקה של 36% כיום) ופיקוח על המחיר שבו יימכר הגז מהמאגר: תקרה של 5.35 דולר ליחידת אנרגיה — מחיר דומה לזה שבו מוכרים את יחידות האנרגיה לתחנות כוח פרטיות; והוא זול בכ־30% מהמחיר שבו מוכרים את יחידות האנרגיה למפעלי תעשייה.

 

הפתרון לטווח ארוך כלל שיווק נפרד של גז ממאגר לווייתן, כל חברה על פי חלקה היחסי, ומכירה של אחזקות נובל ודלק במאגרי הגז הקטנים כריש ותנין בתוך 12 עד 18 חודשים. התוצאה הסופית אמורה להגדיל את מספר הספקים במשק מ־1 כיום ל־5 בעתיד, תוך שמירה על מחירים מפוקחים.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שמציאת הפתרון מתעכבת משום שאין הסכמות מלאות בין משרד האוצר למשרד הממונה על ההגבלים. האוצר מוכן לוותר על דילולה של נובל בתמר, וטוען שכל עוד היא נשארת קבלן הקידוח הרשמי במאגר, אין זה משנה מה חלקה בו. נושא השיווק בנפרד ממאגר לוויתן גם הוא נמצא בסימן שאלה, כיוון שלא ברור איך זה יתבצע טכנית כאשר הבעלות על צנרת ההולכה תישאר בידי החברות במשותף, מה שעלול להפוך את התחרות לתחרות לכאורה. משרד האנרגיה תומך בעמדת משרד האוצר.

 

לעומת משרד האנרגיה, הממונה על ההגבלים נוטה לא להסכים להקלות שמוכן לתת משרד האוצר לנובל אנרג'י בדרך למציאת פתרון לבעיית התחרותיות. הדד־ליין של גילה לתהליך הוא 24 באפריל, כאשר תיתכן הארכה של חודש - עד להרכבת הממשלה החדשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x