$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נפגשו בקניון איילון ובבית קפה בחולון: כך פעל קרטל הספרים

11 מנהלים בחברות שיווק ספרי לימוד לבתי הספר חשודים בחברות בקרטל שמנע ירידת מחירים. כתב החשדות, שהגיע לידי כלכליסט, חושף את המפגשים, החרמת המכרזים ותיאום המחירים. את המחיר, טוענת רשות ההגבלים, שילמו ההורים

תומר גנון 07:0931.03.15

בסוף חודש מאי 2013 התכנסו במשרדי חברת רכגולד בחולון 8 בכירים מ־6 חברות שיווק והפצת ספרי לימוד. על הפרק עמד מכרז שפרסמה כחודש לפני כן החברה למשק וכלכלה בשלטון המקומי (משכ"ל), שמטרתו היתה לקבל הצעות מחיר לרכישה מרוכזת של ספרי לימוד לבתי הספר על מנת להוריד את העלויות הגבוהות להורים. רק 6 ימים לפני כן הסתיים המכרז, אבל לפי כתב החשדות בפרשת קרטל ספרי הלימוד שנשלח לחשודים בשבוע שעבר והגיע לידי "כלכליסט", את תוצאותיו ידעו נציגי החברות הרבה לפני. זאת משום שהם סיכמו ביניהם לכאורה לא לגשת אליו כדי להכשילו.

 

ההסדר שנרקם בין המנהלים לא לגשת למכרז, כך טוענת רשות ההגבלים העסקיים, התבצע במספר פגישות ושיחות טלפון. נציגי החברות ידעו שמכרז בסדר גודל כזה, שבו משרד החינוך היה מוכן להשקיע עשרות מיליוני שקלים, עשוי לגרור ביניהן קרב על הנחות שיקטין את ההכנסות הצפויות. ואכן איש מהם לא ניגש למכרז.

 

אודי זלוף ממנהלי חברת ספר לכל אודי זלוף ממנהלי חברת ספר לכל צילום: אוראל כהן

 

לפגישה שנערכה בחולון לאחר המכרז הכושל, הגיעו נציגי החברות עם תוכנית נוספת. לפי כתב החשדות, "בפגישה הגיעו הנוכחים להסכמה שלפיה היה והמכרז יבוטל, יציע כל אחד מהספקים הנחה של עד 12% לבתי הספר אשר יהיו מעוניינים לרכוש מהם ספרי לימוד (במסגרת פרויקט השאלת ספרים שעליו יורחב בהמשך, ת"ג). עוד הוסכם כי אם נציגי המשכ"ל יפנו אל הספקים בנפרד, יציע כל אחד מהם הנחה של 10%". במילים אחרות, לפי החשד משווקי הספרים החליטו ליישר קו מבחינת הנחות, במה שהפחית את התחרות על מחיר הספרים.

 

ההפתעה שציפתה לחברי הקרטל מוקדם בבוקר

 

לחברי הקרטל לכאורה ציפתה הפתעה. בבוקר שלאחר פגישת התיאום בחולון, פשטו חוקרי רשות ההגבלים על בתיהם ועצרו אותם. לאחר שנחקרו במשרדי הרשות בתל אביב, החשודים הובלו לבית משפט השלום בעיר. שם כבר נחשפו היקפי החשדות נגדם - חברות בקרטל שתיאם הנחות או נמנע מלגשת ל־7 מכרזים שונים, חלקם בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, בין 2008 ל־2013.

 

הפרשה שזכתה לכינוי "תולעת ספרים", עברה בשבוע שעבר שלב כש־11 מעורבים זומנו לשימוע בטרם הגשת כתב אישום על עבירות של הסדר כובל (קרטל) וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. המנהלים החשודים: חיים כהן, מחברת כ.בונוס הפצות; שי ומשה כהן מיש הפצת ספרים; איתמר קרלינסקי ואורי דוידזון מחברת לוני כהן בע"מ; אריה ושלי מן־דעלי מחברת דוד רכגולד; סיגל חבז וחיים ואודי זלוף, מספר לכל; ועודד שפר מחברת מדע - טענו בחקירותיהם כי החליטו לא לגשת לחלק מהמכרזים בשל חוב כספי של משרד החינוך כלפיהם.

 

איתמר קרלינסקי איתמר קרלינסקי צילום: אוראל כהן

 

ההסדר החל לפעול עוד לפני המכרז של משרד החינוך

 

אלא שלפי החשדות, הקרטל בשוק ספרי הלימוד החל לפעול כבר הרבה לפני, ב־2008. בשנה לפני כן, הקים משרד החינוך מאגר של ספקים לאספקת ספרי לימוד במסגרת תוכנית השאלת ספרי הלימוד. על פי התוכנית, שמקובלת במדינות רבות בעולם, ההורים משלמים אגרת השאלה שנתית (280 שקל ביסודי ובחטיבת הביניים, ו־320 שקל בתיכון) ויכולים לקבל את כל ספרי הלימוד מבית הספר. האגרות מממנות רכישה מרוכזת, ומדי שנה הספרים מוחזרים ומשמשים את השנתון הבא.

 

כדי לאפשר לבתי הספר שהצטרפו לפרויקט להקים מאגר ספרים, נבחרו תחילה הספקים במכרז שבו התחייבו לתת הנחה מהמחיר הקטלוגי של ספרי הלימוד לרוכשים. בשלב השני התבקשו הספקים להגיש הצעות מחיר לבתי ספר שיבקשו לרכוש מהם ספרי לימוד. ההצעה לא יכלה לחרוג כלפי מעלה מהמחיר שנקבע בשלב הראשון ונקראת "תיחור".

 

בכל שנה נערכו מספר תיחורים לבתי הספר, כשמי שניהל את את הנושא מול הספקים היתה חברת טלדור. מי שהציע את התיחור הטוב ביותר, נבחר לספק את הספרים לבתי הספר. מכוח מנגנון זה סיפקו החברות החשודות את ספרי הלימוד בתוכנית ההשאלה בין 2008־2012. לכל בית ספר נקבע תקציב ממשרד החינוך לרכישה במסגרת הפרויקט.

ביולי 2008 בוצע התיחור הראשון וסביבו נולד הקרטל. מספר ספקים, כך כתב החשדות, הגיעו להסדר לפיו יחלקו ביניהם את אספקת הספרים לבתי הספר, כך שהחלק שבו זוכה כל ספק יהיה דומה לאחר. בנוסף לכך תיאמו החשודים את הצעות המחיר שאותן הגישו.

 

אריה מן דעלי ועורך דינו ערן זך אריה מן דעלי ועורך דינו ערן זך צילום: אוראל כהן

 

מטרת ההסדר הייתה כפולה: לקבע את הנתח של כל ספק, ולמנוע מתן הנחות גבוהות שיגררו את מחיר הספרים למטה. "הספקים הציגו מצג כוזב לפיו הצעתם במכרז הוגשה באופן עצמאי, ללא התייעצות, תיאום או קשר", נטען בכתב החשדות. בשיטה זו, כך נטען, פעלו חברי הקרטל גם בתיחור ב־2009.

 

בניסיון להוריד את מחירי הספרים להורים, ניסו עיריות שונות לפרסם בעצמן מכרזים לרכישה מרוכזת של ספרי הלימוד עבור בתי הספר. על פי כתב החשדות, נסיונות כאלה שביצעו העיריות קריית ים וחולון בשנת 2009, חובלו על ידי הקרטל שרצה לשמר את חלוקת השוק בין חבריו. כך בשני מכרזים אלה, תיאמו ביניהם לכאורה חברי הקרטל מי לא יגש למכרז.

 

פעילות הקרטל, כך לפי כתב החשדות, התהדקה ומנעה כל ניסיון להוריד את מחירי הספרים לבתי הספר.

 

הפגישות הסודיות של מנהלי חברות הספרים

 

בינואר 2012, חודשים ספורים לאחר המחאה החברתית, ניסה משרד החינוך לבצע מהלך רוחבי להורדת המחירים. קברניטי המשרד החליטו לפרסם מכרז לרכישה מרוכזת של ספרי לימוד לפרויקט ההשאלה לכל בתי הספר בהיקף של כ־100 מיליון שקל. בדרך זאת הם קיוו לקבל הנחות גדולות מהספקים.

 

המהלך, כך נטען בכתב החשדות, נתקל בחומת הקרטל. "ב־6.2.12 נפגשו עשרה מנהלים מחברות השיווק בקניון איילון, ובחנו את האפשרות שלא לגשת למכרז. אף אחד מהספקים לא הגיש הצעה במכרז. לכן בוטל המכרז במתכונתו המוקדמת ומשרד החינוך החליט לפנות לחברת מרמנת כדי שתפרסם מכרז חדש. היא פרסמה מכרז חדש ב־4.6.12".

 

על פי כתב החשדות "ב־12.6.12 עשרת המנהלים היו צדדים להסדר לפיו לא יגישו הצעות למכרז. הצדדים הגיעו להסדר בין היתר בשיחות טלפון ובשתי פגישות שהתקיימו בבית קפה בחולון. בתאריך 24.6.12, לאחר שהתברר כי הספקים לא הגישו הצעות, הם זומנו למשרד החינוך. בפגישה עם חשב המשרד, סוכם כי החברות ייתנו הנחה אחידה של 10% לרכישת ספרי לימוד על ידי בתי הספר השונים. עוד הוסכם עם החשב כי חלוקת העבודה תתבצע באופן שווה".

 

על פי כתב החשדות, בהסכמות אלה השיגו חברי הקרטל את שרצו: ביטול המכרז הענק שהיה עשוי להגדיל את ההנחות שהם יאלצו לתת, קיבוע הנחה אחידה לכולם וחלוקת נתחי המכירות ביניהן. מהלך שהטיב לכאורה עם כיסם, אבל פגע בתחרות שהייתה עשויה לגרום להורדת המחירים לבתי הספר.

 

כדי לפצות את אחת החברות שלא הייתה חלק מההסכמות מול משרד החינוך אך עמדה בהבנות בין חברי הקרטל לא לגשת למכרז, החליטו החברות כי כל אחת מהן תפריש לה 10% מחלקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x