$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר ממליץ לרשות החשמל לבטל חוזי גז של שותפות תמר

רשות החשמל פנתה לאוצר לקבל חוות דעת שנייה על מחירי שלושה חוזי גז, שעליהם חתמה שותפות תמר עם תחנות כוח פרטיות חדשות. הממונה על התקציבים אמיר לוי השיב: "ההסכמים האחרונים שהובאו בפניכם אכן מבטאים מחירים גבוהים מהקיים"

ליאור גוטמן 06:4824.03.15

משרד האוצר שלח בימים האחרונים מכתב לרשות החשמל ובו הוא ממליץ לבטל שלושה חוזי גז מול שותפות תמר בטענה שהם יקרים מדי.

 

שותפות תמר, ספק הגז היחיד בישראל ומונופול מוכרז המוחזק על ידי נובל אנרג'י, דלק, ישראמקו ודורגז, הגישה באפריל שעבר את שלושת החוזים לידי רשות החשמל. החוזים אמורים לשרת שלוש תחנות כוח פרטיות חדשות ושוויים נאמד בכ־1.8 מיליארד דולר ל־15 שנה. שניים מההסכמים עוסקים במכירת גז לתחנות הכוח שמקימה חברת האנרגיה והתקשורת רפ"ק באלון תבור וברמת גבריאל, וההסכם השלישי נחתם עם תחנת הכוח שאמורה לקום במתקן התפלת המים בשורק.

 

עיון של רשות החשמל בהסכמים מצא לא רק שהמונופול קבע מחיר בסיס גבוה מדי, כ־5.8 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU), אלא גם מנגנון שכופה התייקרות של אחוז בכל שנת חוזה. לכן השהתה יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן את אישור ההסכמים ופנתה לבקשת חוות דעת מהצוות הבין־משרדי שהוקם בשבועות האחרונים למציאת מבנה שוק חדש לדואופול הגז דלק־נובל אנרג'י.

 

במכתב התגובה ממשרד האוצר כותב הממונה על התקציבים אמיר לוי: "ההסכמים האחרונים שהובאו בפניכם אכן מבטאים מחירים גבוהים יותר ממחיר הגז הנוכחי של יצרני החשמל הפרטיים, הן במחיר הבסיס הקבוע בהם והן באופן התפתחות המחיר על פני שנים".

 

בעל השליטה בדלק יצחק תשובה בעל השליטה בדלק יצחק תשובה צילום: ראובן שוורץ

 

באוצר ממליצים להיצמד לעסקת חברת החשמל

 

משרד האוצר מגבה את רשות החשמל על פסילת שלושת חוזי הגז וכן ממליץ לה להכיר בחוזים שעומדים בכללים שנקבעו במסגרת חוזה רכישת הגז הענקית של חברת החשמל משותפות תמר ב־2012.

 

על פי כללים אלו, מחיר הבסיס ירד לכ־5.3 דולר ליחידת אנרגיה, הוזלה ריאלית של קרוב ל־9%, ותבוטל שיטת הצמדת המחיר. "העלות הנורמטיבית של הגז הטבעי אינה צריכה לעלות על מחירי הגז, לרבות מנגנוני ההצמדה, שנקבעו במסגרת עסקת האופציה של חברת החשמל", כותב לוי.

 

לוי מתייחס לאפשרות ששותפות תמר לא תסכים לתנאים החדשים ומציע ברמיזה דרך להתמודד עם מצב זה: "אין באמור במכתבי להגביל את הממשלה בהפעלת שיקול דעתה בכל הקשור לסמכויותיה לרבות תקנות מכוח סעיף 5 לחוק משק הגז". בכך לוי מציע להשתמש בסעיף שקובע ששר האוצר יכול "לקבוע כי עיסוק בשיווק גז טבעי יהיה טעון רישיון". כלומר אם תחליט ששיווק הגז מותנה ברישיון, תוכל המדינה לשלוט בעסקיה של שותפות תמר.

 

חוזרים למרתון שיחות חדש בצל איומים לנזק למשק

 

במקביל, נציגי משרדי ראש הממשלה (באמצעות המועצה הלאומית לכלכלה שכפופה למשרד), האוצר והאנרגיה החלו אתמול בסבב שיחות נוסף מול חברות הגז כדי להגיע להסכמה על שינוי מבנה משק האנרגיה. מטרת השיחות היא להציג נייר עמדה ממשלתי שיאפשר שינוי באחזקות הדואופול נובל־דלק והאחיזה הצולבת שלהן במאגרי הגז תמר (67.025% לשתיהן יחד) ולוויתן (85% לשתיהן יחד). אם הצדדים יגיעו לעמק השווה ינוסח מסמך מסגרת שיונח על שולחן שר האוצר הבא לטיפול מיד עם כניסתו לתפקיד.

 

ממשרדי הממשלה נטען בצורה לא רשמית שיש חלון של כ־10 ימים לסגירת קצוות ההסכם. לחץ הזמן נובע מעסקה שגיבשו נובל ודלק להקמת מתקן הפקה ימי (FPSO) בעלות 7 מיליארד דולר בסינגפור. לטענת חברות הגז, עיכוב בפתרון ידחה את פיתוח המאגר לתאריך לא ידוע ויסכן את העסקה. במשרדי הממשלה מתייחסים לאיומים בחשדנות, אבל מוכנים להודות שעיכוב בפיתוח יגרום נזק ישיר של 3 מיליארד שקל למשק.

 

על פי הערכות, השיחות לשינוי הדואופול יחלו מהמקום שבו הופסקו בפברואר האחרון, אז דרשה המדינה הסכמה מחברות הגז על הטלת מחיר תקרה לעסקאות הגז, שינוע בין 5 ל־5.5 דולר ליחידת אנרגיה. השיחות שהופסקו הציעו פתרון לטווח קצר, הכולל מכירה של דלק מהחזקותיה (31.25%) במאגר תמר בפרק זמן של כ־3 שנים, ופתרון לטווח ארוך הכולל מכירה של שני מאגר הגז הקטנים כריש ותנין לשחקן חדש תוך 12 עד 18 חודש. יישום התוכנית אמור ליצור בין 3 ל־5 ספקי גז במחיר מפוקח בתוך כמה שנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x