$
דעות

מצוקת הדיור: המושבים יכולים לעזור

במושבים ניתן להציב מבנים ניידים עבור סטודנטים; בנוסף אפשר להגדיל את זכויות הבנייה בנחלה, כך שניתן יהיה לבנות גם בית שלישי

עמית יפרח 07:3220.03.15

בדו"ח שפרסם לאחרונה, פרש מבקר המדינה שורה של כשלים בטיפול בבעיית הדיור, לפני כשבוע פורסם דו"ח מבקר המדינה בעניין מחדלי הדיור, אשר הביאו למחסור בהיצע הדירות בשוק ולעליית מחירים אדירה, המונעת מזוגות צעירים להגשים את חלום הדירה שלהם.

 

עיקרי הדו"ח מצביעים על מספר גורמים וגופים שלהם חלק במחדל הגדול. על פי אתר "כלכליסט", הדו"ח מציג שלל בעיות ומחדלים: רשלנות באיסוף נתונים על ידי רשות המסים, רשויות שמתבססות על נתונים מעוותים, ממשלות שמציעות פתרונות חלקיים ולא ריאליים, גורמי ביצוע שלא מיישמים את מדיניות הממשלה, רשויות מקומיות שתוקעות תהליכים, ועוד כהנה וכהנה בעיות. אף אחד לא עוצר לחשוב מדוע הדברים אינם עובדים. ללא ספק, התמונה שעולה מדו"ח המבקר – מזעזעת.

 

המבקר לא פסח על אף גורם, וקבע כי כל השרים והפקידים הנוטלים חלק בשרשרת הייצור של יחידות דיור, כשלו בזיהוי ובטיפול באחת הבעיות המטרידות ביותר במדינה בשנים האחרונות, כאילו לא היו 400 אלף איש ברחובות, כאילו המחירים לא ממשיכים לטפס כל רבעון.

 

הסבת קרקע חקלאית

 

כבר לפני כארבע שנים, בתחילתו של גל המחאות אשר פקד את הארץ בעקבות מצוקת הדיור והמחירים המופקעים שכולנו נדרשים לשלם (גם ברכישה וגם בשכירות), פנתה "תנועת המושבים" רשמית אל שר האוצר בהצעה לשיפור המצב. התנועה הציגה כמה חלופות שניתן להפעיל מידית במושבים על מנת להתמודד עם מצוקת הדיור, הן בפריפריה והן במרכז הארץ. 

 

מושב שרשרת בצפון מערב הנגב (ארכיון) מושב שרשרת בצפון מערב הנגב (ארכיון) צילום: ישראל יוסף

 

החלופה הראשונה היא הכנסת מבנים "יבילים" (כלומר מבנים ניידים ולא קבועים) אל תוך חלקות המגורים במושבים עבור סטודנטים. זהו פתרון מהיר יחסית שייתן מענה ראוי לצעירים שקורסים תחת נטל השכירות. המבנים יונחו לפרק זמן קצוב (10 שנים) ובמחיר מפוקח. יש לציין שמבנים אלו לא יהוו חלק מזכויות הבנייה בנחלה.

 

בשנות ה-90' בעקבות גל העלייה ההמונית מברית המועצות לשעבר, שיצר מחסור אדיר בדיור לעולים, החליט אריאל שרון, אז שר הבינוי והשיכון, לאפשר בהוראת שעה הסבה זמנית של מבנים חקלאיים שאינם בשימוש חקלאי, לטובת מגורים לעולים החדשים. כיום, ניתן לחדש את הוראה זו (שתוקפה פג ב-2004), ובכך ליצור אלפי יחידות דיור במושבים הסמוכים לערים הגדולות, ולשווקן לשכירות עבור סטודנטים. פתרון זה עשוי להשתלב עם הפחתת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית לסטודנטים.

 

שטחי המושבים הסמוכים לערים הגדולות מהווים מקום אידיאלי לבניית מעונות לסטודנטים על בסיס החלטה 949, המאפשרת מיזם מסחרי ותעשייתי בחלקות חקלאיות במושבים. במידה שרשות מקרקעי ישראל תאפשר בניית מעונות על בסיס החלטה זו במחיר נמוך לקרקע, בהחלט מדובר בפוטנציאל לפתרון ראוי וזמין לסטודנטים רבים.

 

חלופה נוספת וחשובה ביותר היא יישום החלטה 1355 שאושרה על ידי בג"ץ ביוני 2011 (בג"ץ 1027/04), המאפשרת את הגדלת זכויות הבנייה בנחלה, כך שניתן יהיה לבנות בנוסף לשני הבתים הקיימים כיום בנחלות את הבית השלישי. יישום מהיר של החלטה זו על ידי המינהל עשוי להביא לבנייה של עשרות אלפי יחידות דיור נוספות בנחלות שיגדילו את ההיצע, ובכך יקלו על הלחץ והביקוש הקיים בערים הגדולות במרכז הארץ.

 

לסיכום, דו"ח המבקר מטיח בפנינו תמונה של מצב חירום, שאיש לא מטפל בו כמצב חירום. אין ספק שגם במגזר המושבי חייב להתבצע שינוי רציני, על מנת לקדם משמעותית את יכולתנו ליישם את החלטות רמ"י בחלקות המגורים, ולהעביר את בעלי הנחלות והאגודות למערכת חוזית ארוכת טווח, שתבטל את החיכוך עם רמ"י ותסדיר אחת ולתמיד את סוגיית הקרקע במושבים). 

 

הכותב הוא עו"ד, יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים

 

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x