$
בארץ

"נתניהו לא הורה להפסיק החשמל לפלסטינים"

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל מכחיש שישנם שיקולים פוליטיים בהחלטה החברה לצמצם את אספקת החשמל לג'נין ושכם

ליאור גוטמן 22:2923.02.15

חברת החשמל הודיעה היום שהיא החלה לצמצם את אספקת החשמל של תושבי הרשות הפלסטינית (רש"פ). לא מדובר בניתוק מוחלט אלא בהגבלת בצריכה לרמה של 50% מהביקוש וגם זה בצורה מדודה: רק שעתיים ביום (שעה בבוקר ושעה בערב), ורק לג'נין ושכם.

 

התשובה לשאלה מדוע חברת החשמל מבצעת את המהלך נראית די ברורה. חובות הרש"פ לחברת החשמל, שנובעים מאי תשלום בעבור צריכת החשמל, "התנפחו" לאחרונה לשיא כל הזמנים והם נעים בין 1.9 ל-2 מיליארד שקל. לשם השוואה, מדובר בסכום ששווה לכ-28% מהכנסות חברת החשמל לרבעון השלישי של 2014 (שהסתכמו בכ-6.836 מיליארד שקל). חברת החשמל סיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2014 בהפסד של 920 מיליון שקל כאשר היא נושאת על גבה צבר התחייבויות של כ-70 מיליארד שקל, מתוכם כ-50 מיליארד שקל חוב פיננסיים לבנקים וגופים מוסדיים. לפיכך, הצורך, שלא לומר החובה, לנסות ולגבות את החוב הוא כמעט מובן מאליו.

 

השאלה היותר מעניינת היא מדוע חברת החשמל נזכרה דווקא עכשיו. הרי חובות הרש"פ רק הלכו וצמחו בקצב של כ-80 מיליון שקל לחודש, ולכאורה חברת החשמל יכלה "להוריד לאבו-מאזן את השאלטר" גם לפני חודש, חודשיים או חצי שנה, ואף אחד לא היה בא אליה בטענות.

 

 צילום: בלומברג

 

ביולי 2013 דיווח "כלכליסט, שחובות הרש"פ הגיעו ל-900 מיליון שקל ואילו בנובמבר קיימה הממשלה ישיבת חירום לאחר שסכום החוב חצה את רף מיליארד השקל. במהלך 2014 פנה יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל לממשלה בבקשת עזרה כיוון שהחוב התנפח לממדים של 1.5 מיליארד שקל, ובדו"חות החברה לרבעון השני והשלישי של אותה שנה סיווגה חברת החשמל קרוב ל-300 מיליון שקל (סה"כ) מהחוב כ"חובות מסופקים". כלומר, כאלה שקיים ספק בנוגע לגבייתם.

 

בשיחה עם "כלכליסט" מסביר יו"ר החברה רון טל שטרם ביצוע המהלך החברה התייעצה עם כל הגורמים המוסמכים, מה גם שבמאי האחרון היא תבעה את חברת החשמל המזרח ירושלמית על 531 מיליון שקל, ובמאי האחרון אכן הוטל עיקול על חשבונות החברה המזרח ירושלמית (שמספקת חשמל לגדה) בהיקף של כ-380 מיליון שקל. לצערה של חברת החשמל, העיקול בוטל.

 

בחברת החשמל מזכירים שהם התריעו "לאורך תקופה ארוכה בפני החייבות ובפני הגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה, על הצורך המידי בהחזר החובות, אך עד כה לא נמצא כל פתרון להחזרתם".

 

השאלה היא למה חברת החשמל חיכתה עד היום כדי לבצע את המהלך, ומזכירים שבעבר ניסתה חברת החשמל לקדם מהלך דומה, אולם הוא נחסם פעם אחר פעם; לפעמים בהוראה ממשרדי הממשלה השונים (רה"מ, אוצר, אנרגיה), בשל החשש מהביקורת הבינלאומית שהצעד הזה יעורר.

 

ישראל המשיכה לספק חשמל לרצועת עזה גם במהלך מבצע "צוק איתן", לרבות תיקון קווי מתח פלסטינים שנפלו לאחר ירי רקטות לעבר ישראל.

 

רון טל שולל מכל וכל לחצים שהופעלו או שנשלחו אליו מלשכת רה"מ נתניהו בנוגע למהלך, ואומר ש"רשות החברות הממשלתיות הייתה בסוד העניין ואף עודדה אותו. אנחנו לפני דו"ח כספי שנתי וצריך לטפל בזה". לשאלה מדוע המדינה לא עוזרת לחברת החשמל, חברה ממשלתית בבעלות כמעט מלאה, על ידי חילוט כספי מיסים הפנה רון טל את זכות התגובה למשרדי האוצר ורה"מ.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שמשרד רה"מ דווקא ניסה להתערב, אבל כדי למנוע את המהלך. לפני כמה שבועות שלח מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן מכתב לכל זרועות הביטחון בו הוא מתריע על כוונת ניתוק, וממליץ לזרועות הביטחון "לשים עין" על תגובת הפלסטינים למהלך. המכתב מוען לרמטכ"ל, למפכ"ל, לראש השב"כ וגם לראש המל"ל (המועצה הלאומית לביטחון לאומי) שבראשה עומד יוסי כהן. זה האחרון שלח בחזרה מכתב לחברת החשמל שם הוא מבקש למנוע את המהלך בשל האפקט הבינלאומי שלו.

 

רק במאי האחרון פנה נציג הקוורטט טוני בלייר לממשלת ישראל וביקש ממנה להימנע ממהלך של ניתוק חשמל.

 

למרות בקשתו של כהן מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב ענה לו לאחר מספר ימים שאין בסמכותו להתערב ולכן הוא מבקש מחברת החשמל "להוריד את השאלטר".

 

למדינת ישראל שמורה הזכות לקזז כספי מיסים של הפלסטינאים ולסגור את חובות חברת החשמל, אולם מדובר בהחלטה פוליטית שאף אחד לא שש לממש.

 

משרד האוצר הפנה את זכות התגובה למשרד רה"מ. תגובה רשמית לא התקבלה, אבל גורמים במשרד רה"מ מסרו שמדובר בהחלטה עצמאית של חברת החשמל שלא נעשתה בהנחיית הדרג המדיני. אותם גורמים סרבו להתייחס לשאלה מדוע מדינת ישראל אינה מקזזת את חובות הרש"פ כדי לסגור את חובות חברת החשמל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x