$
בארץ

גילה: "אנחנו חותרים לשינוי במבנה שוק הגז שייצור תחרות של ממש"

לדברי הממונה על ההגבלים, "לא מדובר בהתערבות נגד מונופול רק בגלל שהוא מונופול, אלא בהתערבות נגד מונופול שהגיע למעמדו בזכות הסדר כובל שהצדדים לכאורה עשו"

תומר גנון 10:4713.01.15

"בתחום הגז הטבעי אנחנו חותרים לשינוי במבנה השוק שייצור תחרות של ממש בין מאגרים בשוק הגז הטבעי", כך אמר הבוקר (ג') הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, בכנס השנתי של הרשות בת"א. 

 

 

"העוגן לזה הוא טענה שלנו על הסדר כובל שגרם למונופול-על. לא מדובר בהתערבות נגד מונופול רק בגלל שהוא מונופול. מדובר בהתערבות נגד מונופול בגלל טענה שהוא הגיע למונופול הזה בזכות הסדר כובל שהצדדים לכאורה עשו", אמר גילה.

 

 


הממונה התייחס להחלטתו לא להגיש צו מוסכם לבית הדין להגבלים, שהיה משמר לטענתו את כוחן של דלק ונובל בשוק הגז הטבעי בגלל אחזקה צולבת במאגרי לווייתן ותמר. "על פי החוק יש אפשרות להגיע לטיוטת צו מוסכם כדי לנסות לפתור את הבעיה התחרותית שעולה מהפרה לכאורה של החוק. הרשות עשתה מאמצים מאוד גדולים להגיע להסדר מחוץ לבית המשפט, על מנת למצוא מתווה שגם יצור תחרות בשוק וגם ימנע את האיום של שותפות הגז שאם יהיה הליך שיפוטי, הן לא יפתחו את לוויתן.

 

"אבל המחוקק מצווה עלינו כך: קודם תבדקו עם אלה שהפרו לכאורה את החוק אם הם מסכימים למתווה שאתם שוקלים לאמץ. אם הם מסכימים למתווה, תגישו את המתווה להערות הציבור. אחרי הערות הציבור, תלמדו את ההערות הללו, ותחשבו טוב טוב, לפי כל הנתונים העדכניים שיש לכם באותו הרגע, אם ראוי להגיש את המתווה לאישור בית הדין.

 

"אנחנו אמורים להגיש את המתווה לאישור בית הדין רק אם אנחנו משוכנעים שטיוטת ההסדר משיגה את המטרה ששם לנו החוק: למנוע פגיעה בתחרות למען הציבור. צריך להדגיש שמדובר במקרה חריג, שהחשיבות שלו לתחרות במשק היא חסרת תקדים, ומדובר בכמות יוצאת דופן של הערות מהציבור שקיבלנו. אכן, ברגע האמת, אחרי שלמדנו את כל הערות הציבור, ואת כל הנתונים העדכניים שהצטברו אצלנו, הגענו למסקנה שהאחריות המוטלת עלינו בחוק לא מאפשרת לנו לחתום על טיוטת הצו המוסכם, ולא מאפשרת לנו לבוא ולשכנע את בית הדין לסמוך ידיו על הפתרון הזה.

 

קידוח לווייתן קידוח לווייתן

 

"אנחנו נערוך שימוע עם שותפות הגז לגבי סוגייה זו, ואנחנו נמצאים במגעים שוטפים איתם. אני חושב שהשאלה שכולנו צריכים לשאול את עצמנו היא איך אנחנו רוצים שהשוק הכל כך חשוב הזה ייראה בטווח הארוך - האם אנחנו רוצים מבנה שוק תחרותי או מונופול לתמיד?", אמר גילה. 

 

"חוק הריכוזיות סותם פרצות"

 

גילה דיבר בנוסף על פרק הקצאת הזכויות בחוק הריכוזיות שנכנס לתוקף בחודש שעבר. "הוא סותם פרצות שנוגעות להקצאת נכסי מדינה לידיים פרטיות", אמר גילה. "הרשות אמנם יכולה לעצור מיזוג בעייתי מבחינה תחרותית בין חברות, אבל נותרו המצבים שבהם המדינה עצמה יוצרת את הריכוזיות, על ידי הקצאת נכס שלה – רישיון, זיכיון, חוזה BOT, קרקע, לגורם הלא נכון. זה בעייתי, כי לעיתים קרובות המכרז של המדינה הוא לפי כל המרבה במחיר, ומי שמציע את ההצעה הגבוהה ביותר הוא הרבה פעמים הגוף שאם דווקא הוא יקבל את הנכס, התחרות תיפגע הכי הרבה. את רוב הפרצה הזו סותם חוק הריכוזיות, שמחייב את המדינה לשקול שיקולי תחרות בהקצאת נכסים שלה לידיים פרטיות, ולהתייעץ עם רשות ההגבלים העסקיים לגבי שיקולים אלה". 

 

גילה נתן דוגמא להקצאה בעייתית בעיניו: "בהקשר הזה הקצאה מסוג אחד על ידי המדינה שלא קיבלה הרבה תשומת לב ציבורית היא הקצאה של קרקע. קרקע היא תשומה שיכולה להכריע את הגורל של שוק, ולכן צריך לחשוב שבע פעמים למי מקצים קרקע שחיונית לצורך תפקוד בשוק. כידוע בהרבה שווקים המיקום הגיאוגראפי של החברה חשוב. אם מקצים קרקע במיקום מסוים לחברה מסוימת, החברה הזו 'תפסה' את האזור הזה במרחב הגיאוגראפי, ואף חברה אחרת לא יכולה לתפוס את אותו אזור. מטבע הדברים, זה יכול להבריח מתחרה אחר מלהיכנס לאזור.

 

"רוב המקרקעין הם של המדינה, ולכן המדינה יכולה להשתמש בהקצאות הקרקע כדי לקדם תחרות ולמנוע ריכוזיות. זה בוודאי נכון לגבי קרקע שיש בה משאבי טבע, כגון מחצבות, וזה בוודאי נכון לגבי קרקע למגורים שתגדיל היצע ותוריד את מחירי הדיור. אבל זה גם נכון לגבי קרקע שמיועדת למשל לקניון גדול.

 

"אם מקצים קרקע לקניון גדול לגופים הגדולים ביותר, זה יכול להנציח או להגביר ריכוזיות בשוק הקניונים הרלוונטי, כי אם הגוף הגדול יהיה שם, אז גוף קטן יותר, שרוצה להכנס ולהתחרות על חנויות ועל צרכנים באותו שוק, עלול להדחק מהשוק. אותו הדבר לגבי קרקע למלון באזורים הריכוזיים, כגון אילת וים המלח. אם מקצים קרקע למלון חדש לגוף שהוא כבר ריכוזי באותו אזור, זה רק יגביר את הריכוזיות, כי במקום זה גורם חדש היה יכול להקים מלון באותם מקרקעין ולהקטין את הריכוזיות.  

 

"בעקבות החלטת קבינט יוקר המחיה של השר בנט בדיוק בעניין הזה, אנחנו עובדים בימים אלה על תקנות, יחד עם רשות מקרקעי ישראל, שבאות לפתור את הבעיה הזו, כך שרשות מקרקעי ישראל תתייעץ עם רשות ההגבלים העסקיים לגבי הקצאה של קרקעות לקניונים גדולים ולמלונות באילת ובים המלח", אמר הממונה על ההגבלים העסקיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x