$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עיריית ת"א מציעה: 165 עסקים במקום 300 יפעלו בשבתות

מועצת העיר של תל אביב צפויה לדון היום בהצעה חדשה לתיקון חוק העזר לפתיחת מרכולים בשבת, לאחר שהנוסח הקודם נדחה בידי שר הפנים

זוהר שחר לוי 07:1210.08.14

מועצת העיר של תל אביב צפויה לדון היום (א') בהצעה חדשה לתיקון חוק העזר לפתיחת מרכולים בשבתות ובמועדים. לידי "כלכליסט" הגיעה ההצעה, שתומכת במתן 165 היתרים לפתיחת מרכולים בשבתות, זאת בניגוד לכ־300 הפתוחים כיום. ההיתרים יחולקו לפי רובעים ובהתאם לסוג האוכלוסייה בכל אזור.

 

ההצעה מגיעה לאחר שביוני 2013 קבע בית המשפט העליון כי עיריית תל אביב מפרה את חוקי העזר העירוניים שלה בכך שהיא מאפשרת לרשתות הגדולות לפעול בשבת. "אם אופייה של תל אביב מחייב, לדעת העירייה, שלא לסגור עסקים כמו טיב טעם ו־PM־AM, ניתן לשנות את חוק העזר בדרך הקבועה לכך בדין", נקבע. "אולם, כל עוד לא שונה החוק, נקודת המוצא היא שיש לקיימו".

 


 

במרץ האחרון, בעקבות פסיקת העליון, גיבשה העירייה הצעה לתיקון חוק העזר העירוני. ההצעה ספגה לפני כחודשיים ביקורת קשה משר הפנים גדעון סער שלא אישר הפעלה גורפת של עסקים בשבת אך במקביל אישר פעילות של מספר מתחמים מסחריים בעיר וכן של חנויות נוחות ליד תחנות דלק.

 

 

 

בעקבות הביקורת, הנחה ראש העיר רון חולדאי את השירות המשפטי להציג הצעה משופרת, בשים לב להערות השר, תוך התבססות על תשתית עובדתית ופרמטרים שונים.

 

"ההצעה משקפת את רוח העיר בצורתה העדכנית"

"הצעה זו לא נועדה לשנות את אורחות השבת בעיר, אלא דווקא לשקף אותה בצורתה העדכנית, כפי שעוצבה בידי תושביה במשך שנים רבות", נכתב בדברי ההסבר להצעה.

 

ההצעה מתייחסת למרכולים וקיוסקים ששטח המכירה שלהם אינו עולה על 500 מ"ר, שיוכלו לקבל היתרים לפתיחה בשבת, וזאת בניגוד ל־800 מ"ר כפי שנכתב בהצעה הקודמת. הקטנת גודלם של המרכולים נועדה להגביל את המסחר בעיר בשבת.

 

ההיתרים יהיו תקפים למשך שנתיים ויהיו אישיים ובלתי ניתנים להעברה. ההיתרים יינתנו לפי מכסה אזורית, כשהמכסה לכל אזור מבוססת על אפיון האוכלוסיה המתגוררת בו. למשל, במרכז העיר שבו מתגוררים צעירים, חילוניים, שוכרי דירות ובלי רכבים, כך לפי הנתונים שמציגה העירייה, יהיו הקצאות גדולות יותר לפתיחה בשבתות. כך, לפי ההצעה, באזור רחוב המלך ג'ורג' במרכזה של העיר יינתנו הקצאות ל־45 בתי עסק שייפתחו בשבת לעומת אזור ראול ולנברג שבו יינתנו 6.

 

לפי ההצעה, מתן ההיתרים ייערך אחרי שניתנה הזדמנות לציבור הרחב להגיש בקשות לקבלת ההיתר. בכל אזור יוקצו רבע מההיתרים למרכולים שגודלם עולה על 200 מ"ר, שמגוון המוצרים בהם רחב יותר ממרכולים קטנים ומקיוסקים. כמו כן, במקרה שבו מספר הבקשות באזור מסוים יעלה על המכסה האזורית, ייבחרו הזוכים בדרך של הגרלה. בהגרלה זו תינתן עדיפות למבקשי היתרים ברחובות המסחריים הראשיים של הרובעים ובמרכזים מסחריים.

 

ראש העירייה, או מי שיוסמך לכך, יקבע את נוהל ההגרלה ויערוך אותה, וכן יפרסם את כל ההודעות הרלבנטיות לציבור באתר האינטרנט של העירייה.

 

 

גדעון סער גדעון סער צילום: אלכס קולומויסקי

 

הצעת התיקון לחוק מתבססת על מכסות לקבלת היתרים לפתיחת מרכולים בשבתות ובחגים. סך כל ההיתרים יעמדו כאמור על 165 מרכולים וקיוסקים בכל רחבי העיר, זאת מתוך כ־53,600 עסקים הקיימים בעיר. בכך, טוענים בעירייה, תבלום ההצעה את גדילת מספרם של המרכולים והקיוסקים הפתוחים בשבת ותגביר את הפיקוח עליהם. בניגוד לתיקון להצעת החוק הקודמת שנידונה בעירייה, ניכר כי העירייה חזרה בה מהרצון לפתוח את כל המרכולים והקיוסקים בשבת, ככל הנראה על בסיס הערותיו של שר הפנים ואחרי שהבינה שלא תוכל לפעול לכך.

 

יחד עם זאת, הצעת החוק עדיין מותירה יתרון ניכר לרשתות הגדולות, כמו טיב טעם ו־AM;PM בכך שאלה יזכו בפועל לרבע מההיתרים שיוקצו לכל אזור.

 

"העירייה ממסמסת את החלטת העליון"

ממטה המאבק של העסקים הקטנים ובעלי המכולות נמסר בתגובה: ״הצעת החוק העירוני, במתכונתה החדשה, היא ניסיון נוסף של עיריית ת״א־יפו להונות ולמסמס את החלטות בית המשפט העליון ושר הפנים. העירייה, בראשות חולדאי, חברה לתאגידים וטייקונים כדי לרמוס את בעלי העסקים הקטנים והמכולות. אנו מצפים שמועצת העיר לא תתמוך בחוק שהוא ישראבלוף ובהצעה שכל מטרתה היא להכשיר התנהלות עבריינית שמתעלמת מחוקי המנוחה והעבודה בישראל״.

 

מהעירייה נמסר כי "בעקבות החלטת שר הפנים, מצאה לנכון העירייה להביא לאישור המועצה הצעה מתוקנת של חוק העזר העירוני המתיר פתיחת מרכולים בשבת וחגים. הגם שסברנו כי ההצעה הקודמת עונה בצורה שוויונית ומידתית לצרכים והדרישות הרי שבעקבות ההערות בהחלטת שר הפנים נעשתה עבודה שקבעה נוסחה למכסות בכל אזור. מכסות אלו מאפשרות לכל מרכול קטן כגדול הזדמנות שווה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x