$
בארץ

צוק איתן

שיעור בתעמולה: המאבק התקשורתי של הפלסטינים

דובר צה"ל מבקש מהגולשים להפיץ ברשת כרזות מעוצבות. הממשלה ברמאללה, שלא רוצה להצטייר כפרו־ישראלית, נוקטת קו אקטיבי יותר ומסבירה איך להציג ברשת את "התוקפנות הישראלית"

דני רובינשטיין ודורון פסקין 06:4723.07.14

"פתחו כל ידיעה על פעילות הלוחמים במילים 'בתגובה למתקפה הישראלית האיומה' וסיימו אותה במספר השהידים שנהרגו מתחילת ההתקפה הישראלית. הדגישו שהכיבוש הישראלי הוא התוקפן ואנחנו בפלסטין רק מגיבים".

אלה רק חלק מההנחיות על פרסום אפקטיבי של מידע ברשתות החברתיות, לפי משרד ההסברה והמחלקה לניהול מדיה של משרד הפנים הפלסטיני - לא של חמאס, אלא של הממשלה ברמאללה. המלצה נוספת היא לתעד את האירועים בתאריכים ומקומות, מפני ש"ישראל טוענת שהפעילים מפרסמים תמונות ישנות", וגם לא להשתמש בתמונות ארכיון מבלי לציין זאת בפרסום.

 

 צילום: רויטרס

 

אבו מאזן דואג לתדמית

 

הרשות הפלסטינית ברמאללה אינה שותפה, כמובן, ללחימה בעזה, אבל שורה של גורמים פלסטיניים בממשלת ההסכמה (עם חמאס), שבראשה ד"ר ראמי חמדאללה, פעילה מאוד בסיוע מדיני והסברתי לפלסטינים ברצועה. הרשתות החברתיות הן אחד מאפיקי הפעילות הבולטים, שנועד בין השאר לכוון את ההזדהות הרבה של הציבור הפלסטיני בגדה עם תושבי עזה. לכן פורסמו גם ההנחיות על פרסום אפקטיבי ברשת.

 

בתחילת השבוע פרסמה הממשלה הפלסטינית, באמצעות מרכז התקשורת הממשלתי ברמאללה, גינוי חריף של "התוקפנות הישראלית להשמדת קיומנו". בהמשך נאמר שהתוקפנות הזאת מלווה ב"ביטויי שנאה גזענית התומכים בפשעי המלחמה ומנצלים את שתיקת העולם לניהול מלחמה מזוהמת".

 

לדעת דוברי הממשלה ברמאללה, כוונת התקיפה הישראלית היא לערער את פתרון הקמת שתי המדינות לשם קידום מדינת אפרטהייד. עוד הודיעה הממשלה הפלסטינית על הקמת קרן סיוע בינלאומית ועל שליחת תרופות וציוד רפואי לאזרחים ברצועת עזה. בנוסף נמסר על יוזמה לפנייה לגופי משפט בינלאומיים, כדי שאלה יפעלו נגד ישראל.

 

המאמץ ההסברתי ברמאללה נועד בין השאר להבטיח שהיו"ר מחמוד עבאס (אבו מאזן) והבכירים ברמאללה לא ייתפסו כמי שמרוצים מהמצוקה של הפלסטינים והנהגת חמאס בעזה. אבו מאזן חושש עוד יותר כי הוא יואשם בניסיון לחזור לעזה על גבי הטנקים הישראליים.

 

מלחמה פסיכולוגית

 

לצד המערכה בשדה הקרב מפעילים הארגונים הפלסטיניים ברצועה, ובראשם חמאס, זרוע תקשורתית ענפה, שכוללת את כל האמצעים המודרניים (רשתות חברתיות) וכמובן ערוץ טלוויזיה. בחמאס סבורים כי עד כה נחלו כמה הישגים גדולים בתחום הלוחמה הפסיכולוגית.

 

מבחינת חמאס השיא היה לפני כעשרה ימים, אז הבטיח, בעברית, בשעה שמונה בערב כי בעוד שעה יבצע תקיפה מסיבית של רקטות על גוש דן. לאחר התקיפה חגג חמאס את ניצחונו ובתקשורת הפלסטינית כתבו כי חמאס הורידה למקלטים "5 מיליון ישראלים, פי שלושה מכל תושבי רצועת עזה".

 

שיחות עם עיתונאים פלסטינים ברצועה מלמדות כי חמאס התכונן היטב למערכה גם בזירה התקשורתית. לפי אחד העיתונאים, שהתראיין לעיתון "אל־קודס אל־ערבי", חמאס מפעיל לא פחות מצבא תקשורתי ברצועת עזה. בארגון הבינו היטב במהלך מבצעים קודמים כי המאמץ התקשורתי בזמן מלחמה שונה בתכלית מהמאמץ בזמן שגרה, ונערכו בהתאם.

 

פלסטינים מתפנים מצפון הרצועה, בשבוע שעבר פלסטינים מתפנים מצפון הרצועה, בשבוע שעבר צילום: איי פי

 

לדברי אותו עיתונאי, אנשי התקשורת של חמאס עוקבים אחר כל דיווח וכל התפתחות בשדה הקרב, בייחוד מהתקשורת הישראלית, ומפרסמים את הדברים שעשויים לשרת את האינטרסים של חמאס. עוד הוא אומר כי גם ישראל מפעילה מניפולציות תקשורתיות בזמן הלחימה.

 

אותו עיתונאי חשף כי כל עיתונאי ברצועה מקבל בכל יום, היישר למכשיר הנייד או לתיבת המייל שלו, עשרות הודעות מטעם חמאס ובהן תמונות וסרטונים, כולל כאלה שתיעדה הזרוע הצבאית במהלך העימותים עם צה"ל.

 

מבחינת חמאס ההוכחה הטובה ביותר שהתקשורת שלו עובדת היטב ומטרידה את הצד השני היא הניסיונות של ישראל לפגוע בשידורים, בעיקר של ערוץ אל־אקצא. נכון להיום שידורי הערוץ נמשכים. לפי מקורות בעזה, מאז תחילת הלחימה פונו משרדי הערוץ, וכיום הוא משדר ממיקום סודי, כנראה מתחת לאדמה, מחשש מפני תקיפה ישראלית.

 

ואי אפשר לא להזכיר את ערוץ אל־ג'זירה הקטארי, שמשדר את כל הודעות חמאס כמו שהן, כולל המופרכות ביותר. בעבר נחשבה אל־ג'זירה לרשת הנצפית ביותר בעולם הערבי, אך בשנים האחרונות, ובעיקר מאז החל האביב הערבי, היא ירדה מנכסיה בשל האג'נדה הברורה שאימצה. במערכה הנוכחית הרשת מוכיחה לכל המבקרים כי הם צדקו.

 

מעבר הסחורות צומצם

 

במקביל נמשכת בימים האחרונים העברת הסחורות בכרם שלום, אם כי במתכונת מצומצמת. אל המעבר מגיעים רק מצרכים חיוניים, ובראשם דלק, תרופות ומזון. המשאיות שבאות מהצד הישראלי פורקות את הסחורה, ורק אחרי שהן עוזבות את המקום נכנסים הנהגים והמשאיות הפלסטינים ולוקחים את הסחורה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x