$
בארץ

צוק איתן

בעקבות המצב הביטחוני: הוקפאו עבודות הפיתוח בקידוח תמר

קבלני המשנה המפתחים את מערכת הולכת הגז המשופרת ממאגר תמר עובדים בשטח פתוח, והחשש לביטחונם הוביל להקפאת העבודות, שכרגע לא ברור מתי יחודשו. גם עבודות הקידוח במאגר חלץ־כוכב נעצרו בגלל המצב הביטחוני בדרום

ליאור גוטמן ואורן פרוינד 06:5922.07.14

עבודות הפיתוח של מערכת הולכת הגז של מאגר תמר הוקפאו בשל מצב הלחימה המתמשך במבצע צוק איתן. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בעבודות שונות הכוללות העסקת שורת קבלני משנה, וחלק מהן דורשות שהייה במרחבים פתוחים. בעקבות המצב לפידות חלץ הפסיקה גם אתמול (ב') את עבודות הקידוח במאגר הנפט חלץ־כוכב צפונית-מערבית לשדרות.

 

 

מערכת ההולכה הנוכחית של הגז מתמר החלה לעבוד במרץ 2013. נכון להיום היא מסוגלת להזרים 10 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי בשנה, והאספקה בפועל נעה סביב ממוצע של 7.5-8 מיליארד מ"ק בשנה. שותפות תמר הודיעה זה מכבר שהיא מתכוונת לשפר את הולכת הגז לישראל באמצעות התקנת מדחסים (קומפרסורים), כך שתפוקת הולכת הגז תגדל בכ־20%. עלות השדרוג היא 300-400 מיליון דולר והוא אמור להסתיים עד מחצית 2015. לפיכך שדרוג מערכת ההולכה כולל בין השאר עבודות קבלניות בתחומי העפר, הבטון והצנרת, שיתמכו בהגדלת תפוקת הגז.

 

חשש לחיי אדם ופגיעה ברכוש

ואולם, תוכניות לחוד ומציאות לחוד: מאז תחילת מבצע צוק איתן בעזה נרשם טיווח כבד לאזור הדרום, ולנוכח קצב שיגורי הרקטות מרצועת עזה לישראל והחשש מפני פגיעה בחיי אדם או ברכוש הוחלט לעצור את העבודות שם מבלי שנקבע מועד רשמי לחזרת העובדים למקום. בסביבת שותפות תמר מדגישים שהעבודות הקשורות ישירות ללו"ז הפיתוח, אלה שמטרתן לוודא שמערכת ההולכה תפעל במתכונת משודרגת עד אמצע שנת 2015, הואטו, ואילו אלה שכוללות עבודות משניות הוקפאו עד להודעה חדשה.

 

 צילום: אלבטרוס

 

השינוי בלוחות הזמנים של פיתוח מאגרי הגז אינו מסתיים רק בהקפאת חלק מעבודות הפיתוח של מערכת ההולכה של מאגר תמר. ב־9 ביולי, ממש בימים הראשונים של תחילת הלחימה בדרום, בכירי חברת נובל אנרג'י, המחזיקה ב־36% ממאגר תמר, בחרו לעזוב את ישראל. מדובר במשלחת של אישים בכירים, לרבות המנכ"ל המיועד דיוויד סטובר, שהיתה אמורה לנהל פה סדרת פגישות באשר למתווה הפיתוח של מאגר לווייתן. ביני זומר, דירקטור לענייני חוץ ושותפויות בנובל אנרג'י, מסר לאחר העזיבה שהנהלת החברה ביוסטון, טקסס, חשבה ש"לא נכון להטריד את המערכת בנושאים הקיימים, בזמן שרקטות נופלות ברחבי ישראל. יש לחזור לארץ בעיתוי אחר, שיהיה מתאים הרבה יותר". משותפות תמר נמסר בתגובה כי "אין עיכוב בלוח הזמנים להשלמת העבודות".

 

במקביל הפסיקה חברת לפידות את הפעילות בקידוח צפונית-מערבית לשדרות בעקבות הלחימה. עבודות הקידוח החלו לפני שלושה שבועות והיו אמורות להסתיים עד סוף אוגוסט, עת פוקע רישיון הקידוח. לנוכח הפסקת הפעילות פנתה הנהלת לפידות לממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות וביקשה ארכה של שלושה חודשים לרישיון כדי להשלים את עבודות הקידוח. על פי דו"ח של חברת הייעוץ Tracs International, רזרבות הנפט המוכחות (Proved) בשטח רישיון חלץ־כוכב מוערכות ב־422 אלף חביות נפט.

 

שדה חלץ הוא השדה הפעיל הוותיק בארץ והשאיבה ממנו נמשכת ברציפות מגילויו ב־1955. בסך הכול הופקו מחלץ עד היום יותר מ־17 מיליון חביות נפט בשווי 450 מיליון דולר מתוך פוטנציאל של כ־19 מיליון חביות. קצב ההפקה היה 400 חביות ליום אולם כיום עומד על 100 חביות ביום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x