$
בארץ

חברת החשמל לממונה על הגבלים עסקיים: פצל את שותפות לווייתן

בחברה המליצו לחלק את לווייתן שבשליטת יצחק תשובה לשלושה. ההמלצה מופיעה בדו"ח החברה לרבעון הראשון של 2014, החושף הפסד של 347 מיליון שקל לעומת 253 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. לווייתן: "מי שגר בבית זכוכית, שלא ישליך אבנים"

ליאור גוטמן 09:1025.05.14

בדיון בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר פתח יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל במתקפה על בעלי מאגרי הגז ובהם יצחק תשובה. "מתפתח פה מונופול ל־30 שנה שלא ישלוט רק על ייצור החשמל אלא גם על מגזרי התעשייה והתחבורה", אמר רון טל. 

מדובר בקרב בין ספק גז בלעדי והלקוח הגדול במשק, שני גופים שעד היום תיאמו עמדות בנושא מכירה והולכת הגז. דו"ח חברת החשמל לרבעון הראשון של 2014 מראה כי הקרב לא החל בדבריו של רון טל בכנסת: בדו"ח שפורסם ביום חמישי נמצאת המלצה לממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה לפרק את המונופול המתהווה בלווייתן.

 

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל (מימין) ודיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל (מימין) ודיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים צילום: עמית שעל, עומר מסינגר

 

ההמלצה הופיעה במכתב שנשלח לגילה באפריל, לאחר שזה החל בשימוע למתן פטור מהסדר כובל למאגר לווייתן. בחברת החשמל כתבו כי "קיימת אפשרות נוספת ועדיפה לחולל תחרות בשוק הגז הטבעי, חיוב כלל השותפים במאגרי הגז הגדולים לבצע שיווק ומכירה נפרדת, כפי שנהוג בעולם". גילה טרם הכריע בנושא, והשימוע יסתיים בסוף החודש.

 

חברת החשמל ממליצה למעשה לפצל את הנכס הגדול ביותר שבשליטת תשובה – זה שלפי כשבוע היה על סף עסקה בשווי 2.7 מיליארד דולר עם וודסייד האוסטרלית. כך, כל אחת מהשותפות במאגר (דלק עם 45%, נובל אנרג'י עם 40%, ורציו עם 15%) תמכור את חלקה בנפרד ותתחרה בחברתה, וחברת החשמל תקבל מחיר טוב יותר.

 

אם ההמלצה תתקבל, היא תקשה על אפשרות לייצא גז – ייצוא מלוויתן כולל מתקן גז נוזלי, ופיצול יפגע באפשרות הקמת המתקן היקרה. המלצת חברת החשמל מנוגדת להמלצת גילה להשאיר את מבנה הבעלות ללא שינוי כמעט, כשהתחרות תגיע ממכירת חלק קטן מלוויתן והמאגרים כריש ותנין, כך שכ־10% מהגז יעברו לשחקן חדש. ייתכן שעמדת חברת החשמל נובעת גם מהעובדה שדלק מוכרת גז לתחנות כוח פרטיות, שרובן מתחרות בחברת החשמל.

 

מהדו"ח עולה שחברת החשמל מסכמת את הרבעון הראשון של 2014 בהפסד של 347 מיליון שקל, לעומת הפסד של 253 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההכנסות אמנם הסתכמו בכ־6.7 מיליארד שקל, גידול של 4.6% לעומת אשתקד (בעיקר בזכות העלאת התעריף ב־5.5% במאי 2013), אך הרבעון הסתיים בהפסד משתי סיבות עיקריות: הפרשה של כ־150 מיליון שקל לחובות מסופקים של הרשות הפלסטינית, וגידול חד בהוצאות המימון – 981 מיליון שקל לעומת 693 מיליון שקל אשתקד.

 

בשותפות לווייתן מסרו בתגובה לדברי רון טל בכנסת: "מי שגר בבית זכוכית, שלא ישליך אבנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x