$
דעות

הגז החזיר את האמון בתשובה

דלק קידוחים ואבנר מקבוצת דלק, בשליטת יצחק תשובה, גייסו 2 מיליארד דולר וזכו לביקושי יתר של 13.5 מיליארד דולר. המשקיעים לא שכחו את הסדר החוב של בעל השליטה בדלק נדל"ן, אבל כשמדובר באוצר טבע שקורץ לכולם, קל יותר לגלות סלחנות

יניב רחימי 09:1112.05.14

"יום ללא צחוק הוא יום מבוזבז", אמר צ'רלי צ'פלין, ויצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, לא מבזבז אף יום. תשובה צוחק כל הדרך לבנק, בדרך למוסדיים, בדרך לאסדה. מפזר חיוכים לכל הכיוונים.

 

אי אפשר להאשים את תשובה. לו הייתם מצליחים לגייס 2 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח שזוכה לביקושים של 13.5 מיליארד דולר, שנה וחצי בלבד אחרי שהשלמתם הסדר חוב, לא הייתם צוחקים? הייתם מתפקעים מצחוק.

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לא מאהבת יצחק

 

דלק קידוחים ואבנר, שתיהן מקבוצת דלק, ביקשו לגייס 2 מיליארד דולר כדי למחזר חובות ולממן את הפעילות השוטפת של שותפות הגז בפרויקט תמר. ניתן היה לצפות שעל רקע התספורת שהונחתה על ראשם של המשקיעים בדלק נדל"ן, גם היא בשליטת יצחק תשובה, הגיוס ייתקל בקשיים ולכל הפחות בכתף קרה. אלא שבפועל הוזרמו ביקושי יתר להנפקה, בהיקף של 13.5 מיליארד דולר. המשקיעים המוסדיים הישראליים, אותם אלו שספגו תספורת של יותר מ־50% בהסדר החוב של דלק נדל"ן, ממש נאבקו זה בזה על הזכות לתת הלוואה לחברות בשליטת יצחק תשובה.

 

האם בעל השליטה בקבוצת דלק זכה לסליחה מלאה ולכפרה שלמה מהמשקיעים? תשובה אמנם נהנה מכמה נקודות הודות לנכונות שלו להזרים כסף מכיסו הפרטי במסגרת הסדר החוב של דלק נדל"ן, אולם מבחינת המוסדיים, אין בכך כדי לזכות אותו באופן מוחלט. ההסתערות על ההנפקה של תמר בונד לא באה בגלל אהבת יצחק תשובה, אלא בזכות הגז הטבעי. כשלבעל השליטה יש אוצר טבע, קל יותר למוסדיים להדחיק את הכעסים ומשקעי העבר, ולגלות סלחנות לטייקון שומט החובות.

 

מבחינה משפטית גרידא, יצחק תשובה מעולם לא כשל בשירות החוב למחזיקי האג"ח. למעשה, הוא מעולם לא לווה כסף משוק ההון. מי שהגיעה לחדלות פירעון היא החברה שבשליטתו, דלק נדל"ן. בשוק ההון מבחינים בין בעלי השליטה לחברות שבבעלותם. יד אחת מספרת, יד שנייה מגייסת. כך תשובה מצליח לגייס בזרוע של הגז הטבעי, שנה וחצי בלבד אחרי שהוא כושל בזרוע הנדל"ן.

 

לב לבייב, שגם הוא הזרים מאות מיליוני שקלים במסגרת הסדר החוב של אפריקה, קיבל בשבוע שעבר ביקושים של 412 מיליון שקל בהנפקת האג"ח של החברה־הבת - אפריקה נכסים.

 

יצחק תשובה. שעבד נכסים לטובת הגיוס יצחק תשובה. שעבד נכסים לטובת הגיוס צילום: נימרוד גליקמן

 

בטיוטת דו"ח הוועדה לבחינת תהליכים לעריכת הסדרי החוב בישראל, בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, נטען שישנם בעלי שליטה הבוחרים לא להזרים כסף לחברה במסגרת הסדר החוב, משום שהימנעות זו לא פוגעת במוניטין שלהם בגיוסי חוב עתידיים. ההמלצה של הוועדה, לתת גילוי בדבר התנהלות בעל השליטה בעבר, לוקה בנאיביות.

המשקיעים המוסדיים, שיודעים היטב מי כשל ומי הצליח, מי תרם להסדר ומי התנער מאחריות, ימשיכו לעשות שיקולים תועלתניים וישאירו את החינוך לאחרים.

 

נקודות אור לנחמה

 

מי שרוצה למצוא בגיוס של תמר בונד נקודת אור להתנחם בה, יוכל למצוא אפילו שתיים כאלו. ראשית, יצחק תשובה אמנם נושא באחריות לקריסה של דלק נדל"ן, אולם הוא לא התנער ממנה לגמרי ובמסגרת הסדר החוב הכניס את היד עמוק לכיס. לא מגיעות לתשובה מחיאות כפיים, והוא בוודאי לא חסיד מחזיקי האג"ח, אבל הזרמת הכספים ראויה לציון על רקע הסדרי החוב האחרונים של אי.די.בי, אלביט הדמיה, סקיילקס וחבס, בהם בעלי השליטה הכניסו יד לכיס אבל השאירו אותה שם, קפוצה ומיוזעת.

 

נקודת האור השנייה קשורה בתנאי האג"ח החדשות שהונפקו. אלו מובטחות בשעבוד על חלקן של דלק קידוחים ואבנר בפרויקט תמר. אם בעל שליטה ששמט חוב נאלץ לשעבד נכסים כדי להבטיח את הצלחת הגיוס - דיינו. הלוואי שזה אומר שהלקח הנדרש מגל הסדרי החוב נלמד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x