$
משפט

חקירה של עורך דין דורשת משנה זהירות

זימונו של עו"ד נבות תל־צור לחקירה מעורר שוב את שאלת התערבות המשטרה בגבולות הייעוץ המשפטי. יש דוגמאות רבות לדילמה: מכספי שהורשע, בן־דוד שנחקרה באזהרה ועד ראב"ד ובנקל שכמעט זומנו להעיד נגד הלקוח שלהם

משה גורלי 09:0807.04.14

החוקר מאיר גלבוע נזכר שבפרשת דרעי התנהל מו"מ עם הנאשם משה וינברג לחתימה על הסכם עד מדינה נגד אריה דרעי. המו"מ לא צלח, ובמהלך המשפט הודיעו פרקליטי וינברג שלא יעיד, מה שהכשיל אפשרות להשתמש בהודאותיו במשטרה נגד דרעי. בפרקליטות חשבו שלפרקליטיו היתה יד בדבר. הסנגורית היתה פנינה דבורין ועוזרתה היתה ליאת בן־ארי. את דרעי ייצג נבות תל־צור. בן־ארי ותל־צור חוזרים למשחק חשדות דומה: תל־צור באותו תפקיד, סנגורו של החשוד המרכזי. בן־ארי הספיקה להחליף צד. אז סנגרה על וינברג (מקביל לזקן בסיפור שלנו), והיום היא ראש צוות התביעה נגד אולמרט.

 

עו"ד נבות תל צור עו"ד נבות תל צור צילום: עמית שעל

 

פלישה לד' אמות

 

חקירתם של עורכי דין, כעדים ובוודאי כחשודים, היא פרקטיקה שדורשת משנה זהירות. לא רק מהטעם שתובעים וסנגורים מחליפים מדי פעם צד. עריכת הדין היא מלאכה מורכבת שגבולותיה לא תמיד ברורים. החיסיון מאפשר לעו"ד חופש פעולה שלעתים ניתן לנצלו לרעה. מצד שני, על הרשויות להיזהר מפלישה גסה מדי לד' אמותיה של ההגנה. בסיפור הנוכחי, מסתמן שזקן ביקשה פגישה עם עו"ד תל־צור כדי להתייעץ לגבי הסדר הטיעון שהוצע לה. אין פסול בפגישה כזו, לא פלילי ואפילו לא אתי. זקן, כמו אולמרט, היא נאשמת ועדת הגנה. מכאן שלא חל הכלל שאוסר על פרקליטי הגנה להיפגש עם עדי התביעה, במיוחד כשבפגישה נוכח גם סנגורה של זקן עו"ד עופר ברטל ששומר על האינטרס שלה. תל־צור לא היה עורך הדין של אולמרט בהולילנד, אז מדוע זקן ביקשה לפגוש אותו כמייצג הצד של אולמרט?

 

כנראה מפני שסמכה על יושרתו ובגלל תיעובה לעו"ד רועי בלכר, סנגורו של אולמרט בהולילנד.

 

עו"ד ציון אמיר עו"ד ציון אמיר צילום: מאיר אזולאי

 

תל־צור, מעיד כל עו"ד שמכיר אותו, לא ייפול בשטויות. האיש חכם מדי, והוא גם לא יסכן את עצמו אפילו עבור לקוח. בעניין זה ניתן לבדל אותו מעורך הדין שבחדר הסמוך לו במשרד - רם כספי. כספי הורשע בהטרדת עד בפרשת הפגישה הלילית משנות השמונים, לאחר שזימן פגישה במשרדו של עו"ד יגאל ארנון כדי לדון בעדות עד תביעה נגד לקוח שלו, ח"כ שלמה עמר. השופט מאיר שמגר, שאפיין את כספי ב"להיטות יתר", הרשיע אותו בהטרדת עד והניח מסגרת להגדרת העבירה: "בסכסוך שבו קיימת עדות הנוגדת את אינטרס לקוחו של עו"ד, אסור להפעיל כל אמצעי וכל תכסיס כדי להביא לשינוי עמדת היריב או עדיו, ואם כבר החלה חקירה רשמית על פי דין, אסור לסובב את העד בפעולות לחץ ובהטרדות, גם אם הדבר עשוי להביא לשינוי עמדת העד. דיני העונשין מגנים על האינטרס הציבורי המתבטא בחתירה לבירור של האשמות פליליות בצינורות הרשמיים".

 

למרות ההבדלים המהותיים, אז היה מדובר בעד תביעה שאסור לסנגורים לפגוש, ואילו זקן היא עדת הגנה, מודגש האיסור על הטרדה שמוגדרת כ"כל התערבות חיצונית במטרה להשפיע על עד במשפט, לשדלו או להניעו לא לתת עדות, או לשנות עדות, או לחזור בו מהודעה שנתן במשטרה, מהווה הטרדה העשויה להכשיל את עדותו או לפגום במהימנותו. התערבות כזו מעידה על כוונת עושה בחינת 'סוף מעשה במחשבה תחילה'", כדברי שמגר. גם בפרשות אולמרט הקודמות הועלו עורכי דין על הכוונת. עו"ד תמי בן־דוד, הנחשבת מקורבת לאהוד אולמרט, נחקרה באזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בפרשת מכירת השליטה בבנק לאומי. בן־דוד שימשה יועצת במשרד גרוס קלינהנדלר חודק הלוי גרינברג ושות'. ראש המשרד, יוסי גרוס, הוא מחותנו של אולמרט שנחשד שכשר אוצר שינה את תנאי המכרז לטובת מקורביו דניאל אברמס ופרנק לואי. משרד גרוס ייצג במכרז את לואי, ומי שפעלה בשמו מול האוצר היתה בן־דוד. לפי החשד, אולמרט הציג את התנאים המשופרים לכאורה למשקיעים על נייר שכתבה בן־דוד. בסופו של דבר נסוגו אברמס ולואי מהמכרז, והתיק נסגר. אולמרט המשיך לתיקיו הבאים, ובן־דוד נותרה עם טראומה ממשרדי החקירות.

 

עו"ד רם כספי עו"ד רם כספי צילום: אוראל כהן

 

סכנת התחכמות

 

חקירת עורכי דין כעדים, להבדיל מחשודים, נפוצה יותר. עו"ד ציון אמיר, פרקליטו של משה קצב, העיד בפרשת הטרדת העדים שבה נחשדה משפחת קצב, ששכרה חוקרים נגד המתלוננות. אמיר הזהיר את אחד החוקרים שלא רק שאסור לפנות למתלוננות, אלא שאפילו פנייה למקורביהן היא התחכמות מסוכנת אותו. זימון כזה לעדות יכול להתפרש גם כניסיון של המשטרה לתקוע טריז בין עו"ד ללקוח.

 

כפי שטענו יורם ראב"ד ויוסי בנקל, כשהפרקליטות החליטה למנוע מהם חומרי חקירה בעניין לקוחם דני דנקנר בפרשת הפועלים בנימוק שהם עלולים לשמש עדי תביעה. השניים עתרו לבג"ץ וההוראה שונתה. "יש גבולות והפרקליטות חצתה אותם ובענק", אמר בנקל ל"מוסף כלכליסט". "רצו לחקור עורכי דין כדי לקבל מידע. ניסו למנוע מאתנו את הייצוג של דני דנקנר ועמדנו על הרגליים האחוריות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x