$
דעות

קצת סדר בבקשה

הרוב לא תמיד קובע וגם לא העומד בראש, המיעוט הנחוש הוא שמתווה כיוון

חגי פולקמן 08:2114.03.14

אנחנו נוטים לחשוב שהרוב קובע. דרך אחרת לקבל החלטות מתקיימת במבנה היררכי המקובל בתאגידים מסחריים. מחקרים אחרונים בתחום התנהגויות קולקטיביות ובחוכמת ההמונים סותרים כמה מההנחות היסוד שלנו. מחקרים אלו מציגים תהליך שונה המוביל להחלטה במתכונת של ברירה טבעית.

 

הרוב לא קובע – יש הרואים בדמוקרטיה כמערכת קבלת החלטות שבה הרוב קובע, אך עיקרי הדמוקרטיה מיוחסים ליכולת של האזרחים להשפיע על המדיניות הציבורית במדינתם.

 

חופש הביטוי, חופש התנועה ושאר זכויות אדם הם אבני הבסיס של דמוקרטיה. למעשה ההתפתחות האנושית לאורך ההיסטוריה האנושית לא נקבעה על ידי הרוב, אלא בזכות אנשים נחושים שפרצו את המוסכמות הקיימות.

 

כך קרה בתחום המדע כאשר קופרניקוס טען שכדור הארץ לא במרכז אלא סובב את השמש ושדרווין טען שמוצא האדם מן הקוף. או על ידי מנהיגים כמו מרטין לוטר קינג שהובילו שינויים חברתיים. אף אחד מהם לא זכה בתמיכת הרוב בתחילת דרכם, אך נחישותם והנאמנות לאמת היא שהובילה להחלטה של הרוב ברבות השנים.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

דרוש אדם אחד שישליט סדר – שיטת קבלת החלטות אחרת המבוססת על מבנה ההיררכי כפי שקיים בתאגידים. ההחלטות מתקבלות באחת מצמתי פירמידת הניהול ומשפיעות על הכפופים לה. החלטות מטפסות בסולם דרגות הניהול, כך שהמשמעותיות ביותר מגיעות לשולחן המנכ"ל ומקבלות מענה. ההנחה התאגידית היא שבעזרת מקל וגזר ניתן להניע אנשים וחייבים שמישהו ינהל אותם כדי שהם יפעלו ביחד. אך להקות דגים או ציפורים המונות אלפים פועלות יחד ללא מנהל או מוביל. להקות אלו מקבלות החלטות לאן לפנות במהירות וכולם מגיבים להחלטה הקולקטיבית.

 

פרופ' איאן קאזין, חוקר התנהגות של דגיגונים ועדרי באפלו מהמחלקה לביולוגיה אקולוגית ואבולוציונית באוניברסיטת פרינסטון, מאפיין את ההתנהלות הקולקטיבית כמערכות קולקטיביות בעלות ניהול עצמי. מחקרים נוספים שבוצעו על מושבות נמלים וכוורות דבורים מציגים תמונה זהה של סופר אורגניזם, גוף אחד המורכב מהמוני פריטים שיש לו התנהגות מובנת היודעת לקבל החלטות. התנהגות זו נכונה גם לבני אדם, מחקרים בחוכמת ההמונים מציגים שבני האדם מורכבים יותר אך לא שונים בהתנהלות הבסיסית כאשר הם מחליטים כהמונים.

 

מתברר שיש כללים או מאפיינים, שפרופ' תומס מלון (מומחה לניהול, מייסד וראש המרכז לאינטליגנציה קבוצתית)מכנה הגנום של האינטליגנציה הקולקטיבית, שיוצרים התנהגות קולקטיבית ומערכת קבלת החלטות אפקטיבית. מערכת קבלת החלטות זו לא תלויה בעומד בראש והיא גם תלויה בדעת הרוב. על פי עקרון זה גם מיעוט נחוש יכול להוביל שינוי. כאשר למיעוט יש ידע שלאחרים אין והוא נחוש ליצור שינוי, הוא יהיה הגורם המכריע בקבלת ההחלטה שתשפיע על ההמון.

 

על מנת לאפשר תהליך קבלת החלטות אפקטיבי ומהיר, פיתחתי כלי שמכיל את כל האלמנטים הדרושים. כלי זה הוא משחק הנקרא Co-Play והוא שימושי בקהילות של עסקים קטנים, ארגונים, פעילויות חברתיות וסטודנטים. המשתמש במשחק לא נדרש להבין את הפילוסופיה שמאחורי כללים אלו, אלא מאפשר ליצור חוכמה קולקטיבית גבוהה יותר ותהליך קבלת החלטות מהיר ואפקטיבי יותר. היעילות שלו מוכיחה את עצמה כך שיותר ויותר קבוצות מאמצות זאת כמערכת קבלת ההחלטות.

 

הכותב הוא ד"ר, מומחה לחוכמת ההמונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x