$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"מכירת מניות הבינלאומי מחייבת בדיקה מעמיקה"

עובדי דיסקונט שיגרו אתמול מכתב לדירקטוריון הבנק ובו דרשו הסברים מדוע ויתר הבנק על הזכות למנות דירקטורים בבנק הבינלאומי ללא תמורה

תומר ורון 06:5126.02.14

עובדי דיסקונט פנו אתמול בצעד חריג לדירקטוריון הבנק ודרשו הסברים למה שהם מכנים "החלטה אומללה" בכל הנוגע למכירת אחזקות בנק דיסקונט בבנק הבינלאומי. העובדים דורשים מהדירקטוריון הסברים ואף חותמים את המכתב בדרישה שיפעלו "כמיטב יכולתם למען ביטול ההסכם שנחתם עם הבנק הבינלאומי". לאור הפסקת האש שהושגה לאחרונה במאבק על הסכם השכר עם כניסתה של המנכ"לית החדשה, לילך אשר־טופילסקי, מדובר בצעד מפתיע מצד העובדים.

יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט. "החלטה אומללה" יוסי בכר, יו"ר בנק דיסקונט. "החלטה אומללה" צילום: עטא עוויסאת

 

במכתב אישי שנשלח לכל אחד מהיושבים בדירקטוריון הבנק והגיע לידי "כלכליסט", נכתב כי "בשם כלל עובדי בנק דיסקונט ובשם הציבור, אנו עומדים על קבלת המידע המלא שהוצג בפני הדירקטוריון לפני קבלת ההחלטה האומללה, שהובילה למכירת אחזקות הבנק בבינלאומי, ועל קבלת ההסבר לכך".

 

הפסד של 248 מיליון שקל

 

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הכל החל בינואר 2010 עם כניסתו של יוסי בכר לתפקיד יו"ר דיסקונט. בכר ביצע בתוך חודש וחצי את מה שניסו בבינלאומי לעשות במשך שבע שנים: לגרום לדיסקונט לוותר על זכותו למינוי דירקטורים ובכך להיפטר מההשפעה של הבנק המתחרה על ענייניהם. בעקבות הויתור שיכנס לתוקף במרץ הקרוב נאלץ דיסקונט לחשב את יתרת אחזקתו בבינלאומי לפי שווי שוק ולא לפי השווי בספרים, שהיה גבוה יותר. לאחר השינוי, ביצע דיסקונט שתי מחיקות, הראשונה של 113 מיליון שקל והשנייה של 135 מיליון שקל. סך הכל מחק דיסקונט 248 מיליון שקל בגין העסקה. "הפסד זה הוא בדיוק המצב שבנק דיסקונט ניסה להימנע ממנו לאורך שנים", נכתב. בנוסף, התחייב הבנק למכור את אחזקותיו בבינלאומי באופן הדרגתי בשנים הקרובות.

 

"עובדי דיסקונט הנדרשים, פעם אחר פעם, לשלם את המחיר בגין הפסדי הבנק, נאלצים להיאבק מזה חודשים רבים על הסכם שכר, שעה שהנזקים הנגרמים עקב התנהלות שכזו אינם מהווים שיקול כלל וכלל במסלול השיקולים להטבות ומענקים שנתיים לחברי הנהלת הבנק", כתבו העובדים.

 

"פגיעה באמון כלפי הבנק"

 

חשיפת "כלכליסט" כי דיסקונט ביצע מחיקה של מיליוני שקלים מבלי לספק הסברים לכך הקפיצה את עובדי דיסקונט שדורשים לבדוק את אופן קבלת ההחלטה ודורשים לחשוף את השיקולים מאחוריה. "אין ספק, כי הלהיטות הרבה למכירת אחזקות בנק דיסקונט בבנק הבינלאומי מחייבת בדיקה מעמיקה של כל המהלך", הם כותבים. "הדירקטוריון, נמצא בתַווך בין בעלי המניות לבין ההנהלה ומתוקף תפקידו הוא מחויב לאינטרסים של הבנק, ואך ורק של הבנק. העדפת אינטרס אחר, מעבר לטובתו של הבנק, או העדפת שיקולים הקשורים לבעלי המניות משמעותה פגיעה באמון הבלתי מסויג המצופה מחברי הדירקטוריון כלפי הבנק".

 

כמו כן יוצאים העובדים נגד הכוונה של דיסקונט בעבר למכור את הסניף הניו יורקי של הבנק. "הכוונה למכור את בנק דיסקונט ניו יורק במלואו נועדה לאפשר משיכת דיבידנד על ידי בעלי המניות. לאחר שכבר נאלצה הקבוצה להיפרד ממעמדה בבנק הבינלאומי, ההחלטה על מכירת דיסקונט ניו יורק משמעותה פגיעה משמעותית בבנק דיסקונט".

 

לצד טענות העובדים יש לציין שהמפקח על הבנקים ובמיוחד הממונה על ההגבלים העסקיים דחפו ואף חייבו את דיסקונט לבצע את המכירה. "החזקה בין בנקים, דוגמת זו הקיימת בין דיסקונט לבינלאומי, מצננת את התחרות בין הבנקים, מאחר שרווחיות הבנק האחד תלויה גם ברווחיות הבנק המתחרה", כתבה הממונה על ההגבלים דאז, רונית קן.

 

את תגובת דיסקונט לא היה ניתן להשיג עד לסגירת הגיליון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x