$
בארץ

בעקבות המדד: האם המשק הישראלי גולש לדפלציה?

מדד ינואר הפתיע וירד ב-0.6%, שיעור כפול מההערכות המוקדמות בשוק ההון. בשבעת החודשים האחרונים נרשמה במשק אינפלציה שלילית של 0.1%. למרות נתונים אלה, צפוי בנק ישראל להשאיר בסוף החודש את הריבית לחודש מרץ ללא שינוי ברמה של 1%

אמנון אטד 19:0215.02.14

מדד חודש ינואר שפרסמה הלמ"ס בסוף השבוע הפתיע וירד בשיעור חד של 0.6%. המופתעים העיקריים היו הפעם ללא ספק האנליסטים השונים בשוק ההון, שצפו ירידת מדד קטנה הרבה יותר, בסדר גודל של כ-0.3%. הירידה החדה במדד ינואר באה בהמשך למדד הכמעט אפסי (0.1%) שנרשם בדצמבר, ולירידה של 0.4% שנרשמה במדד נובמבר.

 

אם להאמין לתחזיות האנליסטים, גם בחודש הבא צפוי המדד לרדת, הפעם בכ-0.2% בשל המשך הירידה בסעיף ההלבשה וההנעלה וההוזלה במחירי הדלקים. אם תחזית זו תתממש, נקבל כבר רצף של מדד אחד אפסי ושלושה מדדים שליליים, שיצביעו על ירידת מחירים ממוצעת במשק בשיעור מצטבר של כ- 1.1%.

 

זהירות דפלציה!

 

בעשור האחרון נרשם אומנם בכל חודש ינואר מדד שלילי או אפסי, בעיקר בגלל סיבות עונתיות כמו מכירות סוף העונה. אבל הפעם חובר המדד הנמוך במיוחד שנרשם בחודש שעבר לרצף ארוך מהרגיל של מדדים חודשיים נמוכים מאוד ושליליים, ובסיכום שבעת החודשים האחרונים נרשמה במשק אינפלציה שלילית של 0.1%. בנוסף לכך צריך לזכור שמדדי המחירים מוטים בדרך כלל מעט כלפי מעלה, כך שהאינפלציה השלילית בפועל בחודשים האחרונים אף גדולה יותר.

 

ההנחה היא שמגמה זו תשנה בתקופה הקרובה כיוון, שכן האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים התייצבה בחודשים האחרונים על רמה של 1.7%. מצד שני, הציפיות האינפלציוניות מושפעות במידה רבה משיעור האינפלציה בפועל. לכן סביר להניח כי בעקבות הירידה החדה שנרשמה במדד ינואר יצביע גם הנתון המעודכן שיפרסם בנק ישראל השבוע על אינפלציה צפויה נמוכה יותר.

 

גורם נוסף שתומך בהערכה שאכן מדובר בירידת מחירים כללית במשק הוא העובדה שבחודש שעבר הקיפו ירידות המחירים שמונה מתוך עשרת הסעיפים העיקריים של מדד המחירים לצרכן.

 

כל זה מוביל לחשש מהיווצרות תהליך של דפלציה במשק, שהוא תופעה של ירידת מחירים מתמשכת. ודפלציה, בדיוק כמו אינפלציה מהירה מדי, היא תהליך מזיק שאינו רצוי למשק. הסיבה לכך היא שמצב שבו המחירים יורדים בעקביות מצביע על משק בקיפאון, ללא גידול בביקושים. זאת בניגוד למצב הרצוי, שבו הפעילות הכלכלית הולכת וגדלה, והיא מלווה באינפלציה זוחלת במינון נמוך של כ-0.1% לחודש.

 

הטעות של האנליסטים

 

הטעות הבולטת של האנליסטים בחיזוי המדד נבעה הפעם מירידות מחירים גדולות מהצפוי שנרשמו בשורה ארוכה של מוצרים ושירותים. אבל הטעות העיקרית שלהם התמקדה בסעיף הדיור, שהוא בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים. סעיף מחירי הדיור, שמודד למעשה את השינויים בשכר הדירה, ירד בחודש שעבר ב-0.6%. מה שגרם לירידה זו הוא ירידה חדה של 0.9% בתת-הסעיף "מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים", שתרם לבדו כמעט שליש מירידת המדד הכללי.

 

סעיף משנה זה מודד את השינויים בחוזי שכירות חדשים ומתחדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים. מחירי השכירות נתונים בחודשי החורף לתנודתיות גדולה מהרגיל, ומכן ככל הנראה נובעת הטעות של האנליסטים בחיזוי מדד ינואר.

 

שליש נוסף מירידת המדד תרמה הירידה החדה של 8.5% שנרשמה בחודש שעבר במחירי ההלבשה. מדד מחירי ההנעלה ירד בינואר ב-5.2%, ובשני המקרים מדובר בירידות עונתיות כתוצאה ממכירות סוף העונה. סעיפי תצרוכת נוספים שתרמו הפעם לירידת המדד הם מחירי המים לצריכה ביתית שהוזלו ב-3.9%, גבינות לבנות למריחה (6.5%), לחם ומוצרי בצק (1%), צורכי רחצה וקוסמטיקה (4.2%), והמלפפונים שמחירם צנח ב- 18.1%.

 

מנגד נרשמו עליות בכמה סעיפי תצרוכת אחרים: דלק ושמנים לכלי רכב (0.5%), סיגריות מתוצרת חוץ (2.5%) ונסיעות בתחבורה הציבורית (3.4%). מחירי העגבניות עלו בינואר ב-14.7% ומחירי החצילים זינקו תוך חודש אחד ב- 60.2%.

 

מחירי העגבניות עלו בינואר ב-14.7% מחירי העגבניות עלו בינואר ב-14.7% צילום: שאול גולן

 

המלכוד של בנק ישראל

 

הירידה החדה במדד ינואר לא צפויה ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית לחודש מרץ, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט גם בסוף חודש זה להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1%. הסיבה העיקרית לכך תהיה המלכוד שאליו נקלע הפעם בנק ישראל.

 

מצד אחד מחירי השכירות החדשים ירדו כאמור ב- 0.9% ותרמו חלק ניכר מירידת המדד הכללי. ירידה בשיעור האינפלציה מאפשרת לבנק ישראל להפחית את הריבית, מהלך שהוא היה רוצה מאוד לבצע, בעיקר כדי להחליש את שער השקל. אבל ממש באותה נשימה פרסמה הלמ"ס בסוף השבוע נתון חשוב נוסף: מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, דווקא עלו בחודשים נובמבר-דצמבר 2013 בשיעור חד של 1.5%. כאן עלולה הפחתת הריבית ללחוץ לעלייה נוספת במחירי הדירות, כי היא מוזילה את המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים" ומגבירה את הביקושים לדיור.

 

בשל סיבות אלה צפוי לכן בנק ישראל להשאיר את הריבית גם בחודש הבא ללא שינוי. וכדי להסביר את החלטתם, לא יצטרכו הפעם דוברי הבנק להתאמץ במיוחד. כל מה שיהיה עליהם לעשות הוא פשוט להעתיק את ההסבר שהם פרסמו בכל אחד מארבעת החודשים האחרונים: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי עקבית עם מדיניות בנק ישראל, שנועדה גם לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד, וגם לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית".

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x