$
בארץ

ועדת השרים אישרה: עובדים יוכלו לבחור לעצמם סוכן ביטוח

הצעת החוק שעברה אתמול את ועדת החקיקה מבטיחה את זכותו של כל עובד לבחור את סוכן הביטוח שלו. כעת תעבור ההצעה לקריאה ראשונה

רחלי בינדמן 08:2413.01.14

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול הצעת חוק שיזם אגף שוק ההון במשרד האוצר בראשות דורית סלינגר, שלפיה ייקבע כי זכותו של עובד לבחור את סוכן הביטוח או היועץ שיטפל בחיסכון הפנסיוני שלו.

דורית סלינגר. הוראה מהפכנית דורית סלינגר. הוראה מהפכנית צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

מדובר בהוראה מהפכנית: כפי שפורסם ב"כלכליסט", כיום קיים קשר בין המעסיקים לסוכנויות הביטוח הגדולות, שיכול ליצור מצב שבו מעסיקים כופים על עובדיהם לקבל שירותים מסוכן הביטוח שמבצע עבורם את הפקדת הכספים הפנסיוניים של עובדיהם (סליקה ופיצול הכספים לגופים הפנסיוניים השונים). בהצעת החוק נקבע כי לעובד יש זכות לבחור את סוכן הביטוח או היועץ הפנסיוני שיטפל בפנסיה שלו, וייאסר על המעסיק להתנות כי הפנסיה של העובד תטופל על ידי סוכן הביטוח שמספק למעסיק את שירותי התפעול והסליקה של הפנסיה.

 

כבר כיום רשאי עובד שכיר לבחור את המוצר הפנסיוני כרצונו ללא קשר לזהות נותני שירותי התפעול למעסיק. אלא שבפועל, אי־היכולת לבחור את הסוכן גורמת לעובד להיות תלוי במעסיק ובסוכן שעמו הוא עובד. כך, נוצרים מצבים שבהם הלקוח מעוניין במוצר פנסיוני מסוים שהסוכן שעמו עובד המעסיק לא משווק (כיוון שאינו מקבל בגינו עמלה מספקת), וכך נשללת מהעובד הזכות לבחור את המוצר הפנסיוני.

 

לדוגמה, כיום קיימת בשוק קרן פנסיה של בית ההשקעות מיטב דש, שבמטרה לחדור לשוק הנשלט היום על ידי קרנות הפנסיה הגדולות מציעה דמי ניהול אטרקטיביים מאוד. אלא שרוב סוכני הביטוח לא משווקים אותה ללקוחות כיוון שהם מקבלים עבורה עמלה נמוכה בשל דמי הניהול הזולים שהיא מציעה. באופן כזה, עובד שרוצה לשלם את דמי הניהול הנמוכים בקרן זו, לא בהכרח יכול לעשות זאת אם המעסיק שלו מחייב אותו לעבוד רק עם סוכן הביטוח שמספק לו את שירותי התפעול.

 

מטרת החקיקה החדשה היא לחזק את ההגנה לעובדים בנוגע לזכות לקבל ייעוץ פנסיוני, ולמנוע מצב שבו מעסיקים מחייבים את עובדיהם להתקשר עם סוכן הביטוח המספק להם פתרונות תפעוליים, לעתים תוך ניגוד אינטרסים בינם לבין עובדיהם.

 

יודגש כי חקיקה זו היתה אמורה להיכנס לתוקף כבר בתחילת 2013 ונדחתה עקב הבחירות לכנסת. באגף שוק ההון העריכו כי החקיקה תיכנס לתוקף רק בינואר 2014, אך כעת אישורה על ידי ועדת השרים לחקיקה נותנת לה דחיפה רצינית. עם זאת, החוק צריך לעבור עוד משוכות של קריאה ראשונה, דיון בוועדת הכספים ואז קריאה שנייה ושלישית. בדרך, עוד יכולות לקום התנגדויות לחקיקה מצד סוכנויות הביטוח הגדולות וחברות הביטוח, המעדיפות כמובן את המצב הקיים, זאת שכן חברות הביטוח שולטות היום ברוב סוכנויות הביטוח הגדולות המספקות את שירותי התפעול למעסיקים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x