$
דעות

הפעמון לא מצלצל לפני עליות שערים

ת"א־25 הגיע השנה לשיא, אך שנת 2013 תיזכר כשנה של החברות הקטנות עם זינוק של 39% במדד היתר

יניב רחימי 07:4101.01.14

דווקא בשנה שבה הודחו מתפקידם יו"ר הבורסה סם ברונפלד והמנכ"לית אסתר לבנון ושבה הותקף יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר באופן חריג על חלקו ב"התייבשות הבורסה", מדדי המניות הניבו תשואות דו־ספרתיות.

 

גם קריסתם של אלו שנחשבו זה לא כבר לטייקונים, נוחי דנקנר, מוטי זיסר, הרצל חבס, ואחרים, לא הצליחה למנוע ממדד הדגל של הבורסה, ת"א־25 לשבור בשלהי 2013 את השיא של כל הזמנים. זו דרכו של שוק ההון. לפני מפולת אין צפירות אזהרה, והפעמון לא מצלצל לפני עליות שערים.

 

השנה שבה קפצו החברות הקטנות

המתזמנים, אלו שהעדיפו "לשבת על הגדר", למדו בשנת 2013 על בשרם שעגלת השוק עשויה להפתיע, וכפי שכתב מאיר אריאל: "קפצת ממנה היום, חלפו שעתיים, והנה נשארת מאחור". לאווירה החיובית בשוק המניות אחראית במידה לא מבוטלת סביבת הריבית הנמוכה.

 

התשואות הנמוכות בשוק האג"ח והריביות האפסיות על פיקדונות בנקאיים שולחות את המשקיעים לחפש את התשואות במקומות אחרים, תוך כדי שהם משלמים ברמות סיכון גבוהות יותר בתמורה לפוטנציאל תשואה גבוה יותר. בשנת 2013 זה השתלם.

 

הביטוי המובהק ביותר לתיאבון של המשקיעים לתשואות הוא היקף הגיוסים של קרנות הנאמנות המניתיות שגייסו השנה כ־3.8 מיליארד שקל, זינוק של 77% בהיקף הנכסים. על אף עליות השערים הנאות במדד ת"א־25, בשוק המניות, שנת 2013 תיזכר כשנה שהיטיבה בעיקר עם החברות הקטנות. תשואת מדד ת"א־25 שהסתכמה ב־11%, מתגמדת לעומת עלייה מרשימה של 24% במדד ת"א־75 וזינוק של 39% במדד היתר.

 

 מדדים (אילוסטרציה) מדדים (אילוסטרציה) צילום: אוראל כהן

 

המזנקות והצונחות

בשנת 2013 עלה מדד ת"א־25 ב־11%, וב־2 בדצמבר 2013 שבר את השיא של כל הזמנים. אך רק כמחצית מהחברות במדד הצליחו לשבור השנה את השיא האישי שלהן. חלקן הצליח להישאר על הגל עד סוף השנה, אך רוב המניות הספיקו להתממש.

 

בולטות לחיוב חברות הגז, אבנר, דלק קידוחים וישראמקו, שנהנו מהתחלת הזרמת הגז הטבעי ממאגר תמר באפריל 2013. גם יצרניות המזון אסם ושטראוס שכבשו השנה שיאים חדשים, הפתיעו בכך שהצליחו, לפחות בעיני שוק ההון, להתגבר על המחאה החברתית ללא כל פגע.

 

מנגד, חברות הסלולר, סלקום ופרטנר, צריכות עוד לעבור כברת דרך כדי לחזור לימי הזוהר שלהן, טרום רפורמת הסלולר. למרות זינוק של 42%–56% ב־2013, הן עדיין צריכות לעלות עוד ב־100% כדי להחזיר את הסומק ללחיים של בעלי המניות. גם החברות שבשליטת משפחת עופר, החברה לישראל וכיל, במאכזבות. שתיהן השילו בשנה שחלפה 24%–31%, ובעיקר התרחקו עד כדי 48%–67% מהשיא של כל הזמנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x