$
דעות

מקדימים תרופה באנגליה

הפדרל ריזרב והבנק האירופי צריכים ללמוד מהתנהלות הבנק המרכזי של אנגליה. בנק ישראל במילכוד

גיא בית אור 11:3108.12.13

הבנק המרכזי של בריטניה (ה-BOE) הוכיח שוב בשבוע שעבר כי הוא נמצא עם היד על הדופק כאשר ידע להגיב לאירועים ולנתונים המאקרו-כלכליים לפני השוק. במסגרת דו"ח האינפלציה הרבעוני הפתיע ה-BOE כאשר הפסיק את תכנית ה-Funding For Lending Scheme - FLS עבור משקי הבית הבריטים.

 

כמה מילים על טיבה של תוכנית ה-FLS. החל מיוני 2012 החל הבנק המרכזי להציע הלוואות זולות לבנקים המסחריים בבריטניה, בתנאי שיגדילו את היצע האשראי למגזר הפרטי - הן לפירמות והן למשקי הבית. תכנית ה-FLS, בשילוב עם תכנית הלוואות ייעודית למשכנתאות מצד הממשלה (Help To Buy), תרמה לעלייה משמעותית בביקוש לדירות בבריטניה במהלך השנה האחרונה. כתוצאה, לאחר שנים של דשדוש בשוק הדיור, מחירי הדיור בבריטניה עלו בשנה האחרונה בשיעור של 7%. על פי כל הסימנים מגמה זו צפויה להמשך גם בחודשים הקרובים.

 

נכון ש-7% לא נשמע לנו גבוה במיוחד, לנוכח העובדה שמחירי הדירות בישראל עלו בשנה האחרונה ביותר מ-9%. באנגליה זיהו עם זאת את המגמה המסתמנת בזמן, והחלו לטפל בבעיה לפני שהפכה לגדולה בהרבה.

 

במבט רחב יותר, כלכלת בריטניה חווה בימים אלו התאוששות אמיתית, הבאה לידי ביטוי בכל ענפי הכלכלה. האופטימיות בקרב משקי הבית והעסקים משתפרת והייצוא הבריטי נהנה מהשיפור בכלכלה העולמית. לראיה, שיעור הצמיחה ברבע השלישי של השנה עמד על 3.2% (במונחים שנתיים).

 

ה-BOE ידע לזהות כי הבנקים ברחבי בריטניה העדיפו להרחיב את מאזן הנכסים שלהם במתן משכנתאות למשקי הבית, אך פחות במתן אשראי לחברות קטנות ובינוניות. ממה שניתן להבין מהצהרת הבנק, תכנית ה-FLS תמשיך להתקיים אך עם מיקוד רב יותר במתן הלוואות לעסקים הבינוניים והקטנים. זאת על מנת לתמוך בצמיחה הכלכלית, ולהעביר את בריטניה לשלב הבא של ההתאוששות.

 

גם לפדרל ריזרב בארה"ב וגם לבנק האירופי המרכזי ((ECB יש מה ללמוד מהתנהלותו של הבנק המרכזי הבריטי בהובלתו של מארק קרני.

 

מארק קרני ראש הבנק של אנגליה מארק קרני ראש הבנק של אנגליה צילום: בלומברג

 

בעוד שהבנק המרכזי הבריטי הצליח להעביר לשווקים את המסר כי הריבית תישאר נמוכה עוד זמן רב, ה-FED מצדו התקשה בחודשים האחרונים להעביר את המסרים שלו

בצורה חדה וברורה. התוצאה היתה תנודתיות גבוהה בשוקי האג"ח בעולם.

 

בנוסף, בניגוד לבנק המרכזי הבריטי, אשר שם לב לפוטנציאל של התפתחות בועה עתידית בנדל"ן, הפד עודנו חושש לסגת מתכנית ההרחבה הכמותית, למרות הסיכונים ההולכים וגוברים מהמשך התכנית מחד, והקיטון בתועלת ממנה מנגד.

 

גם ל-ECB יש מה ללמוד מהבנק המרכזי הבריטי, אך מהצד השני של המטבע. למרות מדיניות הריבית הנמוכה של ה-ECB בשנים האחרונות, התנאים הפיננסיים במדינות הפריפריאליות לא השתפרו באופן משמעותי, בשל חששות הבנקים ממתן הלוואות לאור המצב הכלכלי הבעייתי.

 

כלכלת אירופה אמנם מתאוששת, אך ללא הגדלת מתן האשראי מצד הבנקים היא מתקשה לצבור תאוצה. החלת תכנית הלוואות זולות לבנקים בסגנון ה-FLS שיזם הבנק הבריטי עשויה להיות בדיוק מה שהאירופאים צריכים כדי שההתאוששות במדינות אירופה הפריפריאליות תצבור תאוצה.

 

ומה בישראל? האם גם לנו יש מה ללמוד מהמהלך האחרון של הבנק המרכזי הבריטי? אם יש משהו שניתן לומר לזכותו של בנק ישראל מאז התמנה פישר לנגיד זה שהבנק ידע לזהות לרוב את המגמות בכלכלה ולהגיב בזמן. בכל הנוגע לשוק הנדל"ן הישראלי, בנק ישראל נמצא בין הפטיש לסדן. אם ישתמש בכלי הריבית לצינון שוק הנדל"ן, הוא יצנן בדרך גם את כל הפעילות במשק הישראלי, שנמצא גם כך בהאטה. זאת בשל התחזקות השקל ודיכוי הביקוש המקומי.

 

למעשה, כל עוד סביבת הריבית העולמית היא אפסית, יכולתו של הבנק להשפיע על המשק הישראלי דרך הריבית מאוד מוגבלת, ועל כן ראינו בשנים האחרונות ניסיונות של הבנק להגביל את הביקוש לדיור דרך פעולות רגולטוריות שונות. אך ברור כי גם מידת השפעתן היא שולית. כיום, הגוף היחיד שיכול לטפל בשוק הדיור הוא הממשלה דרך טיפול בצד ההיצע ובניית תשתיות מתאימות לכך.

 

גיא בית אור הוא כלכלן שווקים גלובאליים במחלקת אקרו ואסטרטגיה של פסגות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x