$
בארץ

השרים אישרו: תוגבל יכולת ההתאגדות של משווקי תוצרת חקלאית

ועדת השרים אישרה את הצעת החוק הפרטית של ח"כ רוזנטל - שאמורה להגביל את רשתות השיווק הגדולות וכן פירמות לייצור ושיווק מזון

תומר גנון 14:1811.11.13

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ב') הצעת חוק פרטית של ח"כ מיקי רוזנטל לצמצום הפטור מהתאגדות בקרטל אשר ניתן לחקלאים ולסיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית.

 

מדובר בהצעה זהה לתיקון חוק ההגבלים העסקיים שהגישה הממשלה ואושרה לאחרונה בקריאה ראשונה. בעת דיוני התקציב פיצלה ועדת הכנסת את הצעת החוק הממשלתית מחוק ההסדרים בעקבות לחצים שהפעיל הלובי החקלאי על שרים וחברי כנסת.

 

צמצום הפטור אמור להגביל את רשתות השיווק הגדולות, כמו שופרסל ומגה, וכן פירמות לייצור ושיווק מזון כמו תנובה מלהתאגד בקרטלי שיווק לתוצרת חקלאית.

מה דעתך על מניית שופרסל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"חקלאים יוכלו להמשיך להתאגד בקרטלים כל עוד הם נמצאים בבעלות מלאה של מגדלים", הסביר בעבר גורם בכיר ברשות ההגבלים העסקיים. "התיקון בא להגן עליהם מפני פירמות עסקיות שיכולות להתאגד בקרטלים מולם, ולרשות אין כיום יכולת לאכוף עליהם את פרק ההסדרים הכובלים שהוא לב לבו של חוק ההגבלים. במצב היום יש חשש לפגיעה ממשית בתחרות ולהשלכות על המחיר הסופי לצרכן".

 

רק מגדלים יוכלו להתאגד

 

כיום הפטור מאפשר לחקלאים ולמשווקים של תוצרת חקלאית לשתף פעולה במכירת הסחורה, למשל על ידי תיאום מחירים, וכן לחבור לקרטלים בשוק. הגודל של רשתות השיווק, שהפכו בשנים האחרונות לשחקן הגדול ביותר בתחום המזון, מאפשר להן לקבוע את מחירי המזון גם מול המגדלים וגם מול הצרכנים, ולמעשה למנוע תחרות והורדה של המחירים.

 

יוזם החוק, ח"כ מיקי רוזנטל יוזם החוק, ח"כ מיקי רוזנטל צילום: יובל חן

 

על פי הצעת החוק של רשות הגבלים עסקיים וגם של ח"כ רוזנטל, היתרי ההתאגדות יינתנו רק למגדלים חקלאים לפי ההגדרות הבאות: אדם שלפחות 25% מפעילותו העסקית היא בגידול תוצרת חקלאית; מי שעוסק בגידול תוצרת חקלאית והכנסותיו השנתיות משיווק סיטונאי של תוצרת חקלאית קטנות מ־10 מיליון שקל; וחברות בבעלות מלאה של מגדל (עפ"י ההגדרה למגדל שבחוק.

 

הקיבוצים והמושבים התנגדו בעבר לתיקון החוק. עם זאת, מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, הודה כי רשתות השיווק הגדולות חולשות על יותר מ־60% מרכישת התוצרת החקלאית, מה שמרכז בידיהן כוח גדול מדי מול המגדלים. הקיבוצים והמושבים מתנגדים לחוק משום שלטענתם הוא עשוי לפגוע גם בחקלאים רבים, שחלקם מתאגדים בפעילות שהיא חקלאית ותעשייתית בעיקרה, והתיקון לא מבהיר אם יוטלו עליהם מגבלות.

 

סניף שופרסל דיל בהרצליה סניף שופרסל דיל בהרצליה צילום: סיון פרג'

 

רזי יהל מאגף הכלכלה של התנועה הקיבוצית, טען בעבר כי התיקון לחוק יביא לשלילת הפטור מכ־120 קיבוצים. הקיבוצים מחזיקים בכ־20% ממניות תנובה, שכאמור גם תושפע מהתיקון.

 

ח"כ רוזנטל אמר היום, כי "שוק הפירות והירקות הפך בשנים האחרונות לריכוזי ביותר, אשר מספר השחקנים בו קטן ונשלט ברובו על ידי רשתות השיווק. רשתות אלה הכתיבו את רמת המחירים הגבוהה, תוך שהן מדלגות על השוק הסיטונאי וסוגרות הסכמים ישירות עם החקלאים. כך יוצא, שעד שהפלפל מגיע לצלחת מחירו עולה לעתים בכ-350% מהמחיר שעולה לחקלאי לגדלו".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x