$
מעסיקים

מראיין לחוץ? שלושה משפטים שיעזרו לך לעבור את המעמד בשלום

לחץ, בלבול ותחושת חוסר אונים במהלך ראיון העבודה הם אינם נחלתם הבלעדית של המועמדים. כמה עצות מעשיות למראיינים כיצד להתגבר

בתיה וייסמן 13:0613.10.13

"זה היה הראיון הראשון שניהלתי, והייתי לחוצה בטירוף", מספרת מירב, רכזת גיוס בחברת ביטוח גדולה. "זה עתה סיימתי את הלימודים ועוד לא יצא לי לקיים ראיונות עבודה באופן מעשי. בתור אחת שמחשיבה את עצמה כרצינית הכנתי שיעורי בית, עברתי על קורות החיים של המועמד ואפילו חשבתי בראש על שאלות רלוונטיות. ולמרות זאת, כשהמועמד הגיע, למרות ש"ידעתי את החומר" - חוויתי 'בלקאאוט' מוחלט. פתאום לא ידעתי מה ואיך לשאול ואיך לנווט את הראיון כמו שצריך.

נראה לי שהמועמד הרגיש את הלחץ שלי, כי קלטתי חיוכים משועשעים מכיוונו כל הזמן. בסיום הראיון (המאוד מביך בשבילי) חזרתי למשרד שלי בתחושה שאני לא מתאימה לתחום הזה וצריכה להתפטר. כמובן שעם הזמן השתפרתי והתמקצעתי, אבל את אותו מעמד טראומטי לא אשכח לעולם".

 

לחץ בראיון עבודה: לא רק בקרב המועמדים

 

חיפוש פשוט ברשת על הביטוי "לחץ בראיון עבודה", יעלה תוצאות אשר רובן יעסקו, באופן טבעי, בלחץ בקרב המועמדים. אולם מה לגבי אלו העומדים בצדו השני של המתרס - המראיינים? אולי קשה להאמין, אך מראיינים לא מעטים מגיעים לראיון לחוצים, חוששים או חסרי ביטחון, ולעיתים גם מפתחים תחושות אלו במהלך הראיון עצמו. לעתים תחושות אלו מיתרגמות גם לתופעות פיזיות האופייניות למצבי לחץ וחרדה: כאב בטן, הזעה מוגברת או יובש בפה. הקושי מבחינתם הוא כפול, היות ובמעמד זה מצופה מהם להיות קרי רוח, לנווט את הראיון לכיוון הנכון ולקחת פיקוד על ההתנהלות שלו.

 

ראיון עבודה, יכול להיות מלחיץ גם עבור המראיין ראיון עבודה, יכול להיות מלחיץ גם עבור המראיין צילום: שאטרסטוק

 

מדוע זה קורה? נראה כי הסיבה העיקרית הנה חוסר ניסיון מקצועי של המראיין. "מראיינים לא מקצועיים או לא מנוסים מספיק בדרך כלל חוששים ממעמד הראיון כי הם לא יודעים מה לשאול וכי הם לא יודעים כיצד "לפענח" את התשובות", אומרת ליליה פאוקר, מנהלת מחלקת מיון עובדים ב-AllJobs. "הם חוששים ממצבים של שתיקה בראיון ומהצורך לעשות כמה דברים בבת אחת: גם לשאול, גם להקשיב וגם להבין".

 

צריכים להתאוורר? אז תתאווררו. 3 משפטי היחלצות ממצוקה

 

והפתרון? אם מה שתיארנו נשמע לכם מוכר, קודם כל זכרו שניהול מקצועי של ראיון עבודה הוא עניין של ניסיון ומיומנות נרכשת. שנית, חשוב להתכונן היטב מראש, ולא להשאיר מקום לטעויות. אם חשבתם על שאלות למועמד - רשמו אותן על דף וקחו אותו איתכם לראיון. גם תרשים זרימה רצוי מבחינתכם של הראיון יכול להועיל לכם. מעבר לכך, פתרון מומלץ למראיין שרוצה לצבור ביטחון, ידע וטכניקות להתמודדות הוא להיעזר בייעוץ מעשי מקצועי.

 

טד לאונהארדט, מייסד חברת tedleonhardt.com לייעוץ לעסקים מציע למראיינים שזקוקים לכך 3 משפטים פשוטים, אותם אפשר לשלב בטבעיות במהלך הראיון – מבלי להישמע לא מקצועי. (המשפטים מנוסחים בזכר, אולם מכוונים, כמובן, לשני המינים):

 

1. "בוא ניקח כמה דקות של הפסקה להתאווררות"

 

אין בושה או חוסר מקצועיות ברצון לקחת הפסקה ולהתאוורר קצת. לעתים כדאי להישמע לתחושות הלוחצות ולדעת לקחת את הצעד האקטיבי הנכון כדי לנטרל אותן. במקרה הזה, מעט אוויר וחלל אחר יכולים לעשות הבדל משמעותי.

 

 

2. "אני מופתע לשמוע אותך אומר את זה. האם תוכל להרחיב יותר בנושא?"

 

שאלה זו מעניקה, קודם כל, מרווח לנשימה. אם המועמד ביטא דעה קיצונית או אמירה שאין לכם מושג כיצד להתמודד איתה, שאלת המשך זו תקנה לכם מעט זמן לחשוב מה הלאה. בנוסף, היא גם משדרת עניין ואיכפתיות במועמד ובמה שיש לו להגיד.

 

 

3. "בוא נחשוב יחד על דרך כלשהי איתה נגיע לעמק השווה בינינו"

 

התועלת במשפט זה היא כפולה: ראשית, הוא מעביר חלק מהפתרון אל הצד השני וכך מוריד מעט מהלחץ. אך בנוסף, ניתן בהחלט גם לנצל זאת כדי לבחון את אופן התגובה של הצד השני אליו: מהן יכולות המשא ומתן שלו, למשל, או כיצד הוא מתמודד עם קונפליקטים.

 

"דייט תעסוקתי" "דייט תעסוקתי" צילום: שאטרסטוק

 

וטיפ אחרון: פאוקר ממליצה להתייחס לסיטואציה כאל סוג של בליינד דייט, ובהתאם גם לשוות לו פן קליל יותר. "בדומה לבליינד דייט, המטרה היא להכיר וללמוד את מי שנמצא מולך. ההבדל היחיד הוא שבהקשר שלנו ההכרות היא בעיקר של הפן התעסוקתי של החיים."

 

הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs

בטל שלח
    לכל התגובות
    x