$
בארץ

אתם שילמתם - הגירעון ירד: הגירעון התקציבי מתחילת השנה - 10.5 מיליארד שקל

בתקופה המקבילה אשתקד נרשם גירעון גדול יותר של כ-13.1 מיליארד שקל. בתוך כך, הממשלה הצליחה לסיים את החודש שעבר עם גירעון תקציבי קטן יחסית של כ-400 מיליון שקל

אמנון אטד 13:0707.08.13

הממשלה הצליחה לסיים את החודש שעבר עם גירעון תקציבי קטן יחסית של כ-400 מיליון שקל. בשבעת החודשים הראשונים של השנה מסתכם הגירעון בתקציב הממשלה בסכום מצטבר של כ-10.5 מיליארד שקל, לעומת גירעון גדול יותר של כ-13.1 מיליארד שקל שנרשם בתקופה המקבילה בשנה שעברה, שבסופה נרשם כזכור גירעון גדול במיוחד של כ- 39 מיליארד שקל (4.2% מהתוצר).

 

גם בהסתכלות על פני טווח זמן ארוך יותר מצביעים נתוני הגירעון על מגמה חיובית: ב- 12 החודשים האחרונים מסתכם הגירעון המצטבר בכ- 36.4 מיליארד שקל, שהם כ- 3.8% מהתוצר הצפוי השנה. זאת לעומת גירעון בשיעור של 4.5% שנרשם ב- 12 החודשים עד חודש אפריל השנה.

 

מגמה חיובית בנתוני הגירעון מגמה חיובית בנתוני הגירעון צילום: בלומברג

 

אולם להשלמת תמונת הגירעון הכוללת חייבים לציין גם את רשימת הגורמים החד-פעמיים, שמאפשרים לממשלה להציג תוואי יורד לגירעון בתקציבה. הראשון בהם הוא העובדה שהממשלה פעלה מתחילת השנה ללא תקציב מאושר. מסיבה זו הממשלה הייתה רשאית להוציא מדי חודש רק 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאינו כולל את כל התוספות השונות שאושרו במהלך השנה, דבר שהפך השנה את התקציב למרסן יותר מתקציבי השנים הקודמות.

 

בנוסף לכך, קיבלה הממשלה בחודשים מאי ויוני תקבולי מס חד-פעמיים כתוצאה משתי העסקאות למכירת מניות "ישקר" לוורן באפט, בסכום כולל של כ- 2.2 מיליארד שקל. גביית המע"מ המקומי זינקה ביולי בשיעור ריאלי של 18% לעומת חודש יולי בשנה שעברה, כתוצאה משתי העלאות המע"מ של 1% כל אחת שבוצעו בחודש ספטמבר בשנה שעברה ובחודש יוני השנה. ולסיום, קיבלה הממשלה בחודש שעבר סכום של 1.1 מיליארד שקל על חשבון הסיוע הביטחוני של ממשלת ארצות הברית.

 

מהנתונים שמפרסם היום (ד') אגף החשב הכללי באוצר מתברר עוד כי בשבעת החודשים הראשונים של השנה גדלה סך גביית המסים, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, בשיעור ריאלי של 6.6% והסתכמה בכ- 140.1 מיליארד שקל. גביית המסים העקיפים (מע"מ, מס קניה, מכס, מס על הדלק ועל הסיגריות ועוד) גדלה בשיעור ריאלי של 8.3% והסתכמה בכ- 67.8 מיליארד שקל, כאמור בעיקר הודות לשתי העלאות המע"מ שבוצעו במהלך השנה החולפת. בגביית המסים הישירים (מס הכנסה, מסי מקרקעין ומס רווחי הון) נרשמה בחודשים ינואר-יולי עלייה ריאלית נמוכה יותר של 5.1%, והיא הסתכמה בכ- 69.1 מיליארד שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x