$
משפט

חו"ד נגד בן זקן ואלדר: "פעלו ללא כל היגיון כדי להשפיע על שער המניה"

חוות דעת שהוגשה לביהמ"ש בתביעת משקיעים קובעת שאיתן אלדר וצביקה קולנברנר "פעלו בו־זמנית בעסקאות הפסדיות ובשיעור משמעותי בהיקפו במניית מנופים"

תומר גנון וזוהר שחר לוי 08:1207.08.13

"פעילות איתן אלדר וצביקה קולנברנר נועדה להכללת מנופים פיננסים במדד ת"א־100, כשאלה פועלים באופן חריג, ללא מטרה כלכלית נראית לעין ואף בניגוד לכל היגיון כלכלי של משקיע סביר". כך טוען ד"ר אדם רויטר, בעלים ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים, בחוות דעת שהגיש למחוזי בתל אביב במסגרת תביעה ייצוגית נגד שני פעילי שוק ההון ואיש העסקים ג'קי בן זקן.

 

לפי התביעה שהגישו עורכי הדין ליאור צמח ואמיר ישראלי בשם רמי כהן, עובד בחברת החשמל, מעורבותם לכאורה של השלושה במעשי תרמית הובילה להטעיית משקיעים שגרמה להם נזק מוערך של 53 מיליון שקל.

 

הפעולות שמיוחסות לבן זקן, אלדר וקולנברנר בתביעה הייצוגית עומדות גם במרכז חקירה של רשות ני"ע שנפתחה נגדם ביולי 2011.

 

לפי החשד, בין 18 ל־30 בנובמבר 2010 העביר אלדר, במהלך המסחר בבורסה, הוראות רכישה של כ־17 מיליון מניות מנופים בהיקפי מסחר גדולים, הגבוהים משמעותית משער הבסיס. רכישותיו של אלדר, עסקאות נוספות שביצע ועסקאות מול קולנברנר השפיעו על שערי המניה וגרמו לעלייה של כ־5% בשערה בתקופה זו. אלדר, לרוב בתיאום עם קולנברנר, שהזרים את הוראות המכירה, כך חושדים ברשות, הביא להעלאת שער המניה באופן מעוות.

 

 

ג'קי בן זקן. "התחייבות מפורשת לפעול להכנסת המנייה למדד" ג'קי בן זקן. "התחייבות מפורשת לפעול להכנסת המנייה למדד" צילום: עמית שעל

 

היה מניע לכאורה

 

לפני כחצי שנה הודיעה פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע נגד אלדר, קולנברנר ובן זקן על חשדות אלו. אלדר עתר לאחרונה לבג"ץ נגד הפרקליטות בטענה שלא ניתן לערוך לו שימוע בטרם תועבר לו חוות דעת כלכלית של מומחה בני"ע ושוק ההון, שתבסס את הטענה שלפיה התבצעה הרצה של מניית מנופים. בתגובת הפרקליטות לבג"ץ נטען שחוות הדעת טרם הושלמה, ובכל מקרה אינה מהווה את ליבת הראיות. כאמור, בתיק האזרחי התובע כבר השיג חוות דעת כזו.

 

בחוות הדעת שהגיש ד"ר רויטר ביוני לשופטת רות רונן, הוא עומד על האינטרס לכאורה שהיה לבן זקן בפעולות שביצעו אלדר וקולנברנר. "למיטב הבנתי, לאחר בחינת המניעים הכלכליים ובשים לב לקשרים הקיימים שבין ג'קי בן זקן לאלדר ולשיתוף הפעולה בין אלדר לקולנברנר, פעילות השניים נועדה לסייע לבן זקן להשלים את רכישת השליטה בחברת מנופים. הפעילות השפיעה בפועל על שער המניה והביאה להכללת החברה במדד ת"א־100".

 

לפי ד"ר רויטר, לבן זקן היה מניע לכאורה להכנסת המניה למדד. "כשבועיים בלבד לפני תחילת הפעילות החריגה במניה, נחתם מזכר הבנות להעברת השליטה בחברת מנופים פיננסים, שבמסגרתו התעתד בן זקן, שהחזיק 14.46% ממניות מנופים, לרכוש משותפיו האחרים (אברהם נניקשווילי וחיים רביבו) כ־70% ממניות החברה, יותר מפי שישה מהכמות שהוחזקה על ידיו בסכום כולל של כ־712 מיליון שקל.

 

 

ד"ר אדם רויטר. "עיתוי ביצוע העסקאות והיקפן סייעו לבסס את המסקנות" ד"ר אדם רויטר. "עיתוי ביצוע העסקאות והיקפן סייעו לבסס את המסקנות" צילום: עמית שעל

 

"בחינת מכלול התנאים במזכר", טוען ד"ר רויטר, "מעידה על הצורך של בן זקן להיערך מבחינה כלכלית ומימונית לתשלום התמורה, לרבות התחייבות מפורשת לפעול להכנסת החברה למדד ת"א־100, בהתאם לתוכנית של המנכ"ל. עצם הכנסת התנאי מעידה על הקשר שראה בן זקן בזמן אמת בין כניסת החברה למדד לבין יכולתו לבצע את העסקה מבחינה כלכלית ולהשלימה". לפי החישוב של ד"ר רויטר, אומדן הביניים לנזק המצרפי שנגרם לכאורה למשקיעים הוא 24.7 מיליון שקל.

 

ד"ר רויטר מנתח גם את דפוסי הפעולה לכאורה שהביאו לעיוות שער המניה. "אלדר וקולנברנר פעלו במשותף במטרה להעלאת שער מניית מנופים", הוא כותב, "אלדר בעיקר בצד הקונה וקולנברנר בעיקר בצד המוכר, שניהם בהיקפים גדולים למסחר במניית מנופים. חשוב להדגיש שבניגוד למגמת המסחר הכללית, שניהם גם ביצעו עסקאות הפסדיות בכיוון ההפוך (אלדר מכר מניות וקולנברד קנה) בהיקף משמעותי של מיליוני שקלים".

 

עיתוי ביצוע העסקאות והיקפן, טוען ד"ר רויטר, סייעו לו לבסס את מסקנותיו. "חלק ניכר מהעסקאות בוצעו ברבע הרביעי של שלב המסחר הרציף ובשלב הנעילה, ללא היגיון כלכלי נראה לעין, אלא כדי להשפיע על שער המניה. היקף העסקאות של אלדר וקולנברנר היווה שיעור משמעותי מהיקף המסחר במניית מנופים".

 

"עסקאות הפסדיות"

 

"אלדר וקולנברנר פעלו באמצעות גופים שונים בו־זמנית, לרבות לצורך ביצוע עסקאות עצמאיות ומתואמות ועסקאות הפסדיות", מוסיף ד"ר רויטר. "ההוראות והעסקאות הפסדיות או חסרות היגיון כלכלי, קל וחומר לאחר התחשבות בעלויות ביצוע העסקאות. אלדר פעל למכירת המניות שרכש במסגרת המסחר בבורסה מחוץ לבורסה, באופן הפסדי. קולנברנר פעל לרכישת מניות מחוץ לבורסה לאחר התקופה הנבדקת, בניגוד למגמתו בתקופה זו". ד"ר רויטר מסכם: "פעילותם המשותפת של הנתבעים העלתה את שער המניה והביאה לכניסתה למדד ת"א־100".

 

בא כוחו של בן זקן, עו"ד דורון טאובמן ממשרד כספי ושות', מסר: "נגיב בבית המשפט". בא כוחו של קולנברנר, עו"ד יהודה רוזנטל ממשרד גולדפרב זליגמן, מסר: "תגובתנו תינתן בבית המשפט".

 

מבא כוחו של איתן אלדר, עו"ד רם דקל, לא נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x