$
בארץ

בנק ישראל: גזירות התקציב יקטינו את הצמיחה בשנה הבאה ב- 0.7%

הפגיעה העיקרית בצמיחה נובעת מהעלאת המסים ומההפחתה בקצבאות הילדים, שיפגעו בביקושים במשק דרך הצריכה הפרטית. למרות זאת מציינים כותבי הדו"ח כי התוכנית להפחתת הגירעון הייתה הכרחית

אמנון אטד 12:0231.07.13

אישור התקציב בממשלה הפחית את החשש מפגיעה באמינות המדיניות הכלכלית, אולם בטווח הקצר יישום התוכנית צפוי למתן את הביקושים במשק. כך מזהירים כלכלני חטיבת המחקר של בנק ישראל בדו"ח המדיניות המוניטרית (דו"ח האינפלציה לשעבר) למחצית הראשונה של 2013 שמפרסם היום (ד') הבנק. על פי ההערכות של חטיבת המחקר, צעדי התוכנית התקציבית של הממשלה צפויים למתן את הצמיחה בשנת 2014 בכ- 0.7% בהשוואה לאומדנים שנערכו לפני אישור התוכנית בממשלה.

 

ההצבעה על חוק ההסדרים בכנסת ההצבעה על חוק ההסדרים בכנסת צילום: עומר מסינגר

 

הפגיעה העיקרית בצמיחה כתוצאה מצעדי הממשלה נובעת מהעלאת המסים ומההפחתה בקצבאות הילדים, שיפגעו בביקושים במשק דרך הצריכה הפרטית, ובמידה קטנה יותר גם דרך ההשקעות. יחד עם זאת, כלכלני בנק ישראל מציינים בדו"ח כי לדעתם, למרות מחיר זה, התוכנית להפחתת הגירעון הייתה הכרחית, שכן בלעדיה היה הגירעון בתקציב המדינה צפוי להגיע בשנה הבאה לכמעט 6% מהתוצר (כ- 60 מיליארד שקל). לדבריהם, התפתחות כזאת הייתה עלולה לערער את היציבות הפיננסית של המשק, לייקר את עלותו של החוב הממשלתי ולפגוע ברמת הפעילות במשק באופן מתמשך.

 

על שוק הדיור כותבים מחברי הדו"ח כי במחצית השנייה של השנה שעברה התחדשה מגמת העלייה החדה במחירי הדירות. העלייה במחירי הדירות נרשמה במקביל לעלייה בהיקף המשכנתאות ובמספר העסקאות. מיוני 2012 ועד פברואר 2013 עלו מחירי הדירות ב- 8.7%, בהמשך לעלייה בשיעור מצטבר של כ- 58% שנרשמה בין השנים 2008 ו- 2011. היחס בין מחיר דירה ממוצע לבין השכר הממוצע במשק המשיך לעלות גם הוא במחצית הראשונה של השנה, והגיע לרמה דומה לזו ששררה בשיאו של גל העליות במחירי הדירות בשנות ה- 90. למרות התפתחויות אלה, קצב התחלות הבנייה במשק התייצב במחצית הראשונה של 2013 ברמות נמוכות מאלה ששררו בשנת 2011.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x