$
בארץ

ניתוח כלכליסט

מחפשים נגיד: נתניהו חוזר לשולחן השרטוטים עם 2 השמות המוכרים מהעבר

הפצצה הלא כל כך מפתיעה שהטיל יעקב פרנקל לא פגעה יותר מדי במוניטין של מוסד הנגידות, אבל היא מחייבת כעת את ראש הממשלה להוציא את בנק ישראל מאי־הוודאות שבה הוא פועל. הפור שצפוי ליפול בין קרנית פלוג לליאו ליידרמן צריך ליפול מהר

אמנון אטד 20:2830.07.13

אחרי הפצצה הלא קונבנציונלית שהטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני חמישה שבועות, כשהודיע על מינויו של פרופ' יעקב פרנקל לתפקיד הנגיד הבא של בנק ישראל, הגיע שלשום בלילה תורו של פרנקל להטיל פצצה משלו, גם אם לא מפתיעה כל כך. הודעתו על הסרת מועמדותו לתפקיד הנגיד תפסה את נתניהו בעיתוי רע במיוחד. 

חצי שנה חלפה מהיום שבו הודיע פרופ' סטנלי פישר על פרישתו מתפקיד הנגיד. במשך כל התקופה הארוכה הזו מתנהל הבנק המרכזי של מדינת ישראל באווירת אי־ודאות, וברור שלא מעט החלטות חשובות ממתינות לנגיד הקבע הבא. עכשיו, אחרי ההחלטה השנויה במחלוקת של נתניהו למנות לתפקיד את פרנקל, חזרנו למעשה לנקודת המוצא, ומשחק הניחושים על זהותו של הנגיד הבא פחות או יותר נפתח מחדש.

 

אתמול בשעות הצהריים פרסם נגיד בנק ישראל לשעבר פישר הודעת צער על החלטתו של פרנקל להסיר את מועמדותו לתפקיד. בהודעתו ערך פישר לפרנקל תקציר "חיים שכאלה", שממנו ניתן, אולי, להבין מהם הידע והתכונות הנדרשים לדעת הנגיד היוצא מזה שימלא את מקומו בבנק ישראל. בין התכונות והניסיון הנדרש שמנה פישר: הבנת המדיניות המוניטרית והמערכת הפיננסית של המשק הישראלי, מילוי תפקידים בכירים בארגונים גלובליים, ידע על המשק העולמי והכרה מקצועית ואישית רחבה בחו"ל.

 

עכשיו, כשהמירוץ לתפקיד נגיד בנק ישראל הבא נפתח מחדש, יש לרשימת דרישות התפקיד שמנה אתמול פישר חשיבות רבה. מה שעולה ממנה היא ההערכה שאם נתניהו ירצה לחסוך מעצמו התבזות נוספת, יהיה עליו לבחור אחד מבין שני המועמדים שהגיעו אל קו הגמר בסיבוב הקודם, שהיה כאמור רק לפני חמישה שבועות. ושני המועמדים שבהם מדובר הם המשנה לנגיד בנק ישראל ומי שממלאת בינתיים את מקומו ד"ר קרנית פלוג, והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים פרופ' ליאו ליידרמן. מועמד נוסף שהגיע עד סמוך לקו הסיום והחליט ברגע האחרון לפרוש מהמירוץ לנגידות הוא פרופ' מנואל טרכטנברג, שהודיע לפני כחודשיים לראש הממשלה על הסרת מועמדותו, ואף מסר לנתניהו רשימת שמות של אנשים המתאימים לדעתו להחליף את פישר.

 

מימין: ליאו ליידרמן, קרנית פלוג ויעקב פרנקל בכנס לפני כחודש. משלושה כבר יצא אחד מימין: ליאו ליידרמן, קרנית פלוג ויעקב פרנקל בכנס לפני כחודש. משלושה כבר יצא אחד צילום: עמית שעל

 

יש שפן נוסף בכובע?

 

בירושלים מעריכים כעת כי אחרי הפיאסקו המצלצל עם פרנקל, נתניהו כבר לא יכול לשלוף שפן זקור אוזניים נוסף. משהו כמו עוד פרופסור יהודי עתיר מוניטין מחו"ל, נניח נגיד הבנק האמריקאי בן ברננקי, שיותיר את כולם חסרי מילים ויגרום להם להסיר בפניו את הכובע.

 

כמה מאותם מקורבים לנושא ציינו אתמול כי לדעתם מה שנתניהו צריך לעשות כעת הוא להודיע כבר בימים הקרובים על מינויה של פלוג לתפקיד הנגיד. לדבריהם, מיד לאחר ההודעה על מינוי הקבע יהיה על ראש הממשלה לפרסם הודעה, שבה ידווח לציבור בניסוח הפתלתל החביב עליו מדוע הוא לא בחר בפלוג מלכתחילה לתפקיד הנגיד, ומדוע הוא החליט להעביר אליה את המושכות רק עכשיו.

 

אלה שמצדדים במינוי פלוג לתפקיד הנגיד מציינים שתי נקודות נוספות שתומכות בעמדתם: הראשונה היא שבחודש האחרון ממלאת למעשה פלוג את תפקיד הנגיד במשרה מלאה, והיא עושה זאת בצורה מוצלחת ביותר. בנק ישראל שומר על המשכיות ומתפקד ללא בעיות מיוחדות, הוועדה המוניטרית בראשותה מקיימת דיונים כרגיל, והפיקוח על הבנקים עושה את עבודתו. לדבריהם, פלוג יכולה למעשה להיכנס לתפקיד נגיד הקבע מהיום למחר, וכל שעליה לעשות לשם כך הוא לעבור מלשכתה הצנועה של המשנה לנגיד אל לשכתו המרווחת של הנגיד בפועל. הנקודה השנייה שמציינים התומכים בפלוג היא שנתניהו פשוט יתקשה מאוד לדחות את מועמדותה של פלוג לתפקיד הנגיד פעם שנייה ברציפות בתוך פחות מחודשיים.

 

לא עוד מאותו הדבר

 

כנגד המצדדים בפלוג, יש גם לא מעט הסבורים שהמועמד המתאים יותר להחליף את פישר הוא דווקא ליידרמן. לדבריהם, נתניהו מלכתחילה לא רצה את פלוג בתפקיד הנגיד, ומבחינתו כניסתה לתפקיד ממלא מקום הנגיד היא לא יותר מברירת מחדל. את ההסברים נגד מינויה האפשרי של פלוג לתפקיד הנגיד ממקדים המתנגדים לו בטענות שמדובר למעשה ב־more of the same של מדיניות הנגיד היוצא פישר, שמשאירה את ישראל עם בעיות קשות ולא פתורות בתחומים מרכזיים מדי כמו מדיניות שער החליפין, עמלות הבנקים ומחירי הדירות. חשש אחר שמעלה מינויה האפשרי של פלוג לנגידות, לדבריהם, הוא שהיא תהיה למעשה זרועו הארוכה של פישר, שימשיך להשפיע באמצעותה על מדיניות בנק ישראל, גם ממקום מושבו החדש מעבר לים.

 

התומכים במינויו של ליידרמן לתפקיד ציינו אתמול כי אם נתניהו עדיין רוצה להרשים עם מינוי ראוי, ליידרמן הוא האדם הנכון, כי הוא למעשה זה שהכי קרוב לחומר שממנו עשויים נגידי בנק ישראל לשעבר כמו פרופ' מיכאל ברונו ופרופ' סטנלי פישר. ליידרמן עבד בעבר במשך שמונה שנים בבנק ישראל, מחצית מהן כיועץ למחלקה המוניטרית ולנגיד, ומחצית נוספת כחבר ההנהלה הבכירה של הבנק ומנהל מחלקת המחקר. אגב, סגניתו באותן שנים במחלקת המחקר של בנק ישראל היתה קרנית פלוג.

 

רה"מ בנימין נתניהו ויעקב פרנקל עם ההכרזה על מועמדותו רה"מ בנימין נתניהו ויעקב פרנקל עם ההכרזה על מועמדותו צילום: קובי גדעון, לע"מ

 

עוד מציינים התומכים בליידרמן, המחזיק בתואר ד"ר לכלכלה מאוניברסיטת שיקגו, כי הוא למעשה שילוב של איש אקדמיה בכיר עם ניסיון עשיר באוניברסיטת תל־אביב ושל כלכלן עתיר מוניטין בינלאומי, ובעל הבנה רבה גם בתחום המוניטרי וגם בדרך פעולתו של בנק ישראל. השנים הרבות שבהן פעל בארץ ובחו"ל הפכו אותו למוכר היטב גם בשוק ההון המקומי וגם בקרב ארגונים כלכליים חשובים בעולם, כמו קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי.

 

ואולי מעז ייצא מתוק

 

ועד שייבחר נגיד קבוע, נגזר על הבנק המרכזי להמשיך לעבוד באווירת אי־הוודאות שכופה עליו תהליך קבלת ההחלטות המיוחד של ראש הממשלה. בכירים בבנק ישראל העריכו אתמול כי המוניטין של הבנק לא נפגע בינתיים מהסיפור המשונה של בחירת מחליף לנגיד היוצא פישר. עם זאת הם ציינו כי גם ברור שכל התהליך שבו אנחנו מצויים

כעת לא מוסיף לא כבוד ולא סיפוק והנאה לאף אחד.

 

האתנחתה הקומית בפרשה היא ללא ספק הצמד נתניהו ולפיד. מי שהחליט למנות את פרנקל לתפקיד הנגיד הבא הוא ראש הממשלה. זאת אף שהכתובת נגד המינוי, ללא קשר לפרשת הונג קונג, זעקה מכל הקירות. אבל מי שנשכב למענו לאחר מעשה על הגדר הוא שר האוצר, שהסביר שוב ושוב שהנגיד לשעבר בעצם התנדב לעשות מילואים. בדיעבד, לפיד יצא קצת פתטי, אבל מי שיצטרך לשאת מכאן ואילך את כתם המינוי הוא נתניהו.

 

ובכל הסיפור יש, אולי, גם נקודת אור חיוורת שמבליחה בקצה המנהרה. פרנקל אמור היה להיכנס לתפקיד הנגיד רק בעוד חודשיים. יכול להיות שדווקא החלטתו להסיר את מועמדותו תקצר את משך הזמן הנדרש כעת למינוי נגיד קבוע לבנק ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x