$
דני רובינשטיין

חוזרים למו"מ: האם תוכניות הפיתוח של הפלסטינים יקודמו?

במסגרת חידוש המו"מ, ארה"ב ואירופה הבטיחו לפלסטינים לקדם מיזמים שכיום לא ניתן ליישם. בינתיים, הפלסטינים רוצים לעשות כסף מים המלח

דני רובינשטיין 17:2722.07.13

למאמציו של מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי לחדש את המשא ומתן הישראלי־פלסטיני התלוו הבטחות מרחיקות לכת להנהגה הפלסטינית לקדם את כלכלת הגדה ועזה. בסוף השבוע רשם קרי הישג מדיני ראשון, לאחר ההכרזה על חידוש השיחות בין הצדדים. למאמצים ולהבטחות שלו יש שותף מלא: טוני בלייר, שליח הקוורטט לאזור בשש השנים האחרונות.

 

לפי התקשורת הפלסטינית, הוציאה הנהגת הרשות ברמאללה מהמגירה את התוכניות לפרויקטים הללו, שידרשו גיוס השקעה של כ־4 מיליארד דולר מתאגידי ענק בעולם. השקעות נועדו ללוות את תהליך השלום בשלוש השנים הקרובות, להעלות ב־50% את התוצר הלאומי הגולמי הפלסטיני ולהוריד את שיעור האבטלה ל־8% לעומת 21% כיום.

 

לפלסטינים יש שורה של פרויקטים שאפתניים לפיתוח. חלק ניכר מהם מבוסס על מסמכים שהכין בשנים האחרונות ראש הממשלה היוצא של הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד. בין היתר מבקשים הפלסטינים לפתח עיר קיט גדולה בחוף הצפון־מערבי של ים המלח. במסגרת הקמת אזור הקיט מתוכנן גם פיתוח של אתר מעיינות עין פשחה ואתר הטבילה על הירדן שמצפון לו.

 

כדי לקלוט את המוני התיירים והצליינים מתכננים הפלסטינים להקים נמל תעופה בינלאומי ליד יריחו. במקביל, הם מבקשים גם לפתח תעשייה כימית לניצול אוצרות ים המלח, בדומה לישראל וירדן.

 

אבו מאזן וג'ון קרי בפגישה ברמאללה אבו מאזן וג'ון קרי בפגישה ברמאללה צילום: אם סי טי

 

הפעילות הפלסטינית בבקעה כוללת מפעל קטנטן לייצור מלח ליד צומת הלידו. נוסף אליו, הפרויקט הפלסטיני היחיד באזור שאושר על ידי ישראל הוא אזור תעשייה בסיוע ממשלת יפן ליד גשר אלנבי, שבימים הקרובים יוכרז על הקמתו.

 

תחושה של מקסם שווא

 

אולם הבעיה שמטילה צל גדול על היכולת ליישם את הפרויקטים היא שרובם קשורים לפעילות פלסטינית בשטח C, הכולל כ־60% משטח הגדה ולפי הסכמי אוסלו נתון בשליטה ישראלית. בשטח C מתגוררים רוב תושבי ההתנחלויות, כך שבתנאים הפוליטיים הנוכחיים אין סיכוי לקדם את הפרויקטים האלה.

 

קרי ובלייר שוחחו עם הפלסטינים גם על חידוש פיתוח שדה הגז של עזה והקמת מפעלים ותוכניות שיכון, במטרה לתמוך כלכלית בתהליך השלום. בשיחות הם גם סיפרו על נכונותם של בכירים בכלכלה העולמית, ובהם מנכ"ל קוקה־קולה מוכתר קנט, לסייע בקידום הפרויקטים. אבל אפילו באווירה האופטימית ששידר בסוף השבוע קרי נראים הפרויקטים הללו, כמו חזון השלום בכלל, כמו מקסם שווא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x