$
דעות

הבורסה מתייבשת? זו הכלכלה

במצב הנוכחי ישנו הכרח להעביר חלק ניכר מההשקעה במניות מהבורסה המקומית לשווקים אחרים

אילן ארצי 12:1216.07.13
הבורסה מתייבשת הבורסה מתייבשת צילום: אוראל כהן

 

אפשר למצוא אינסוף תירוצים וסיבות למה הבורסה בישראל מתייבשת, אבל אי אפשר להתעלם מהמציאות הבסיסית. בחודשים האחרונים נערכים לא מעט דיונים על מצבה העגום של הבורסה הישראלית והירידה הדרמטית במחזורי המסחר שלה. בין ההסברים שהועלו היו טענות לגבי עודף רגולציה על חברות ועל הגופים המוסדיים וכן הושמעו גם טענות כנגד הגופים המוסדיים אשר מעדיפים השקעות בחו"ל.

 

ראשית, כאשר מדברים על הבורסה בישראל, חשוב להבחין בן שוק המניות לשוק האג"ח. בשוק האג"ח ישנה פעילות ערה, מרבית ההשקעות של הגופים המוסדיים וגם של הלקוחות הפרטיים, בהובלת היועצים בסניפי הבנקים, מתמקדת באג"ח בישראל, הן באג"ח מדינה והן באג"ח חברות.

 

החברות ומדינת ישראל מצליחות לגייס חוב במחירים נמוכים, בחלק מהמקרים נמוכים מדיי, וכאשר מדובר בחברות טובות ויציבות ישנם ביקושים גדולים להנפקות. לעומת זאת, שוק המניות מראה סימנים של יובש. הנפקות הון הופכות לנדירות ממש כמו זכיה של קריית שמונה באליפות הכדורגל, זה קורה אבל לא מעיד על הכלל.

 

מצב זה של שוק אג"ח המושך משקיעים ומנגד שוק מניות שאינו אטרקטיבי למשקעים אופייני לכלכלה הנכנסת להאטה (או מיתון) מתמשכת. לצערנו, לפי שוק ההון זה הכיוון שאליו צועדת הכלכלה הישראלית בתקופה הקרובה. המצב הבעייתי בולט שבעתיים כאשר אנו משווים את עצמנו למתרחש מעבר לים בארה"ב.

 

למרות שלא הסתיימו הבעיות, בכל פרמטר אפשרי נראה שהכלכלה האמריקאית תמצא במצב טוב יותר מהכלכלה הישראלית בשנת 2014, ולכן זהו אך הגיוני לצמצם חשיפה לשוק המניות בישראל ולהגדיל חשיפה לשוק המניות האמריקאי. 

ומה לגבי מחירי המניות?

כאשר מסתכלים על מחירי המניות צריך לקחת בחשבון גם את הסיכון, וכאן ברור שהשכונה שלנו בעייתית ביותר. עם תבערה במצרים בדרום, מלחמת אזרחים בסוריה בהשתתפות פעילה של חיזבאלה, איום תמידי מאירן, והבעיות למול החמס והרשות הפלסטינאית, אנו כנראה בשוק עם סיכון גבוה יותר מאשר השוק האמריקאי. בקיצור, יש לנו מצד אחד כלכלה צומחת, עם ריבית נמוכה גרעון יחסית סביר, ירידה באבטלה ומחירי מניות סבירים, ומנגד כלכלה הנמצאת בהאטה בצמיחה, גירעון ההולך וגדל ועלול לפגוע בדרוג אשראי, אבטלה עולה ומצב בטחוני בעייתי.

 

בהכירי מנהלי ההשקעות רבים ממרבית בתי ההשקעות בישראל, אני בטוח שרובם המכריע ציוניים ואוהבים את המדינה. אין לי ספק שמי שיעשה בדיקה יגלה שבעיקר בתחום ההשקעות, בכל בתי ההשקעות בארץ, קיים אחוז גבוה ביותר של חברה שעושים (או עשו) צבא ומילואים, רבים מהם בתפקידי קצונה ויחידות קרביות.

 

יחד עם זאת, בעת ביצוע השקעות עבור העמיתים שלנו, השיקול העיקרי שמנחה אותנו הינו התשואה הצפויה למול הסיכון, ובמצב הנוכחי ישנו הכרח לדעתי להעביר חלק ניכר מההשקעה במניות מהבורסה המקומית לשווקים אחרים ובעיקר לשוק האמריקאי.

 

המסמך נערך ע"י מחלקת ההשקעות של הלמן אלדובי. במועד הפרסום החזיקה קבוצת הלמן-אלדובי (באמצעות קופות גמל/קרנות השתלמות/קרנות פנסיה וכן באמצעות תיקים המנוהלים ע"י הקבוצה) בניירות הערך הנסקרים. אין לכותב ההמלצה או לתאגיד המורשה בו הננו מועסק כל עניין אישי בתאגיד הנסקר ו/או בני"ע הנסקרים/לאף אחד מבין הכותבים ממחלקת ההשקעות ו/או לתאגידים המורשים בהם הם מועסקים אין עניין אישי בני"ע הנסקרים. הסקירה לעיל היא למטרת אינפורמציה בלבד. מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. סקירה זו משקפת את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכתה.

 

הכותב הוא מנהל השקעות ראשי, בית ההשקעות הלמן-אלדובי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x