$
משפט

המחוזי החזיר למתמחים את ציוני המגן שנפסלו

חשד לאי־סדרים בבחינות של קבוצת סטודנטים לרפואה גרם להקפאה ארוכה במתן הציונים. ביהמ"ש למשרד הבריאות: זו פגיעה בחופש העיסוק

זוהר שחר לוי וחן פונדק 08:4409.07.13

משרד הבריאות פסל את ציוני המגן של קבוצה שלמה של סטודנטים מחו"ל מחשש לאי־סדרים, וספג על כך ביקורת חריפה מבית המשפט המחוזי בירושלים: "החשש של משרד הבריאות מפני מצב שבו יעסוק ברפואה מי שאינו מוכשר או ראוי לכך הוא חשש מוצדק, אך אינו מצדיק פגיעה כה ארוכה בעותרים, כמו גם פגיעה בחופש העיסוק שלהם ובשמם הטוב מבלי שעניינם הפרטי נבחן", כתב בהחלטתו השופט דוד מינץ, וקבע ששנה וחצי לאחר שעברו את בחינת המגן לסטאז' לרפואה יוכלו 13 המתמחים להמשיך את דרכם במקצוע.

 

הפגנה של רופאים מתמחים (ארכיון) הפגנה של רופאים מתמחים (ארכיון) צילום: יובל חן

 

"החלטה סבירה לשעתה"

 

מדובר במתמחים שלמדו רפואה באוניברסיטאות בחו"ל, וכשחזרו לישראל וביקשו לקבל כאן רישיון לעסוק ברפואה, נרשמו לקורס הכנה לבחינה לקראת סטאז' בבית החולים האנגלי בנצרת. המתמחים עברו בינואר 2012 את הבחינה המקנה למסיימים בהצלחה עשר נקודות תוספת לציון הבחינה הממשלתית. אולם באוקטובר אותה שנה גילו המתמחים שלפי משרד הבריאות הם אינם זכאים לתוספת ציון המגן, וזאת בשל בדיקה שערך המשרד אשר עוררה חשדות לאי־סדרים בניהול הקורס ולפגיעה בטוהר המידות.

 

24 מהסטודנטים עתרו בעקבות זאת למחוזי בירושלים, וטענו שביטול ההכרה בציון גרם לכך שהם לא עמדו בבחינה הממשלתית. המחוזי קבע שההחלטה על הקפאה מיידית של הציונים היתה סבירה לשעתה, אבל העובדה שלא נקצב זמן למתן החלטה סופית היא בעייתית ולא מאזנת כראוי בין האינטרסים השונים. פסק הדין קבע שמשרד הבריאות יכריע בעניין עד אפריל 2013, אך משרד הבריאות לא עשה כן.

 

רק לאחר חודש התקבלה תגובה שאמרה שמשרד הבריאות עדיין ממתין לסיום חקירת המשטרה. 13 מהמתמחים עתרו שוב לבית המשפט באמצעות עוה"ד אדם פיש, גילי שפר ועביר אסדי ממשרד רחל בן ארי אדם פיש ושות'.

 

השופט מינץ קיבל את העתירה החוזרת, וקבע שעל משרד הבריאות להכיר בציוני המגן על כל המשתמע מכך. בכך הוא ביטל את החלטת משרד הבריאות, כשהוא קובע שלא היה מקום לפסול באופן גורף את הציונים ללא תשתית עובדתית המצביעה על מעורבותם של הסטודנטים בהתנהגות בלתי תקינה. לפי פסק הדין, הנחת היסוד היא שלעותרים אין זכות לעסוק ברפואה אם אינם עומדים בכל הדרישות, ושיש להתייחס לציוני המגן באחריות וברצינות. "לצד החשיבות שבפיקוח על כשירותם לעסוק ברפואה עומד חופש העיסוק".

 

השופט מתח ביקורת על משרד הבריאות על ש"לא פעל בהתאם לפסק הדין הקודם שניתן" ועל ש"איש מהעותרים לא הוזמן לשימוע ולא ניתנו החלטות סופיות בעניינם". והוסיף ש"משרד הבריאות אינו יכול להמשיך ולהיתלות בקיומה של חקירת משטרה ועליו לקבל החלטה עצמאית".

 

לטובת העותרים נפסקו הוצאות משפט בסכום של 20 אלף שקל.

 

"מצרים על החלטת בית המשפט"

 

ממשרד הבריאות נמסר כי הוא "מצר על החלטת בית המשפט. אנו סבורים שאין לאפשר הכרה בקורס שלגבי התנהלותו קיימים חשדות חמורים שבגינם נפתחה חקירת משטרה". עם זאת משרד הבריאות "יפעל כמובן בהתאם להחלטת בית המשפט. אך אם ממצאי החקירה יאששו את החשדות, נשקול את הפסקת הסטאז' של המעורבים ונקיטת צעדים משמעתיים בהתאם לאמצעים העומדים לרשותנו לפי פקודת הרופאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x