$
בארץ

הקואליציה תפיל הצעת החוק לחשיפת השקעות ח"כים במניות

יריב לוין, עופר שלח, איילת שקד ומאיר שטרית החליטו להורות לחברי הכנסת בסיעותיהם להתנגד להצעה שלפיה חברי ועדות הכספים והכלכלה יחויבו לחשוף את השקעותיהם במניות. הנימוק: "מדובר בפלישה לפרטיות"

תומר אביטל 19:1125.06.13
ראשי סיעות הקואליציה מתכוננים להפיל את הצעת החוק לחשיפת מידע על פעולות שביצעו במניות שבהן מחזיקים חברי ועדות הכספים והכלכלה. כזכור, ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה שלא לנקוט עמדה בהצעה שהגיש ח"כ אילן גילאון (מרצ).
אלא שהבוקר התכנסו ראשי הסיעות יריב לוין (ליכוד), עופר שלח (יש עתיד), איילת שקד (הבית היהודי) ומאיר שטרית (התנועה) והחליטו פה אחד להורות לחברי הכנסת בסיעותיהם להתנגד להצעה שתעלה מחר (ד') לקריאה טרומית. בדיון קצרצר החליטו חברי הכנסת כי מדובר בהחלטה שפולשת לפרטיותם של נבחרי הציבור.

 

איילת שקד. "לא נערך דיון רציני בנושא" איילת שקד. "לא נערך דיון רציני בנושא" צילום: יאיר שגיא

 

הח"כים מתנגדים להצעה, אף שמי שיושפע ממנה דווקא תומך בה, דוגמת יו"ר ועדת הכספים ניסן סלונימסקי. מדובר בסגירת פרצה המעודדת ניגודי עניינים במרכז העצבים של הכנסת- ועדות הכספים והכלכלה.

 

הצעת החוק של ח"כ גילאון הוגשה על רקע חשיפת "כלכליסט" בשנה שעברה, שממנה עלה כי נבחרי הציבור בישראל, החשופים למידע כספי רב ערך, לא מחויבים לחשוף את השקעותיהם בבורסה ואינם מנועים מלהשקיע בשוק ההון.

 

לפי החלטה של ועדת האתיקה בכנסת מ־2009, על נבחרי הציבור נאסר להחזיק ביותר מ־5% ממניותיה של חברה עסקית, אולם בישראל פועלים תאגידים רבים שהח"כים יכולים להשקיע בהם יותר ממיליון שקל ועדיין לא להגיע לאחזקה של 5%. בניגוד לח"כים, שרי הממשלה נדרשים להעביר את השקעותיהם לנאמנות עיוורת.

 

ההצעה מבקשת להעמיד את חברי הכנסת בוועדות הכספים והכלכלה בפני אותם סטנדרטים המקובלים בארה"ב. אם תאושר ההצעה, יידרשו חברי הוועדות לדווח בתוך 30 יום על כל מכירה או רכישה של נייר ערך שביצעו. ההצעה קובעת במפורש שאותם דיווחים יעמדו לעיון הציבור באתר האינטרנט של הכנסת.

 

לוין, שטרית ושלח סירבו להגיב. שקד מסרה כי היא לא הביעה עמדה חד משמעית בעניין "מכיון שלא נערך דיון רציני וענייני בנושא".

 

בתוך כך עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, שיגרה הבוקר ל-120 חברי כנסת מכתב התומך בהצעת החוק. לדבריה, "השילוב בין חובת הדיווחיות לצד חובת הפרסום יהווה כלי הרתעה עבור חברי כנסת המבקשים לנצל לרעה את המידע המגיע לידיהם במסגרת הוועדות. לעובדה זו חשיבות רבה, מאחר שהיא מבקשת לתת מענה שיכול למנוע התנהגות לא הולמת ולעיתים אף עבירות מצד הנוגעים בדבר. כלומר, הצעת החוק תאפשר מניעה מראש, ולא חוכמה שבדיעבד, ולכך חשיבות רבה".

 

עוד הוסיפה כי "רק כאשר יוכל הציבור להיווכח בעצמו, שנבחריו אינם עושים שימוש לרעה בכוח המוענק להם מתוקף תפקידם, רק אז יוכל לדעת שאותם נבחרים פועלים לקידום אינטרסים ציבוריים רחבים בלבד".

 

ח"כ אילן גילאון מסר בתגובה: "במקום פוליטיקה חדשה, קיבלנו פוליטיקה במחשכים. מצער שהקואליציה מסרבת להשיב את אמון הציבור בכנסת, על ידי הנהגת שקיפות מלאה של אלה העוסקים בהחלטות בעלות משמעות כבירה על המשק. אני מקווה שהקואליציה תתעשת ותחליט לתמוך בחוק השקיפות הכלכלית.

  

"אשר לדבריה של איילת שקד כי לא נערך דיון רציני בהצעת החוק - בדקתי והעמקתי לפני הגשתה ונראה שהנהלת הקואליציה מחפפת. מטריד שהקואליציה פועלת לגופו של איש ולא לגופו של עניין. מעניין כיצד יצביעו חברי ועדות הכספים והכלכלה, ואדרוש כי ההצבעה מחר תהיה שמית".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x