$
מחפשי עבודה

הדילמה של האב הטרי: האם כדאי לקחת חופשת לידה?

החוק מאפשר לאבות לקחת חלק מחופשת הלידה של האם אבל מעט מאוד מנצלים זאת; שיקולים כלכליים, סטיגמה והאווירה במקום העבודה משפיעים על ההחלטה

מעין מנלה 11:2419.06.13
כשנולד תינוק ההתרגשות של ההורים הטריים גדולה אבל הדילמה של האב אם לצאת לחופשת לידה על חשבון חלק מחופשת הלידה של בת הזוג היא קשה ומלווה בשיקולים כלכליים חברתיים ורגשיים.

 

יקר לגדל ילדים בישראל ודמי הביטוח הלאומי שמשולמים בחופשת הלידה מחליפים שכר, כך שאחד מהשיקולים הכלכליים הקרים הוא מי מבין בני הזוג מרוויח יותר. גברים רבים רוצים להיות שותפים לחוויה ולגידול ילדיהם אבל ישנה גם סטיגמה לגבי אבות שלוקחים חופשת לידה במקום נשותיהן. הדרישה שגבר צריך לקבל קודם אישור מהמעסיק גם כן מקשה על חלק מהגברים לנצל את זכותם לחופשה.

 

בשנה שעברה 450 גברים בלבד יצאו לחופשת לידה ובשנת 2011 ניצלו 362 גברים את החוק המאפשר להם לקחת חלק מחופשת, כך לפי המוסד לביטוח הלאומי.

 

מי ייקח חופשת לידה? האם או האב? מי ייקח חופשת לידה? האם או האב? צילום: shutterstock

 

החוק בישראל מאפשר לאבות לקחת חלק מחופשת הלידה של בת הזוג ולאפשר לה לחזור לעבודה. חופשת הלידה של עובדת מסתכמת ב-26 שבועות מהם 14 בתשלום, מתוכם היא יכולה לקחת עד 7 שבועות לפני הלידה.

 

גבר יכול לקחת חלק מחופשת הלידה של בת זוגתו אם מתקיימים שלושה תנאים, אומר עו"ד אופיר פוזנר, שותף במשרד ש.הורוביץ. התנאי הראשון הוא שגבר יכול לקחת את החופשה רק לאחר שישה השבועות הראשונים שלאחר הלידה, כך שבשישה השבועות הראשונים האישה בלבד יכולה לנצל את חופשת הלידה. התנאי השני הוא שלאישה יש זכאות לחופשת לידה והיא הסכימה בכתב לוותר על חלק מהחופשה שנותרה לה. התנאי השלישי הוא שהאישה עובדת באותה תקופה שהגבר לוקח את חופשת הלידה, כלומר בני הזוג לא יכולים לצאת לחופשת לידה ביחד.

 

הביטוח הלאומי משלם דמי לידה שמחליפים את שכר היולדת לפי השכר בחודש האחרון לפני היציאה לחופשת לידה ומקסימום 1,432.33 שקל ליום. גם דמי הלידה שיקבל אב שיוצא לחלק מחופשת הלידה נקבעים לפי שכרו בשלושת החודשים האחרונים לפני היום שבו הפסיק לעבוד. לכן, החישוב הכלכלי הפשוט הוא שמי שמרוויח יותר כדאי שיהיה זה שינצל את חופשת הלידה (לאחר שישה השבועות הראשונים).

 

עופר (40) אב לשניים אשר יצא פעמיים לחופשת לידה אמר שהשיקול העיקרי לכך היה שהוא רצה להיות שותף לחוויה ולהיות בבית עם התינוק שנולד. לאחר לידת בנו הראשון הוא לקח חודש וחצי ולאחר לידת בתו השנייה לקח חופשת לידה של חודש. "90% מהשיקולים היו לא כלכליים", אומר עופר. "היה שיקול כלכלי שאישתי היא עצמאית, ואמנם היא מקבלת חופשת לידה כמו שכירים, אבל היא מעבירה חוגים כך שברגע שהיא עושה הפסקה קשה לה אחרי זה להתחיל מחדש. בנוסף מכיוון שהיא עצמאית השעות שלה גמישות, לא היינו צריכים לוותר על הנקה והיא יכלה להמשיך בעבודתה", הוא אומר.

 

אחד מהתנאים של הביטוח הלאומי הם שגבר צריך לקבל חופשת לידה מהמעסיק, כך שהוא לא זכאי לה אוטומטית כמו אישה. מלבד הסטיגמה והדעה הרווחת בחברה, הצורך בבקשת החופשה מהמעסיק מקשה - לא לכל הגברים נוח לבוא למעסיק שלהם ולבקש חופשת לידה של חודש וחצי.

 

בארה"ב אין חוק אחיד לגבי חופשות לידה אבל חלק ממקומות העבודה מאפשרים לגברים לקחת חופשת לידה. למעשה, מחקר שנערך על ידי המוסד למשפחה ועבודה מצא שרק 14% מהמעסיקים מאפשרים לאבות לקחת חופשת לידה בתשלום. אפילו במקומות בהם מאפשרים חופשה בתשלום או שלא בתשלום, אבות רבים חוששים לקחת יותר ממספר ימים ולהתרחק מהמשרד. בשבוע שעבר דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" שאבות רבים לא לוקחים חופשת לידה בגלל הסטיגמה. בנוסף דווח כי אבות רבים אשר כן לוקחים חופשת לידה ממשיכים לעבוד מהבית באופן חלקי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x