$
בארץ

ועדת הכספים החמירה את המלצות הריכוזיות

בנוסח החדש שאושר היום לא יוכל גוף פיננסי משמעותי להחזיק יותר מ-10% בגוף ריאלי; מונפול יוגדר כ"גוף משמעותי" אם מכירות גבוהות מ-2 מיליארד שקל בשנה; הנוסח החדש יאלץ את צדיק בינו לבחור בין אחזקה בבינלאומי לפז

תומר גנון ותומר אביטל 12:3618.06.13

ועדת הכספים החמירה היום (ג') את חוק הריכוזיות. הנוסח שאושר כולל שני שינויים מרכזיים לעומת הגרסאות המוקדמות יותר. גוף פיננסי משמעות לא יוכל להחזיק יותר מ-10% בגוף ריאלי משמעותי וכן גוף ריאלי שהוא מונפול יוגדר כ"משמעותי" במידה והיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל. גוף רגיל יוגדר כמשמעותי אם סך המחזור השנתי שלו גבוה מ-6 מיליארד שקל.

 

 

בהצעת החוק הממשלתית המקורית נקבע שגוף פיננסי לא יוכל לשלוט בגוף ריאלי משמעותי, כלומר יוכל להחזיק גם 49%. לאור ההחמרה מסתמן למשל כי צדיק בינו, בעל השליטה בפז (42%) וחלק מגרעין השליטה בבנק הבינלאומי (23%), יאלץ לוותר על אחת מאחזקותיו. בהתאם לחוק המקורי, הטייקונים יאלצו לבחור: פסגות או תנובה, כלל או אי.די.בי, הפינקס או דלק, בנק מזרחי או מליסרון, ולאומי קארד או קבוצת עזריאלי.

 

צדיק בינו צדיק בינו צילום: אוראל כהן

 

מי יחשב כגוף ריאלי משמעותי (מכירות בישראל מעל 6 מיליארד שקל): החברה לישראל (24.1 מיליארד שקל), אינטרנט זהב-בזק (10.3 מיליארד שקל), דלק (18.4 מיליארד שקל), עזריאלי (7.5 מיליארד שקל), פז (12.6 מיליארד שקל) כנפיים (7.5 מיליארד שקל), רבוע כחול (15.8 מיליארד שקל), תנובה (7.5 מיליארד שקל), קבוצת אי.די.בי (36.8 מיליארד שקל).

 

החמרה נוספת שאושרה: גם תאגיד הפועל בשוק מונופולי ומחזור המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל חדשים יחשב כגוף ריאלי. שוק מונופולי יוגדר כשוק שבו התאגיד הוכרז כמונפול על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים, ובלבד שמחזור המכירות שלו באותו שוק עולה על 300 מיליון שקל. סייג זה מצטרף לחוק שקובע כי מחזור המכירות הקובע של תאגיד ריאלי עולה על 6 מיליארד שקלים חדשים.

 

יו"ר הועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי: "אנחנו מחמירים במקומות שבהם יש חשש. לפי ההצעה הממשלתית המקורית גוף פיננסי משמעותי יוכל להחזיק בגוף ריאלי משמעותי גם ב-49%. חשבה ועדת הריכוזיות שאם יש בעל שליטה אחר, אז אין בעיה. לזה לא הסכמנו. אנחנו קובעים שמעל 10% זה כבר בעייתי. הדבר השני זה שישנם גופים שבהם יש חשש מוגבר לפגיעה בתחרות. הכוונה למונפולים. שם החמרנו עוד והורדנו את הרף מ-6 מיליארד שקל ל-2 מיליארד שקל".

 

ח"כ אראל מרגלית (עבודה) שהגיש הסתייגות מרף של 6 מיליארד שקל וביקש להוריד אותו ל-5 מיליארד שקל טען בדיון: "מעל 6 מיליארד זה רק 13 חברות. הרף הזה נמוך מדי והיה צריך להוריד אותו". הסתייגות של מרגלית נדחתה, כמו גם ההסתייגות של ח"כ מירב מיכאלי שרצתה שהרף יעמוד על 3 מיליארד שקל.

 

 

מי מנהל נכסים בסך 40 מיליארד שקשל ויחשב כגוף פיננסי משמעותי (מלבד הבנקים) - לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x