$
בארץ

מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.1% במאי - מתחת לציפיות

ההערכות בשוק ההון היו לעלייה בשיעור של 0.3%; האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת ב-0.9% בלבד; הפירות התייקרו ב-6%, הירקות הוזלו ב-4.4%. מחירי הדירות ירדו ב-0.1% באפריל

אמנון אטד ועינת פז-פרנקל 14:0114.06.13

מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, שפרסמה היום הלמ"ס, עלה בשיעור מתון של 0.1%. עלייה זו נמוכה מעט מציפיות הפעילים בשוק ההון, שהעריכו כי המדד יעלה ב-0.3%.  

כתוצאה מהעלייה במדד מאי מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-0.9% בלבד, והיא ממשיכה לכן להימצא מתחת למרכז היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

 

מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת עליית מחירים ממוצע נמוכה יותר, בשיעור שנתי של 0.6%. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי תחזיות האנליסטים, תואמת את יעד הממשלה, ומסתכמת ב-1.9%.

 

לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר התייקרויות בסעיפים: פירות טריים (6%), תרבות ובידור (1%), אחזקת דירה (0.9%) חשמל לצריכה ביתית (3.1%), בריאות ושירותי דיור בבעלות הדיירים (0.3% כל אחד), עריכת מסיבות ואירועים (2.9%), מלונות ובתי הבראה (3.7%), וסעיף "שונות" שעלה ב-3.2%, בעיקר בשל הזינוק בשיעור של 12.2% שנרשם במחירי הסיגריות. עליות אלה קוזזו בחלקן הגדול על ידי ירידות במחירי הירקות הטריים (4.4%), תחבורה ותקשורת (1.1%), מזון (0.2%), חלב ומוצרי חלב (0.9%), שירותי טלפון נייד (2.1%), ודלק ושמנים לכלי רכב (4.1%).

 

 

סניף של מגה. המזון הוזל ב-0.2% סניף של מגה. המזון הוזל ב-0.2% צילום: גיל קליאן

 

סעיף הדיור - שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן - עלה בחודש שעבר ב-0.3%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה ב- 0.3% ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.1%.

 

לפי מדד מחירי הדירות לאפריל - שמתפרסם במקביל למדד המחירים לצרכן לחודש מאי - ירדו מחירי הדירות בישראל ב-0.1%, לאחר תשעה חודשים רצופים של עליות. יצוין כי סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן משקף חוזי שכירות, בעוד מדד מחירי הדירות מתבסס על מחירי הנכסים למגורים.

 

הירידה הקלה במחירי הדירות מפתיעה בעיקר לאור נתוני מכירת הדירות שפרסם אתמול משרד האוצר, ולפיהם בחודש אפריל נמכרו 15% יותר דירות מאשר בחודש מרץ. ובחודש מאי נמכרו קרוב ל-12 אלף דירות, שיא של 11 שנה.

 

לפי נתוני הלמ"ס המתפרסמים היום, מיולי 2012 ועד מרץ 2013, עלו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 8.3%. אך באפריל נבלמה עליית המחירים, כאמור. 

 

מדד מאי לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש יולי, שיפרסם בנק ישראל בעוד עשרה ימים. ההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בסוף החודש להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.25%. זאת לאחר שבחודש האחרון ביצעה הוועדה שתי הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 0.5%, שנועדו בעיקר למנוע את המשך התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם.

 

יחד עם פרסום החלטת הריבית לחודש יולי, יפרסם בנק ישראל את תחזיות הצמיחה התלת-חודשית של חטיבת המחקר שלו לשנים 2013 ו- 2014.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x