$
בארץ

ציפי לבני התחייבה לחשוף את ההצבעות והעמדות בוועדת השרים לחקיקה

הועדה מחליטה באילו הצעות חוק פרטיות תומכת הממשלה ואינה מפרסמת את פרוטוקולי ישיבותיה. לבני: "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים - כי יראו שהצביעו נגד"

תומר אביטל 12:0721.05.13

שרת המשפטים ציפי לבני התחייבה הבוקר (ג') לחשוף את ההצבעות והעמדות בוועדת השרים לחקיקה. הדברים נאמרו בכנס לציון 15 שנה לחקיקת חופש המידע בכנסת.

 

לדברי לבני, "הציבור רוצה לדעת בצדק מי הצביע מה ואת כל השיקולים. ממשלות לדורותיהם אומרים "תאכלו את האוכל- אל תיכנסו לנו למטבח. כי המטבח לפעמים לא נעים". עוד הוסיפה כי "ימי הפתקים עברו מן העולם אבל זה לא מספיק. השאלה היא מה האינטרס הציבורי וזה מטה את הכף. זכותו לדעת מה מחליטים ולמה. אם כל אחד יידע שיחשוף את התנהלו בחדר הסגור - גם הפקידים - אז אולי זה יהיה כלי מתקן".

 

ציפי לבני. "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים" ציפי לבני. "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים" צילום: עמית שעל

 

לבני חשפה כי "לצד הברכות הציבוריות על כוונתי לחשוף את דיוני הוועדה, תפסו אותי אנשים לחדר ואמרו לי '65 שנה זה לא היה, צריך להיזהר'". השרה הדגישה כי "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים - כי יראו שהצביעו נגד". לבני הוסיפה כי נוהל בקשת מידע דרך חוק חופש המידע ישונה כך שעלות הפנייה תוזל. כמו כן היא ציינה כי תפעל להשקיף את מכרזי ההפרטה.

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הבטיח מצדו בכנס כי גם בכנסת יעודכן נוהל רישומי ההצבעות בוועדות הכנסת - כך שיתועד ויפורסם לציבור הרחב. כיום לא ניתן להתחקות אחר ההצבעות בוועדות- אף שבהן מחוללים הח"כים שינויים גורליים בהצעות חוק- טרם אישורם הסופי במליאה.

 

ועדת השרים לחקיקה מורכבת משרים מכל מפלגות הקואליציה. היא מקיימת ישיבה מדי יום ראשון ובה מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן.

 

להצעות החוק שנדחו אין סיכוי לקבל את אישור מליאת הכנסת, שכן יהיה בלתי אפשרי למצוא עבורן רוב. הוועדה אינה טורחת לפרסם פרוטוקולים מפורטים מדיוניה וחברי כנסת מלינים כי החלטות השרים מתבססות בעיקר על שיוכו הפוליטי של המציע או מטעמים זרים.

 

ב-2011 אף הפילה הממשלה הקודמת הצעת חוק שביקשה לבטל את האיפול תחתה פועלת הוועדה. בדברי ההסבר להצעה נכתב בזמנו כי "רק החלטת הוועדה - האם לתמוך בהצעת חוק או להתנגד - מתועדת. בהיעדר רישום מסודר (כמתחייב) של דיוני הוועדה, נבצר מחברי הכנסת לעקוב הלכה למעשה אחר המתקיים בוועדת השרים ולהשיג על החלטותיה. חמור מכך, אין ביכולתם להתייחס לגופן של ההתנגדויות שהועלו כנגד הצעת החוק שהגישו לוועדה וקיים חשש ממשי כי ההצעה עלולה להידחות מבלי שיוכלו לעשות דבר".

 

בנוסף, לפני כשנה פנו התנועה לחופש המידע בשיתוף הסדנה לידע ציבורי וכן המשמר החברתי, שתי"ל ושביל  לחברי הוועדה בבקשה להשקפת הדיונים, אך הפניה נענתה בסירוב גורף.

 

עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע טענה בעבר כי "ועדת שרים לענייני חקיקה היא אחד הגורמים החשובים ביותר במהלך החקיקה במדינת ישראל. חוסר השקיפות שבה פועלת הועדה אינו סביר ואינו מתקבל על הדעת". לדבריה, "אנחנו מברכים את השרה ציפי לבני על תמיכתה בהגברת שקיפות הוועדה, ואם יצלח מהלך זה הוא ללא ספק יהווה תרומה משמעותית לחיזוק אמון הציבור ביסודות הדמוקרטיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x