$
אקדמיה

הקרב על שכר הבכירים באוניברסיטאות מגיע לבג"צ

המו"מ הממושך בין משרד האוצר לאוניברסיטאות בנושא שכר הבכירים - עשוי להיות מוכרע בבית המשפט

חן פונדק 18:1213.05.13

חמש אוניברסיטאות – העברית, הטכניון, בר אילן, חיפה ובן גוריון, הגישו היום עתירה לבג"צ נגד שר האוצר, הממונה על השכר, המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב (מל"ג-ות"ת). העתירה מבקשת להפסיק לקרוא לאוניברסיטאות "גופים נתמכים" ולא להפעיל כלפי האוניברסיטאות סמכויות אכיפה לפי חוק יסודות התקציב.

 

המשמעות: משא ומתן ממושך בין משרד האוצר והאוניברסיטאות בנושא שכר הבכירים באוניברסיטאות אולי יוכרע סופסוף על ידי בית המשפט.

 

אוניברסיטת תל אביב. בעקבות ערעור נגדה נפגע החופש הניהולי של האוניברסיטאות אוניברסיטת תל אביב. בעקבות ערעור נגדה נפגע החופש הניהולי של האוניברסיטאות צילום: מיכל ראש- בן עמי

 

במשך 14 שנה קיימת מחלוקת בין האוניברסיטאות ומשרד האוצר בנושא המתווה לחישוב שכר הסגל הבכיר באוניברסיטאות. לפי העתירה מאז שנת 2000 ניסו משרד האוצר והמל"ג-ות"ת להשוות את סמכויות האוניברסיטאות ליחידת סמך ממשלתית, תוך התיימרות להגביל את שכר חברי הסגל.

 

העתירה מגיעה חצי שנה לאחר פסק דין תקדימי של בית הדין הארצי לעבודה שעסק בחופש המינהלי של האוניברסיטאות בישראל. בפסק הדין, שעסק בערעור של מדינת ישראל נגד ארגון הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטת תל־אביב והאוניברסיטה עצמה, קבעו השופטים כי על סעיף 15 לחוק ההשכלה הגבוהה, המגדיר את החופש האקדמי והמינהלי, גובר סעיף 29 לחוק יסודות התקציב.

 

לפי סעיף 29, "גוף מתוקצב או נתמך לא יסכים על שינויים בשכר, בתנאי הפרישה או בגמלאות, או על הטבות כספיות אחרות הקשורות לעבודה ולא ינהיג שינויים או הטבות כאמור, אלא בהתאם למה שהוסכם או הונהג לגבי כלל עובדי המדינה או באישורו של שר האוצר". המשמעות: למשרד האוצר ניתנה גושפנקה להחיל על האוניברסיטאות כללים שנקבעו על ידי המדינה באופן חד־צדדי, ולא באמצעות משא ומתן. במילים אחרות, האוצר יכול לבטל ולהתערב בהטבות שכר - ובהן נכללת גם הפנסיה התקציבית.

 

האוניברסיטאות מסבירות כי לא צורפו כמשיבים בעתירה בבית הדין לענייני עבודה ולכן בלית ברירה מביאים את הסוגיה המשפטית להכרעתו של בג"צ. האוניברסיטאות טוענות בעתירה הנוכחית כי הניסיונות של משרד האוצר להשית תנאים ומגבלות על שכר חברי הסגל מנוגד לסעיף 15. לכן מבקשות האוניברסיטאות לא להיקרא גוף נתמך, ובכך להימנע מהבעיה הפוטנציאלית אליה נקלעו.

 

לאורך השנים התנהלו מגעים בין האוניברסיטאות לממונה על השכר, כאשר מל"ג-ות"ת בטווח. ראשי הגופים השונים התחלפו במרוצת השנים אך הכישלון של המשא ומתן נשאר.

 

בעתירה מאשימים האוניברסיטאות את האוצר בחלק מכישלון המגעים, משום שהפסיק את המגעים באחת הפעמים באופן חד צדדי ללא הסברים, וכן משום שסירב באופן עקבי למסור נתונים על תנאי עסקה של עובדים מקבילים בשירות המדינה.

 

יש לציין כי הממונה הנוכחי על השכר, עו"ד קובי אמסלם, התמנה לפני שנה לתפקיד וניסה לקדם את המגעים בנושא שכר הסגל באוניברסיטאות ולמצוא פשרה בנושא מימון הפנסיה התקציבית.

 

ממשרד האוצר נמסר כי הם לומדים את פרטי העתירה שהגיעה לידיהם היום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x