$
בארץ

השלטון המקומי כופף את האוצר? הארנונה תעלה ב-57 רשויות

על פי השלטון המקומי, בוטל קיצוץ של 400 מיליון שקל; כמו כן נגנזה הצעה להפחית 280 מיליון שקל מתקציב הפיתוח של הרשויות. באשר להצעתו של שר האוצר לצמצם את מספר תאגידי המים: הצדדים החליטו לקיים דיאלוג בנושא

תומר אביטל 19:0012.05.13

השלטון המקומי הודיע על הסכמות עם משרד האוצר בנוגע לקיצוצים בתקציב. לדבריהם, פרטי ההסכם כוללים ויתורים מופלגים מצד משרד האוצר על רפורמות שהציע ועל כן מייתרים את השביתה שתוכננה ברשויות. עם זאת, באוצר עדיין לא אישרו את ההודעה בנושא.

 

 

 

לפי הצהרת השלטון המקומי בוטל קיצוץ של 400 מיליון שקל במענקי האיזון לרשויות וגם נגנזה הצעה להפחית את תקציב הפיתוח של הרשויות ב־280 מיליון שקל. גובה מענקי האיזון — "תקציבי הקיום" בלשון השלטון המקומי — יישאר 2.8 מיליארד שקל לשנה, כפי שהיה ב־2012.

 

השביתה שתוכננה - כנראה תבוטל השביתה שתוכננה - כנראה תבוטל צילום: ישראל מלובני

 

ההסכם כולל סעיף שלפיו הרשויות העצמאיות ישתתפו בקיצוץ בתקציב המדינה באמצעות מתן הלוואה חד־פעמית של 450 מיליון שקל בשנת 2014. כדי לממן את ההלוואה תעלה הארנונה ב־57 הרשויות החזקות ביותר (שמתגוררים בהן כ־50% מתושבי המדינה) בכ־15 שקל בשנה בממוצע למשק בית. בשלטון המקומי טוענים כי לאחר שהמדינה תפרע את ההלוואה תרד הארנונה בהתאם.

 

ההסכם טירפד סעיף שאמור היה לנתב כספים מרשויות חזקות לרשויות חלשות, ובמקומו יוקם צוות משותף למשרד האוצר ולמשרדי הממשלה הרלבנטיים שידון בנושא חלוקת מימון שירותי העזר בתחום החינוך והסעות תלמידים, ויגיש לממשלה את המלצותיו לקראת תקציב 2015.

 

בניגוד להודעה הראשונית שהוציא השלטון המקומי מסתבר כי הסיכום אינו נוגע כלל לתאגידי המים. גורם בשלטון המקומי מדגיש כי אכן הצדדים לא הגיעו להבנות והנושא לא נכלל בסיכום. אולם בימים הקרובים יתקיים דיאלוג בנושא בין השלטון המקומי לאוצר. במשרד אוצר יתקשו ללכת לקראת השלטון המקומי בנושא זה משום שמדובר באחת מהבטחות הבחירות המובהקות של שר האוצר יאיר לפיד.

 

התוכנית המדוברת, שנהגתה על ידי הממונה על התאגידים ברשות המים ישראל עינב, מציעה למזג את 55 תאגידי המים הקיימים כיום ל־13 תאגידים אזוריים. לפי התוכנית, התאגידים האזוריים יכללו את התאגידים הקיימים כיום בעוד התאגידים הקטנים הקיימים בערבה ובשומרון ייוותרו במתכונתם הנוכחית מפאת ריחוקם הגיאוגרפי. רשות המים טוענת כי החיסכון המצטבר מהפעלת תאגידים אזוריים נאמד ב־500 מיליון שקל. 180–200 מיליון שקל מתוכם אמורים לבוא לידי ביטוי בתוך שנה עד שלוש שנים בתעריף המים שיוזל ב־5%, בעוד 300 מיליון השקלים הנותרים יכולים להיחסך בהתייעלות נוספת של תאגידים.

 

שאלת מיליון הדולר היא מהיכן יביא האוצר את הכספים החלופיים הדרושים לכיסוי הבור התקציבי. אם האוצר לא יציע היום גזירות חלופיות ייתכן כי כל הסעיפים שנגנזו אמש שימשו בכלל כ'עדר עזים' כדי לשמר את רפורמה אחת עליה התחייב לפיד - צמצום תאגידי המים. כך או כך גורם באוצר הביע אכזבה גדולה מההסכם ואמר כי ראש עיריית תל אביב רון חולדאי ניצח אולי במאבק עבור תושבי תל אביב, אך מדינת ישראל ככלל הפסידה.

 

צוות המו"מ מטעם השלטון המקומי כלל את יו"ר מטה מאבק ראש עיריית ראשון לציון דב צור, ראש עיריית מודיעין־מכבים־רעות חיים ביבס, מנכ"ל פורום ה-15 איתן אטיה, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג, וסמנכ"ל כלכלה במרכז השלטון המקומי איתי חוטר.

 

איציק רוכברגר, יו"ר מטה המאבק על התקציב וראש העיר רמת השרון בירך אתמול על ההסכם ואמר כי "השלטון המקומי הוא זרוע הביצוע של הממשלה. ממשלה שמשיתה על אזרחיה עוד ועוד מיסים ישירים ועקיפים לא יכולה לקצץ גם בשירותים המונציפליים הבסיסיים של התושבים. יש גבול לכושר הספיגה של האזרחים. אנחנו שמחים ששר האוצר גילה את הגמישות הנדרשת".

 

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין- מכבים- רעות הוסיף כי "הגענו להסכם שמחד אינו מעמיס עול נוסף על האזרח ומאידך מבטיח שברשויות לא יהיה קיצוץ. האלטרנטיבה להסכם הייתה קיצוץ של 2 מיליארד שקלים בכל שנה שהיו מביאים לעליה של 15% בתשלומי הארנונה, דבר שהיה מהווה פגיעה אמיתית בכל תושב ותושב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x