$
דעות

מעצרו של אריה לנצברג: קוזה נוסטרו

רשות ני"ע צריכה להפנים את הסכנה שטמונה בזליגת מידע פנים ופעילות עבריינית של סוחרים, ולאסור פעילות נוסטרו לצד ברוקראז'

רחלי בינדמן 08:4801.05.13

קריאת פרוטוקול הדיון בדבר מעצרו של אריה לנצברג, מנהל חדר הנוסטרו של כלל פיננסים, בחשד לתרמית בני"ע מקוממת במיוחד. חמש שנים חגגו לכאורה לנצברג וחבריו על כספי הגופים המוסדיים והציבור הרחב תוך ניצול ציני של מידע פנים ותוך שימוש אסור בחשבונות הנוסטרו של כלל פיננסים, כדי לגרוף רווחי עתק של 15 מיליון שקל.

 

חמש שנים שבהן מערכי הבקרה והפיקוח של כלל פיננסים פשוט לא עבדו. חמש שנים שבהן המנכ"ל הנוכחי של כלל פיננסים, יורם נווה, שהיה קודם לכן המשנה למנכ"ל והיועץ המשפטי שלה, ואם לא די בכך, המשנה לשעבר של מנהל מחלקת תאגידים ברשות ני"ע, לא ידע על אשר התחולל לכאורה בחדר המסחר שלו.

 

חומות סיניות וירטואליות

 

בסביבת כלל פיננסים מבקשים לעשות הבחנה ברורה בין האירוע הנוכחי, שלדברי החברה קשור רק לאחד מעובדיה, לבין פרשת הרצת ני"ע בפסגות שהתפוצצה לפני שלוש שנים בחקירת רשות ני"ע נגד דוד אדרי, סמנכ"ל הברוקראז' בטענה כי הריץ ני"ע בחשבון הנוסטרו של בית ההשקעות כדי להשיא רווחים לבית ההשקעות. במקביל לפיצוץ הפרשה סגר בית ההשקעות את פעילות הנוסטרו, והמנכ"ל דאז רועי ורמוס התפטר מתפקידו בחשד כי ידע לכאורה על המתרחש.

 

אלא שהטענה הזו רחוקה מלהיות מדויקת. אם המקרה הנוכחי יתברר כנכון, מדובר בעובד שהשיא לעצמו רווחים אישיים על חשבון הלקוחות המוסדיים שסחרו דרך חבר הבורסה של כלל פיננסים. מדובר כאן בפגיעה חמורה באמון ובמוניטין של כלל ברוקראז'.

 

משך שנים רבות השלימה רשות ני"ע עם התירוץ של "החומות הסיניות" שבו נתלו גופים שניהלו במקביל תיקי נוסטרו לצד פעילות של שירותי מסחר עבור גופים מוסדיים. גם המקרה של פסגות לא גרם לקברניטי רשות ני"ע להפנים את הסכנה החריפה הטמונה בפעילות הכפולה הזו. אז נכון, תקנון הבורסה דורש מסוחרי הנוסטרו של בית השקעות לעבוד בחדרים נפרדים פיזית מאלו של הסוחרים עבור הגופים המוסדיים. בכלל פיננסים טוענים כי לנצברג פעל בחשבונות נוסטרו בלבד ולא היה חשוף לחשבונות לקוחות חברת הברוקראז'. עוד טוענים בכלל פיננסים כי בחברה קיימת הפרדה מוחלטת בין פעילות הנוסטרו לברוקראז' של הלקוחות, כולל הפרדה פיזית ומיכונית.

 

לנצברג. מכחיש את החשדות נגדו לנצברג. מכחיש את החשדות נגדו

 

אלא שגם אם לנצברג ישב לכאורה בחדר אחר עם קוד כניסה אחר, קשה שלא לתהות אם בשיחת מסדרון, בארוחת הצהריים, או במפגש של עובדי החברה, הוא לא נתקל במידע שאותו יכול היה לנצל. רשות ני"ע לא הפנימה שהדרישות הפורמליות להפרדה מבנית שעליה מדברים בכלל פיננסים הן מלאכותיות ולא יכולות למנוע זליגת מידע מסוכן. הרשות מניחה כי מכיוון שמדובר בפעילות עבריינית, הסוחרים ייזהרו שבעתיים, אך המציאות הוכיחה כי קשה לחתול שלא ללקק מצלוחית השמנת שלידו. מדוע להעמיד אותו אם כך בניסיון?

 

הרשות היתה צריכה כבר מזמן לאסור פעילות נוסטרו מקבילה לפעילות ברוקראז', אך בחרה שלא לעשות זאת. כעת היא מתהדרת בהישג של תפיסתו לכאורה של לנצברג על חם - לאחר פעילות תרמיתית ענפה לכאורה שנמשכה חמש שנים, ואשר היתה יכולה להימנע אילו הרשות היתה פועלת.

 

מי מפקח על האנליסטים?

 

פעילות האנליסטים המסקרים את החברות הציבוריות ומספקים המלצות קנייה ומכירה, אינה מוסדרת ומדובר בענף פרוץ ובעייתי מאוד. תפקידם של האנליסטים הוא לספק שירותים ללקוחות הסוחרים דרך חבר הבורסה של בית ההשקעות ולעודד פעולות קנייה ומכירה בחדר המסחר באמצעות מתן המלצות ביחס למניות ואיגרות חוב. ההנחה הבסיסית היא שלאנליסטים חשוב שמם הטוב ולכן לא ייתנו המלצות שהם אינם מאמינים בהן. אפשר להניח שכך הוא הדבר לגבי מרביתם. אלא שחוסר הפיקוח על הפעילות והסדרתה הברורה עלול ליצור מצבים בעייתיים שבהם גורמים בחדר המסחר עשויים להיחשף להמלצות הללו בטרם הן נשלחות ללקוחות. גם כאן הרגולטורים לא השכילו לטפל בכדור האש הלוהט והמסוכן הזה וקיוו שהחומות הסיניות הבלתי נראות יעשו את עבודתן.

 

מטענות הרשות עולה לכאורה כי לנצברג ניצל מידע פנים שהשיג בחדרי המסחר של כלל פיננסים על אודות מדיניות המסחר, וכן את הגישה לחשבונות הנוסטרו של החברה ושל גופים מוסדיים אחרים, על מנת ליצור עסקאות מתואמות ופעולות מכוונות שער. כך לכאורה, ידע לנצברג מראש אם חשבון הנוסטרו של החברה שאותו ניהל הולך לבצע רכישה משמעותית של ני"ע כזה או אחר או אם גוף מוסדי אחר נתן פקודת רכישה, והקדים את כלל פיננסים לכאורה באמצעות חשבונות חבריו.

 

רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות לשעבר שילם בתפקידו ובכבודו בעקבות המעשים שביצע לכאורה אדרי. זאת על רקע טענת רשות ני"ע כי ידע על המתרחש. אין ספק כי המצב בכלל פיננסים שונה ויורם נווה המנכ"ל לא ידע על האירועים שנחשפו. אלא שחלק ממנהלי בתי השקעות שהקדימו לקרוא את המפה החליטו להפסיק בעקבות מקרה פסגות את פעילות הנוסטרו הרווחית של בתי ההשקעות. כך למשל אקסלנס חיסל את חשבון הנוסטרו שלו, אנליסט מכר את חברת החיתום שלו, והראל פיננסים החליט שלא לקיים פעילות נוסטרו.

 

התעלמו מאורות האזהרה

 

בכלל פיננסים לעומת זאת, לא קלטו את נורות האזהרה והעדיפו להמשיך ולקיים פעילות נוסטרו רווחית לצד פעילות ברוקראז' ענפה. גם בבית ההשקעות דש (שמוזג לאחרונה עם מיטב) ישנה פעילות מקבילה עד היום. יורם נווה הוא בוגר רשות ני"ע, ודווקא תחת המשמרת שלו ושל קודמו, טל רז, התרחשו האירועים לכאורה הללו. ללא ספק נדרש כאן בדק בית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x