$
בארץ

ועידת האנרגיה

גדעון תדמור: "תשתית הגז מתמר לא יכולה לעמוד בביקוש לבדה, צריך לפתח גם את לווייתן"

מנכ"ל אבנר חיפושי נפט ויו"ר דלק קידוחים אמר בוועידת האנרגיה כי פיתוח לווייתן יסייע לייצא גז מישראל; מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "אנחנו יכולים לחיות עם מסקנות ועדת צמח"

ענת ציפקין 12:5222.04.13

"פרויקט תמר הוא הפרויקט הגדול ביותר בתולדות המדינה, הוא צפוי לתרום כ-1% לצמיחה של ישראל השנה, והוא יחסוך כ-13 מיליארד שקל. הוא יאפשר למדינה להפחית את יוקר המחיה". כך אמר היום (ב') גדעון תדמור, מנכ"ל אבנר חיפושי נפט ויו"ר דלק קידוחים, בוועידת האנרגיה השנתית בתל אביב שעורך מכון האנרגיה והסביבה הישראלי.

לדבריו של תדמור, "כל השותפים בפרויקט השקיעו בו 3.3 מיליארד דולר, עם 9 מיליון שעות אדם. הפרויקט הזה הסתיים לפני הזמן המתוכנן".

 

הוא הוסיף כי "אנחנו רוצים להמשיך לעשות עתיד. יחד עם השותפים שלנו ועם התמיכה הבלתי מסויגת של ממשלת ישראל. הגדרנו לעצמנו שלושה יעדים - פיתוח פרויקט לווייתן, מימוש חזון הנזלת הגז והמשך אקספלורציה. בשעה זו אנחנו פותחים קידוח נוסף - כריש, הוא מבטיח מאוד, ואני מקווה שגם יקיים".

 

גדעון תדמור בוועידה גדעון תדמור בוועידה צילום: עמית שעל

 

"חזון יצוא הגז הטבעי נמצא בהמתנה"

 

על פרויקט לווייתן אמר תדמור: "מדובר בתגלית של 18 TCF. לשם השוואה - תמר מכיל 10 TCF. בפרויקט תמר אין מספיק יכולת לעמוד בביקוש מבחינת תשתית, ולכן צריך לפתח את פרויקט לווייתן, שיספק את הביקושים של המשק הישראלי לא מבחינת רזרבות, אלא מבחינת יכולת הולכה של תשתיות. יש לזכור שבשנת 2016-7 צפוי משבר בשוק הגז הטבעי בישראל".

 

ההצדקה הכלכלית לפרויקט לווייתן לדבריו היא "ההצדקה של יצוא הגז מישראל. הרזרבות שהתגלו היום מספיקות לעשרות שנה קדימה. אנחנו לא רוצים להגיע למצב כמו במצרים, שחלק גדול מהמאגר לא מפותח בגלל שהחברות הבינלאומיות לא נכנסו או עזבו בגלל כשלים בשוק. יש לאזן בין הצרכים המקומיים לרצון העז ליהנות מתקבולים מחו"ל. לשם כך הוקמה ועדת צמח, שעבדה עם יועצים בינלאומיים, והדיונים שלה אף נפתחו לשימוע ציבורי. ההמלצות פורסמו אך טרם אושרו".

 

"חזון יצוא הגז הטבעי נמצא בהמתנה, בחוסר ודאות. ממתין לקביעת המדיניות של הממשלה. צריך לאפשר ליברליזציה מלאה ביצוא הגז, והמשק ידע להסדיר את עצמו. אולם למרות כל אלה, אנחנו תומכים במסקנות ועדת צמח,  כי אנחנו צריכים שזה יקרה כאן ועכשיו, ולייצר את הוודאות הרגולטורית. חלון ההזדמנויות האזורי והפוליטי לא פתוח לנצח. הוא עלול להיסגר עלינו. שוק ה-LNG (הנזלת גז טבעי) נמצא במצב דינמי ועלול להשתנות.

 

"הסחטנות נפסקת"

 

אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמר בוועידה כי "נושא הגז יאפשר למדינת ישראל למכור לא רק גז, אלא מוצרים נוספים תלויי גז. אני שותף להערכות של ידידי גדעון תדמור לגבי ההחסור צפוי במשק הגז הישראלי בשנים 2016-7. נצטרך לפתור את הבעיה הזו לא רק על ידי תמר, חובה לפתח את לווייתן. חשוב גם שתהיה תחרות ולא נהיה תלויים רק במאגר אחד. אני קורא לממשלה להסיר חסמים, לעמוד בלוחות הזמנים שלה, וכולנו נושאים את העיניים להחלטות שתתקבלנה בזמן ושתאפשרנה לחברות להתחיל לנוע קדימה".

 

"אנחנו כתעשיינים יודעים לחיות עם מסקנות ועדת צמח. העובדה שיש ממשלה חדשה ושרים חדשים יכולה לחזק את מסקנות ועדת צמח, שיובאו לממשלה ויאושרו, והחברות יקבלו ודאות רגולטורית באמצעות האישור. כאחד שהיה גם בצד השני, אני יודע שחשוב מאוד לתת גם אופק רגולטורי לחברות – ולא רק לחברות הגז.ייתכן וצריך לפנות לראש הממשלה ולבקש ממנו לפתור במהירות את הנושאים הרגולטוריים. בנוסף, ככל שהתעשייה תיכנס מהר יותר לתחום הגז, הרי שהמשרד גם הוא צריך לקחת חלק בעניין הזה. מדובר בנושא קריטי, שעשוי לספק תעסוקה רבה מאוד למדינות ישראל".

 

אמיר חייק אמיר חייק צילום: עמית שעל

 

שרגא בירן, מייסד המכון לרפורמות מבניות, אמר בוועידה: "הסחיטה של הפטרו דולר במזרח התיכון נפסקת. אני סבור ששיתוף הפעולה בין ירדן לעיראק בהקשר של צינור כפול של גז ונפט הוא מרחיק לכת - מדובר במהפכה כשברקע סין מעוניינת להגדיל את היבוא של נפט גולמי מהמזרח התיכון לסין ויוצרת מצבים של תלות כמעט מוחלטת מצידה במזרח התיכון. מצד שני, שתי המעצמות מעוניינות בשקט במזרח התיכון. זו פעם ראשונה שנוצר מומנטום חד פעמי לאפשרות לשיתוף פעולה בין ארצות הברית לסין. אולי רואים קרני אור חדשות שיכולות לייצר סינרגיה בין סין לארצות הבית ולפתוח ערוץ לשלום במזרח התיכון".

 

שרגא בירן שרגא בירן צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x