$
בארץ

ראיון כלכליסט

מה משותף לאהוד אולמרט, יובל רבין ולמיליונר מקזחסטן?

קינס רקישב רק בן 33 וכבר מדורג במקום השמיני בעולם ברשימת המשקיעים הגדולים בהייטק ב־2012. עכשיו, הוא מקים עם ראש הממשלה הישראלי לשעבר ועם בנו של יצחק רבין קרן השקעות חדשה שתתמקד בסטארט־אפים ובטכנולוגיות חדשניות מישראל

גולן חזני ומיכל פופובסקי 07:5322.04.13

"ביני לבין רקישב היתה כימיה מהרגע הראשון. אף על פי שצמצמתי למינימום את המעורבות שלי בעולם העסקי, זו נראתה לי הזדמנות נהדרת לפתח תחומים בעולם ההייטק שמעניינים את שנינו. להרחבת רשת הקשרים העסקיים בין ישראל למדינות ברית המועצות לשעבר יש גם פוטנציאל עסקי עצום עבור המדינה, ואני מעוניין לתרום לכך כמה שיותר". במילים אלו מסביר ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט את הרקע להחלטתו לחבור למיליונר הקזחי קינס רקישב להקמת קרן ההשקעות ג'נסיס אנג'לס (Genesis Angels).

 

הקרן תתמקד בסטארט־אפים צעירים מתחומי הרובוטיקה, הבינה המלאכותית והמציאות הרבודה (Augmented Reality), והיקפה עומד על עשרות מיליוני דולרים. בקרן מעורבים גם איש העסקים יובל רבין (בנו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין) ומייסד חברת מובלי (Mobli) משה חוגג. בראיון בלעדי ל"כלכליסט" מדברים אנשי הקרן על החזון מאחורי הקמת הקרן ועל החיבור הלא שגרתי ביניהם.

 

אהוד אולמרט וקינס רקישב אהוד אולמרט וקינס רקישב צילום: עמית שעל

 

"אנחנו רוצים להתחיל מישראל, כי פועלות פה כבר הרבה חברות עם פוטנציאל גדול בתחום הטכנולוגיות החדשניות. יש רוויה של קרנות שמשקיעות בחברות אינטרנט", מסביר רקישב (33), המשתייך לדור חדש של אנשי עסקים צעירים בעלי ממון מהרפובליקות הסובייטיות לשעבר.

 

רקישב מכהן בארצו כיו"ר SAT&Co, שהחלה כחברת נפט וגז וכיום היא ענקית כרייה ותשתיות, הפועלת גם בסין ובטורקיה, ושווי השוק שלה נאמד ב־600–700 מיליון דולר. הוא מכהן גם כיו"ר התעשיות הפטרוכימיות ומשקיע באופן פרטי בהרבה חברות מקומיות. בנוסף הוא מחובר לשלטון הקזחי, ונשוי לבתו של ראש הממשלה לשעבר אימנגלי טסמגמבטוב. המגזין "פורבס" מעריך את הונו ב־225 מיליון דולר ודירג אותו כאחד מ־50 האנשים המשפיעים ביותר בקזחסטן.

 

למרות גילך הצעיר, כבר צברת רשימה מכובדת של השקעות ותפקידים בכירים. איך הגעת לעמדה הזו?

"קזחסטן צעירה מאוד, רק בת 21, ולכן יש אצלנו הרבה הזדמנויות לצמוח ולהתפתח מהר. אם אתה צעיר, מוכשר ומוכן לעבוד קשה, אתה יכול להתקדם במהירות אדירה. מאחר שזו המדינה התשיעית בגודלה בעולם, יש לה הרבה משאבים טבעיים, והממשלה תומכת בכל הפרויקטים העסקיים שמפתחים את המדינה, יש לנו גם הרבה הזדמנויות להשקעה מחוץ למדינה.

 

"נכנסתי לתחום ההשקעות בתחילת שנות האלפיים. התחלנו בעיקר בנפט וגז, הוספנו גם כרייה ומחצבים. לפני שנתיים התחלתי להשקיע בהייטק ואינטרנט. עיקר העסקים בקזחסטן כיום סובב סביב גז ונפט, כרייה ובנקאות, והרעיון המרכזי שלי היה להביא טכנולוגיה חדשה לקזחסטן".

 

לא מחפשים השקעות שיניבו תשואה מהירה

 

רקישב מסתובב הרבה בעולם ורוכש נכסים וחברות. בשנתיים האחרונות הוא נכנס לעסקי האינטרנט הבינלאומיים, ואף דורג במקום השמיני ברשימת המשקיעים הפרטיים הגדולים בעולם בתחום ההייטק לשנת 2012 - מקום גבוה יותר ממייסד גוגל סרגיי ברין או ביל גייטס. בין היתר הוא רכש מניות בשווי 32 מיליון דולר בחברת הפרסום הדיגיטלי והסליקה Net Element שמתמחה בשוק הרוסי. מוקדם יותר באותה שנה הוא השקיע 5 מיליון דולר בחברה הישראלית טריפליי (Triplay), ובספטמבר האחרון השקיע 20 מיליון דולר במובלי של משה חוגג.

 

הכלכלה המזנקת של קזחסטן מושכת בשנים האחרונות משקיעים מכל העולם. מה הביא אותך לחפש השקעות בחוץ?

רקישב: "לפני שנתיים החלטתי לגוון את תיק ההשקעות שלי, והשקעתי בחברות כמו מובלי וטריפליי. אבל אני משקיע גם בתוך קזחסטן - קניתי השנה בנק במדינה, ובשנה שעברה קניתי חברת ביטוח".

 

איך הכרת את אהוד אולמרט?

רקישב: "בשנה שעברה הכרתי את יובל רבין כשהשקעתי בחברת ביונד ורבל (Beyond Verbal), שהוא יו"ר הדירקטוריון שלה. אני אחד המשקיעים הגדולים בחברה הזו - 2 מיליון דולר. רבין הפגיש ביני לבין אולמרט, ושנינו גילינו עניין בתחום כבר בפגישה הראשונה".

 

אולמרט: "יובל ואני חברים כבר שנים רבות, והוא הציע שניפגש. אני מקיים קשרים רבים עם בכירים בקזחסטן, עוד מלפני שנים רבות, ובשנים האחרונות הייתי מעורב בכמה עסקאות שקשורות לקזחסטן. אני מכיר את המדינה וחושב שיש לה פוטנציאל אדיר. היא אמנם מאוד אטרקטיבית למשקיעים זרים, אבל יש בה גם הרבה אנשי עסקים שיוצאים היום לשוק הבינלאומי".

 

רבין: "תהליך ההשקעה שעברנו עם ביונד ורבל לפני שנה מול רקישב, בתור חברה חדשה שחיפשה מימון, היה שונה לחלוטין ממה שהכרתי עד אז. התהליך היה מהיר, הוגן ואפשר לנו לגייס כסף עבור טכנולוגיה שאני בספק אם היינו מצליחים לגייס עבורה כסף בדרכים אחרות. היום החברה פורחת. אנחנו רוצים לשחזר את החוויה הזאת בקרן. אנחנו רוצים שיזמים יבואו, יקבלו פרק זמן סביר לביצוע, הוגנות בתהליך ההשקעה ואפשרות להגשים רעיונות מבריקים, שהיה קשה להם לממן בדרך אחרת".

 

מה האסטרטגיה של הקרן?

חוגג: "רקישב ניגש אליי לפני כמה זמן ואמר לי 'קרנות רגילות הן עסק פיננסי. הן מחפשות תשואה של 10%–15% בשנה, וזה מה שמגדיר את אסטרטגיית ההשקעות שלהן. אני רוצה להשקיע בטכנולוגיות חדשניות'. רוב קרנות ההון סיכון לא משקיעות בשלב הראשוני של טכנולוגיות מתקדמות כי לוקח הרבה זמן לפתח אותן, ולכן הן מעדיפות להתמקד בשלב ה־Late Stage. אנחנו רוצים לסייע למדענים ויזמים צעירים שיש להם חלומות גדולים שלוקח כמה שנים לפתח.

 

"הטכנולוגיות החדשניות באמת מגיעות היום בעיקר משני מקומות: הראשון הוא חברות כמו גוגל ומיקרוסופט, שיש להן אמנם תקציבים אדירים להשקיע במחקר ופיתוח, אבל זה לא העסק העיקרי שלהן. המקום השני הוא האקדמיה, אבל שם הכל לוקח המון זמן כי אלה לא חברות עסקיות. לכן הבנו שזה הזמן לחפש השקעות אצל משקיעים בעלי חזון, שיודעים שלא יקבלו את התשואה שלהם כל כך מהר, אלא בתוך 3–5 שנים".

 

רקישב: "הרעיון הוא להתחיל מחברות ישראליות ולהמשיך למדינות נוספות".

 

כמה כסף אתם מנסים לגייס?

רקישב: "הקרן תתחיל מכמה עשרות מיליוני דולרים. אני מוכן להשקיע מצדי עשרות מיליוני דולרים בתור התחלה. בשבוע שעבר הצלחנו לשכנע בתוך שעה את קרן פורבס־מנהטן מטורונטו להצטרף אלינו. זו חברה עם תיק השקעות של יותר מ־500 חברות. חשוב להבין שהקרן הגדולה ביותר להשקעה בתחום הרובוטיקה, למשל, גייסה רק 25 מיליון דולר".

 

המטרה: סינרגיה בין החברות לטכנולוגיות

 

אחת המטרות העיקריות של הקרן היא ליצור סינרגיה בין החברות השונות לטכנולוגיות שבפיתוח. דוגמה לכך היא ביונד ורבל הישראלית - אחת החברות שהקרן תשקיע בהן ושרבין הוא יו"ר הדירקטוריון שלה. החברה, שטרם הושקה רשמית, עוסקת בטכנולוגיית בדיקת קול (voice analysis), שמאפשרת ליצור פרופיל אופי של הדובר - יכולת שעשויה לסייע בביצוע דיאגנוזות רפואיות, בין היתר.

 

אולמרט: "הסכמתי להצעה של רקישב על בסיס ההבנה שלא אהיה רק שם ריק מתוכן. אנחנו רוצים להיות מאוד מעורבים במה שקורה. רקישב לא מוציא כסף מהכיס וזורק אותו החוצה, כולנו רוצים להבין במה אנחנו משקיעים, להתמקד בתחום שיש בו פוטנציאל אדיר ועדיין לא זכה לכמות ההשקעות שהוא ראוי לה".

 

מה יהיה המודל של הקרן?

רקישב: "המודל פשוט מאוד, תהיה ועדת השקעות, ניפגש עם מייסדי חברות ועם אנשי הצוות, ואז נחליט אם להשקיע. נחפש גם לראות איפה אפשר לעשות סינרגיה עם חברות אחרות, איפה נוכל לעזור להן מעבר להשקעה הכספית".

 

תפנו למשקיעים מוסדיים?

אולמרט: "אנחנו מחפשים רק משקיעים פרטיים. אנחנו לא רוצים שבסוף יעשו לנו תספורת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x