$
בארץ

לפיד מרחיב את סמכויותיה של אנדורן, אך הסכם ניגוד העניינים שלה לא נחשף

התוצאה המיידית של המהלך המתוכנן תהיה שינוי יחסי הכוחות בצמרת האוצר והחלשת מעמדו של אגף התקציבים, האגף החשוב והחזק במשרד, ושל העומד בראשו

אמנון אטד ותומר אביטל 06:5415.04.13

שר האוצר יאיר לפיד הודיע אתמול במהלך הדיון בממשלה שבו אושר מינויה של יעל אנדורן לתפקיד מנכ"לית משרד האוצר על כוונתו להרחיב את סמכויותיה בתפקיד. לאנדורן יהיו סמכויות לניהול ולריכוז כלל עבודת משרד האוצר, בניגוד למנכ"לי האוצר הקודמים, בדומה ליוזמה שמנכ"ל האוצר לשעבר חיים שני ניסה לקדם לפני כשנתיים.

 

משרד האוצר אינו משרד ממשלתי רגיל, אלא מגה־משרד ובו לא פחות משישה ראשי אגפים רבי־עוצמה שמתפקדים כמנהלים כלליים לכל דבר: הממונה על התקציבים, החשב הכללי של המדינה, מנהל רשות המסים, הממונה על שוק ההון, הממונה על השכר והממונה על כלכלה והכנסות המדינה. תפקידו של מנכ"ל האוצר הוא להתייצב בראש המערכת המורכבת הזאת ולהיות המתאם, המוציא והמביא של כל הפעולות שיוזם המשרד הכלכלי החשוב במדינה. אולם נכון להיום, מנכ"ל האוצר אינו נהנה מסמכויות יתר רשמיות מעבר לסמכויות שיש לראשי האגפים במשרד.

 

יעל אנדורן ויאיר לפיד יעל אנדורן ויאיר לפיד צילום: אוראל כהן

 

התוצאה המיידית של המהלך המתוכנן תהיה שינוי יחסי הכוחות בצמרת האוצר והחלשת מעמדו של אגף התקציבים, האגף החשוב והחזק במשרד, ושל העומד בראשו. מתנגדי המהלך לחיזוק כוחו של מנכ"ל האוצר על חשבון החלשתם של ראשי האגפים טענו בעבר כי מדובר במהלך מסוכן, שעלול לפגוע במערכת האיזונים הקיימת בפעולת המשרד.

לטענתם, משרת מנכ"ל המשרד היא משרת אמון של שר האוצר, בניגוד למינויים המקצועיים של ראשי האגפים. מסיבה זו הענקת סמכויות יתר לאיש אמונו של שר האוצר עלולה להחליש את כוחם של אנשי המקצוע הבכירים במשרד במאבקים עתידיים בין הדרג המקצועי לבין הדרג הפוליטי במשרד.

 

מעבר לכך, אנדורן עדיין לא החליטה האם לפרסם את הסכם ניגוד העניינים עליו חתמה. אנדורן הובילה עד לאחרונה את הגוף המנהל את שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות "עמיתים" והיא נשואה לאופיר קרני, מנהל הכספים בחברת דן. המנכ"לית החדשה גם כיהנה כשותפה מנהלת לקרן פלנוס (היום ויולה קרדיט), המתמחה במתן אשראי בריביות גבוהות לחברות במצוקה והמשמשת כדירקטורית חיצונית באל על ובבזן. עד לפני חצי שנה היא כיהנה כדירקטורית גם בכלל בריאות, שבשליטת נוחי דנקנר.

 

כדירקטורית באל על היא עלולה להיות נתונה בניגוד עניינים לנוכח נושא השמים הפתוחים העומד על סדר היום של הממשלה. אף שמדובר בתחום של משרד התחבורה, הרי שלאוצר יש נגיעה אליו. פוטנציאל לניגוד עניינים קיים גם בחברותה בדירקטוריון בזן בשל נושאי האנרגיה שמטפל בהם המשרד, וגם המעורבות שלה בגיוס משקיעים לקרן בניהולה עלולה להיות סיבה לניגוד עניינים.

 

כאמור, אנדורן טרם החליטה האם לפרסם את ההסכם עליו חתמה בעניינים אלו, אך יש שיגידו שחלה חובה מוסרית לפרסם הצהרות על ניגודי עניינים אפשריים של בכירים בשירות המדינה. כך למשל, מההסכם של ראם עמינח, היועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף התקציבים במשרד הביטחון, נודע כי הוא מנוע מלעסוק בעסקאות הנוגעות לאשתו, רקפת רוסק־עמינח, מנכ"ל בנק לאומי.

 

באופן דומה, הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה לא יוכל לעסוק בנושא הרכישה של פוטאש את כיל לאורך כל תקופת כהונתו, לאחר ששימש בעברו כיועץ לחברות שונות ובין היתר סיפק חוות דעת מומחה בנושא פוטאש וכיל לחברת חיפה כימיקלים.

 

כעת נותר לראות כיצד תחליט אנדורן לפעול, למרות שמבחינה משפטית היא אינה מחויבת לפרסם את הפרטים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x