$
דעות

משק האנרגיה והמחיר הבירוקרטי

העיכוב בהצעת החוק לתיאום בין הרגולוטורים פוגע בקבלת החלטות בתחומי הגז והנפט

יוסי אריה 11:2411.04.13
הבירוקרטיה הממשלתית בישראל היא כבדה ביותר ומהווה חסם קשה ומשמעותי לצמיחת המשק ולטיפול ביוקר המחיה.

 

הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) מעריך כי עלות הבירוקרטיה הממשלתית היא כ־10%–12% מהתוצר. ישראל, שבה אין אומדן מוסכם על עלות הבירוקרטיה והנזק המשקי שהיא מחוללת, מדורגת בין המדינות האחרונות בנגישות ובשקיפות הבירוקרטית. גם עלות הבירוקרטיה בארץ נאמדת כגבוהה ביותר.

 

בשנת 2011 העריך משרד האוצר את עלות הבירוקרטיה למשק ב־30 מיליארד שקל לשנה; נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התייחס לנטל הבירוקרטי כאחד האיומים ארוכי הטווח על ישראל; ומבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס קבע בדו"ח לשנת 2011 כי "בישראל צמצום הנטל הבירוקרטי אינו מוטמע כחלק מהתרבות הארגונית של מרבית הגופים הציבוריים שנבדקו".

 

הרגולציה הלא מאוזנת אחראית לבירוקרטיה

 

רגולציה היא כלי מרכזי של הממשלה בהכוונת פעילות המשק. תפיסת היסוד לגבי רגולציה מודרנית בעולם מחייבת כיום את הערכת ההשפעות הרוחביות שלה על תעסוקה, פיתוח עסקים והעומס הבירוקרטי שהיא גורמת. העיקרון המנחה של תפיסת יסוד זו הוא שתכלית הרגולציה היא למקסם את התועלת למשק.

 

ישראל היא אחת המדינות הבודדות במערב שבה לא קיימת מדידה של העלות הכלכלית של הרגולציה למשק. כתוצאה מכך, חוקים, תקנות וצווים שנועדו להסדיר את נושאי התשתיות נקבעים בלי שקדם לקביעתם הליך סדור ומובנה של בחינת השלכותיהם על המשק, התעסוקה והרווחה. החיסרון הזה בולט במיוחד ברגולציה הקשורה לפיתוח תשתיות למשק האנרגיה ולתעשייה הכבדה, ולהיבטים סביבתיים.

 

קידוח תמר. המחלוקות בין המשרדים השונים מקשות על פיתוח משק האנרגיה בישראל קידוח תמר. המחלוקות בין המשרדים השונים מקשות על פיתוח משק האנרגיה בישראל צילום: אלבטרוס

 

חוסר תיאום בין המשרדים

 

תופעה חמורה נוספת הנובעת מכך היא חוסר היכולת לקבל החלטות מוסכמות בממשלה בתחומים בעלי משמעות כלכלית עצומה למשק, כמו שימוש בגז טבעי וקידוחי גז ונפט. המחלוקות בין המשרדים השונים מקשות על פיתוח משק האנרגיה בישראל, ונראה שאין קשר בין הגורם שדורש רגולציה (המשרד להגנת הסביבה), הגורם שדורש מסים (משרד האוצר) והגורם האחראי על הפיתוח (משרד התשתיות).

 

ועדת טרכטנברג זיהתה את הבירוקרטיה הממשלתית כחסם מרכזי לצמיחת המשק, והמליצה לממשלה למסד את פעילות הרגולטורים השונים וליצור תורת רגולציה בישראל. בנובמבר 2011 ניסחה הממשלה תוכנית קבועה וברורה לכתיבת רגולציה חדשה ולפיתוח "תורת רגולציה ממשלתית ולהנחלתה למשרדים השונים". מאז פרסם משרד ראש הממשלה את המסמך להערות הציבור, וכעת נמצא הנושא בהליכי עבודה.

 

כל עיכוב בהסדרת כתיבת רגולציה מאוזנת ונכונה בישראל הוא בלתי נסבל, בשל הפגיעה בפיתוח המשק וההוצאות הכבדות המוטלות על הציבור. פרסום תורת רגולציה חדשה הוא שעת כושר לרביזיה בהליך החקיקה והתקינה המקצועית במשק בכלל ובמשק האנרגיה בפרט, ויש להשלימה בהקדם.

 

הכותב הוא מנכ"ל המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה

 

הוועידה הלאומית לאנרגיה 2012 תתקיים ב-22 באפריל במלון הילטון תל אביב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x