$
בארץ

"אם הסינים יעברו לצרוך כמו האמריקאים - לא יוותרו משאבי טבע בעולם"

כך טען הכלכלן אנדרו שנג במושב שעסק במשבר הכלכלי העולמי בכנס הרצליה. פרופ' יעקב פרנקל: "בעשרים השנה הקרובות יתווספו 27 מיליון סינים, רובם יהיו מעל גיל חמישים. בהודו יתווספו יותר מ-300 מיליון בני אדם בכל קבוצות הגיל"

מיכל פופובסקי 14:5413.03.13
"אם הסינים יעברו לצרוך כמו האמריקאים, לא יוותרו משאבי טבע בעולם. מודל הצריכה מתאים לארה"ב, לא לסין", כך אמר היום אנדרו שנג ממכון המחקר Fung Global Institute במושב שעסק במשבר הכלכלי העולמי בכנס הרצליה. שנג טען כי הדעה הרווחת ולפיה סין צריכה לעבור ממדיניות מוכוונת יצוא והשקעות למודל מוכוון צריכה לא לוקחת בחשבון את המשמעות המהפכנית שיש לצמיחתו של מעמד הביניים בסין.

 

אנדרו שנג ממכון המחקר Fung Global Institute אנדרו שנג ממכון המחקר Fung Global Institute צילום: ארז חרודי - עושים צילום

 

כוחן העולה של המדינות האסייתיות, ובייחוד של המטבעות האסיתיים, עמד במוקד המושב, שאותו הנחה נגיד בנק ישראל לשעבר יעקב פרנקל, כיום יו"ר ג'יי.פי מורגן צ'ייס אינטרנשיונל. פרנקל תהה לגבי התרחיש המתחזק של מלחמת מטבעות עולמית. הכלכלן הסיני פרופ' ניו טיהנג טען כי מעמדו של הדולר כמטבע הרזרבה הגלובלי אחראי במידה רבה לחוסר האיזון העולמי, והמליץ על הפיכת מטבעות לאומיים נוספים למטבעות בינלאומיים. "בדרך כלל סינים לא משתתפים בוועידות כאלה", אמר, "אבל אני בטוח שהמגמה הזו תגבר. העובדה שאני פה היא דוגמה טובה למושג הגלובליזציה", אמר ניו.

 

שנג טען בתגובה שסין עדיין לחלוטין לא ערוכה להפיכתו של היואן למטבע הרזרבה הבינלאומי. לדבריו, לשם כך יידרשו לה 20-30 שנה נוספות לפחות "אבל אז יהיו למעשה שלושה מטבעות אסייאתיים מרכזיים – היואן הסיני, הרוי ההודי והין היפני. לא קל להפוך למטבע רזרבה עולמי, לדולר לקח 70 שנה לעקוף את הליש"ט".

 

פרנקל הדגיש את הסוגייה הדמוגרפית כאחת המרכזיות בדיון העולמי כיום על כלכלות אסיה, וציין כי "חשוב לזכור שאסיה אינה מונוליטית. ביפן יש סטגנציה דמוקרטית, ועוד עשרים שנה רוב האנשים שם יהיו בני למעלה משמונים. במקביל, בעשרים השנה הקרובות יתווספו 27 מיליון סינים, אבל רובם יהיו מעל גיל חמישים. בהודו יתווספו יותר מ-300 מיליון בני אדם בכל קבוצות הגיל – חשוב לתת את הדעת על כך".

 

פרופ' יעקב פרנקל פרופ' יעקב פרנקל צילום: ארז חרודי - עושים צילום

 

משתתף נוסף בפאנל, המשקיע דניאל ארבס, טען כי במציאות שבה שיעור האבטלה בעולם המפותח הולך ותופח, ויש בעולם יותר היצע של עובדים מאשר ביקוש לעבודה, על רקע מגמת אוטומציה הולכת וגוברת ומירוץ של יצור מוצרים זולים במטבע זול יותר למישהו אחר, עשויה בהחלט לפרוץ מלחמת מטבעות שארה"ב תיגרר לתוכה.

 

ארבס, שמנהל קרן גידור אמריקאית ושותף בחברה ליעוץ פיננסי Perella Weinberg Partners, ציין כי דווקא מעמדתו בתור שחקן בשוק שאינו בין קובעי המדיניות, לא מסתמן שארה"ב תאבד מהר כל כך את עמדת ההובלה העולמית, בייחוד לאור התמודדותה המוצלחת עם המשבר.

 

"בעולם הפיננסי לא מכירים מספיק בהתקדמות המשמעותית שעשתה ארה"ב בסוגיות הפיננסיות, ובהתאוששות המשמעותית בסקטורים שעמדו במרכז המשבר , בעיקר שוק הדיור", אמר. "אני חולק על הציניקנים שאומרים שתוכנית התמריצים האדירה של הבנק הפדרלי המרכזי למגזר הפיננסי ומדיניות הריבית הנמוכה לא מיתרגם לכלכלה הריאלית מפני שרק מעטים משתתפים בשוק ההון. "לעלייה של שוקי המניות יש השפעה אדירה, בעיקר על החסכונות הפנסיוניים. המגזר העשיר אחראי ל-25% מהצריכה, והוא ודאי נהנה מעליית השווקים. לדעתי, האתגר המרכזי של הכלכלה האמריקאית לעתיד הקרוב הוא להעביר את הכלכלה מהישענות על מדיניות מוניטארית למערכת התאוששות בת-קיימא".

 

ארבס ציין כי מגמת ההתנתקות מתלות במקורות נפט חיצוניים תהפוך אותה בשנים הקרובות ליצרנית נפט גדולה מסעודיה. "קוראים לזה 'הנה באה אמריקה הסעודית'", אמר והוסיף כי ההשקעות האדירות בשוק האנרגיה והנדל"ן בארה"ב צפויות להוסיף 3 מיליון משרות חדשות, שיורידו עוד יותר את שיעור האבטלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x