$
דעות

איפה התחרות?

שוק המשכנתאות לא משתנה למרות כל הרגולציה. רק מחאה צרכנית אמיתית תוזיל את הריביות

שניר הנדלר 08:0124.12.12
שוק המשכנתאות הוא כנראה השוק התחרותי ביותר שבו פועלים הבנקים. תחשבו על זה: מתי בפעם האחרונה עשיתם סקר שוק לפני ביצוע פעולה בנקאית כלשהי? רוב הסיכויים שזה היה בבואכם ליטול משכנתא. למרות התחרות העזה, שינויים מרחיקי לכת בשוק המשכנתאות לא ראינו: העוגה אולי גדלה, אבל הבנקים
שמרו בשנים האחרונות על נתח השוק שלהם.

 

תראו מה קרה כאן. בתוך חודשים הבנקים, אלה שחוגגים על הכיס שלנו תוך שהם מלינים על הידוק הרגולציה והסביבה הכלכלית המאתגרת, הצליחו על רקע הורדת ריבית הבנק המרכזי דווקא לשפר עמדות: מריבית ממוצעת של פריים מינוס 0.54% שהציעו הבנקים לנוטלי משכנתא במסלול הריבית המשתנה במגזר הלא צמוד, כעת מציעים הבנקים ריבית ממוצעת של פריים מינוס 0.24%.

 

נכון, הבנקים יוכלו לטעון שהעלייה ברמת הסיכון במשק - המשתקפת בהאטה בצמיחה ובעלייה בשיעור האבטלה - דורשת מהם להגן על עצמם בהעלאת הריבית על המשכנתאות. גם החשש מהתפתחותה של בועת מחירים בשוק הנדל"ן ומהעלייה בסיכון הנכסים הוא תירוץ המתקבל על הדעת.

 

בינתיים, בהיעדר ביקושים לאשראי העסקי, הבנקים ישמחו להגדיל את תיק המשכנתאות שלהם ועל הדרך לעודד לקוחות בנקים אחרים שנטלו אצלם משכנתא לנטוש את הבנק הקודם ולהעביר את חשבון העו"ש אליהם.

 

כל זה לא ישתנה עד שתקום כאן מחאה צרכנית דוגמת מחאת הקוטג', שפרצה את מחסום הפייסבוק והביאה את יצרניות הגבינה להבנה כי ניתן להוזיל את המוצר גם אם לא מוזילים את כל החוליות בשרשרת (הרפתנים, המחלבות, רשתות השיווק והמדינה).

 

הסביבה העסקית כבר גרמה להוזלת החוליות בשרשרת הבנקים: עלויות גיוס החוב מתכווצות בחודשים האחרונים, הריבית שהבנקים משלמים על הפיקדונות נשחקה, וריבית בנק ישראל כאמור נמצאת במגמת ירידה.

 

ובכל זאת, הבנקים מעדיפים לפצות על הירידה בביקוש למוצרים אחרים בהעלאת מחיר ה"קוטג'" שלהם - המשכנתאות.

כשעל הפרק עומד מאזן אינטרסים שאף אחד לא רוצה לערער ושוק נדל"ן רותח, התוצאה צפויה ומאכזבת. אם לא יתערב כאן מבוגר אחראי, השוק הזה ימשיך לפעול ללא מפריע והבנקים ימשיכו לנצל את ירידות הריבית להגדלת שולי הרווח ופחות להליכה לקראת הצרכנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x