$
בארץ

"המינהל חשש שהעלאת תמלוגי החצץ תעלה את מחירי הדיור"

לדברי בכיר לשעבר במינהל מקרקעי ישראל, המינהל דחה את ההמלצות להעלאת התמלוגים מחשש לעלייה במחירי הדיור. אולם בדו"ח, שהמינהל עצמו הזמין ושנחשף ב"כלכליסט", נכתב כי מרכיב חומרי החציבה אינו עולה על מחצית האחוז ממחיר הדירה

חן פונדק 08:1614.08.12

מינהל מקרקעי ישראל דחה את ההמלצות להעלות את תמלוגי החצץ מחשש להתייקרות עלויות הבנייה ולעלייה במחירי הדיור, כך נימק בשיחה עם "כלכליסט" בכיר לשעבר במינהל את גניזת הדו"ח שהמינהל עצמו הזמין, ובו המלצות להעלאת התמלוגים על כריית החצץ.

 

כפי שנחשף לפני יומיים ב"כלכליסט", בדו"ח, שכתב הכלכלן רן חקלאי, הומלץ להעלות את תמלוגי החצץ של המחצבות הפטורות ממכרז מ־2.63 שקלים לטונה ב־2009 ל־22.7 שקל לטונה ב־2014. הדו"ח נגנז ב־2010 ללא הסבר, ומונתה ועדה חדשה שטרם הגישה את מסקנותיה. ההפרש בין הכנסות המדינה מתמלוגי חצץ כיום לבין ההכנסות שהיו מתקבלות לפי המודל שהציע חקלאי, עומד על 444 מיליון שקל ב־2012 בלבד.

 

בדו"ח מסביר חקלאי כי מחיר הדירות מושפע ממגוון משתנים וייקור אחת התשומות לא בהכרח יביא לייקור המוצר הסופי. לפי הדו"ח, מרכיב חומרי החציבה אינו עולה על מחצית האחוז ממרכיב מחיר הדירה ועל 1% מתוך עלויות הבנייה והפיתוח. עוד נכתב, כי היות ששינוי במודל חישוב התמלוגים יגדיל את הכנסות המדינה, היא תוכל להקטין את מרכיב הקרקע במחיר הדירה שהוא המרכיב הגמיש במחיר הדירה.

 

מחצבה מחצבה צילום: אלעד גרשגורן

 

לפי הדו"ח, צפוי מחסור בחצץ וכבר כיום הביקוש עולה על ההיצע הקיים, ועל המדינה לתכנן את מלאי חומרי הגלם ולהכין עתודות חצץ של כ־1.3 מיליארד טונות בשנים הקרובות.

 

לדברי הבכיר במינהל, עם התייקרות החצץ, היה גובר הסיכוי למיחזור פסולת בנייה. גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומיחזור באדם טבע ודין, מסביר כי אחד הכלים המשמעותיים להגברת כדאיות המיחזור הוא ייקור חומרי הגלם הבתוליים: "כיוון פעולה מאוד נפוץ בכלכלה הסביבתית בעולם הוא לייקר את החומר הבתולי וכך להקטין את ההשפעות הסביבתיות".

 

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי "הדו"ח הוזמן על ידי ההנהלה הקודמת של המינהל ונדחה על ידי ההנהלה הקודמת. סוגיית התמלוגים מהחצץ נבחנת בימים אלה מחדש תוך שימת לב להשפעתם על מחירי הדיור בארץ."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x