$
בארץ

"בחיל הים מנצלים את קידוחי הגז כדי לדרוש תוספת תקציב"

גורמים באוצר דוחים את דרישת משרד הביטחון לתוספת תקציב של כ־3 מיליארד שקל עבור אבטחת מתקני הגז, וטוענים כי העלות האמיתית היא עשרות מיליוני דולרים לשנה בלבד

ליאור גוטמן 08:1924.07.12

"במלחמות האחרונות בעזה ובלבנון חיל הים לא היה פעיל כמו שאר זרועות הצבא, ומישהו שם חושב שהגיע הזמן לרענן את תקציב ההצטיידות על חשבון הקופה הציבורית", אמר ל"כלכליסט" גורם באוצר. הגורם התייחס לדרישת משרד הביטחון לתוספת תקציב גבוהה של 3–4 מיליארד שקל עבור אבטחת מתקני הגז בים התיכון, שאותה מייחסים במשרד האוצר לדיונים המתקרבים על תקציב המדינה.

 

באוצר טוענים כי עלות אבטחת מתקני הגז היא כ־30 מיליון דולר בשנה. בהתחשב בשינויים בשער הדולר, מספר זה דומה לעלויות האבטחה של 40–100 מיליון שקל, שבהן נקבו בכירי משק הגז בבדיקת "כלכליסט" בינואר 2011.

 

חיל הים מבקש להצטייד בארבע ספינות סיור חדשות עם מערכת יירוט טילים ובכלי שיט לא מאוישים, כמו גם להציב כוחות כוננות עם יכולת השתלטות מיידית על איומים. לדעת אוהד מראני, מנכ"ל חברת הכשרה אנרגיה לחיפושי גז ונפט ולשעבר מנכ"ל משרד האוצר, "לאגפים מסוימים בצה"ל יש נוהג לנצל אירועים כדי לדרוש הגדלות תקציב, ויכול להיות שזה מה שהם רוצים בקשר לקידוחי הגז".

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

חיל הים נדרש כיום לאבטח שלוש אסדות קידוח בלבד. אסדת ים תטיס, מאגר הגז הפעיל היחיד, מאובטחת אמנם על ידי יוצאי צבא שאת שכרם משלמים היזמים, אך במקביל, ספינות החיל מפטרלות בסמוך לה. בתעשיית הגז טוענים שצה"ל נמצא בכל מקרה באזור בשל קרבתו לגבול רצועת עזה. האסדות בקידוחי שמשון ומירה שאינם פעילים מוצבות כ־80–90 ק"מ מחופי ישראל, אך עתידות לעזוב את האזור בתוך כמה שבועות.

 

בנוגע לקידוח תמר, שיהיה מקור הגז הראשי של ישראל החל מ־2013, המפעילה נובל אנרג'י הניחה כבר צנרת תת־ימית חדשה בעומק של כ־1.5 ק"מ, הרחק מהישג ידם של מי שעשוי לרצות לחבל בה. הצנרת תחובר לאסדה חדשה שתוצב בספטמבר בסמוך לאסדת ים תטיס. מעבר לכך לא צפויה הצבת אסדות קבועות בשנתיים הקרובות.

 

בכיר במערכת הביטחון אמר ל"כלכליסט" שגם אם היום אין על מה להגן, על צה"ל להתכונן לתסריט עתידי של הצבת כמה אסדות מול חופי המדינה. "אם בכלל לא יוצבו אסדות וכל הצנרת תהיה תת־ימית, הדרישות ישתנו מהותית", אמר הבכיר, "אחרי שישמעו מהיזמים מה הם צריכים, ניתן יהיה להחליט מה לרכוש, אם בכלל".

 

החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, העריכה החודש כי התמלוגים ממאגרי הגז תמר, ים תטיס, נועה ולווייתן, יסתכמו בכ־548 מיליארד שקל.

 

ממשרד הביטחון ודובר צה"ל סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x