$
בארץ

התוכנית של נתניהו: פטור לחרדים עד גיל 26, 6,000 יגויסו בכל שנה

לפי תוכנית נתניהו, חרדים יידרשו להתגייס עד גיל 26, לעומת גיל 22 במתווה פלסנר. ראש הממשלה קבע גם רף של 6,000 מתגייסים, לעומת גיוס כללי שביקש פלסנר

אטילה שומפלבי, ynet 17:1322.07.12

שלמות הקואליציה עם החרדים גברה על השוויון בנטל: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, דחה את המלצות ועדת פלסנר והמתווה שהציג היום (א') בממשלה אינו מותיר מקום לספק: הוא בחר בשותפיו החרדים, והצעתו מיטיבה מאוד את מצבם, לעומת האלטרנטיבה.

 

בניגוד לוועדת פלסנר, שקבעה שכולם יתגייסו - למעט 1,500 תלמידים בשנתון, קובע נתניהו רף גיוס נמוך בהרבה - 6,000 מתגייסים בשנה עד 2016. לפי תוכניתו, גיל הפטור למגזר החרדי יירד ל-26 במקום 28 כיום. זאת לעומת גיל 22 שקבעה ועדת פלסנר. "מאוחר יותר תיעשה הערכת מצב לגבי ההמשך", מבטיח ראש הממשלה, אבל לא ברור מתי זה יקרה.

 

לפי המתווה שאותו גיבש השר משה יעלון הוגדר יעד גיוס לחרדים לשירות צבאי ולשירות אזרחי-לאומי באופן הבא:

 

6,000 מתגייסים חרדים עד שנת 2016.

5,000 ערבים בשירות אזרחי עד שנת 2016 (בתוספת כמה מאות מתנדבים לצבא).

 

כיום יש כ-2,400 חרדים בשירות הצבאי ובשירות הלאומי-אזרחי, ומספר דומה של ערבים בשירות הלאומי-אזרחי, בתוספת יותר מ-400 מתנדבים לצה"ל.

 

"ממשלת ישראל רואה לה כיעד מרכזי את קידום השוויון בנטל השירות, זאת לצד הכרה במאפייניהן הייחודיים של האוכלוסייה החרדית והערבית, ובחשיבות השמירה על המשך קיומו של עולם הלימוד התורני", נאמר בהצעה שהובאה בפני הממשלה.

 

ראש הממשלה מעוניין לקיים הערכת מצב בעוד ארבע שנים, ורק אז יוחלט על סנקציות בתקציבי ישיבות וכן על סנקציות אישיות על האברכים. אבל במתווה המוצע נאמר שיוטלו "סנקציות כלכליות", אך בניגוד לוועדת פלסנר, האמירה הזו נותרת עמומה ולא מפורטת. לכל הקלחת הזו נכנס שוב הקרב הפוליטי בין יעלון, שגיבש את המתווה, לבין שר הביטחון, אהוד ברק, שדרש להעביר את כל הנושא לטיפולו, משום שיעלון ניהל את המשא ומתן עם קדימה באופן שהביא לקריסת ההסכם הקואליציוני, לטענתו.

 

נתניהו. הטיפול לא יועבר למשרד הביטחון נתניהו. הטיפול לא יועבר למשרד הביטחון צילום: אלכס קולומויסקי

 

נתניהו ביטל את דבריו בתקיפות ואמר ש"זה נושא שנוגע למספר משרדים ולכן צריך להיות מנוהל במשרד ראש הממשלה. מי שצריך לנהל את זה מטעמי כראש ממשלה זה יעלון". נתניהו הבהיר כי הנושא לא יועבר לטיפול משרד הביטחון. יעלון מצדו אמר כי לנוכח העובדה שלא ניתן היה להגיע להצעה משותפת עם קדימה, כעת עמלים על הצעת החלטה בממשלה. "השלב הבא זו החלטת ממשלה שתועבר לוועדת השרים לחקיקה, וכשיהיה לה רוב בכנסת נוכל להביא אותה לאישור גם אם זה יהיה בפגרה. עבודת המטה תרוכז בידי משרד ראש הממשלה מול המשרדים הרלוונטיים".

 

לפי המתווה, כל גבר בן 16 שנים וחצי יידרש להתייצב לשירות. אגב, בהצעה לא נאמר דבר על גיוס נשים. משרד הביטחון, כך נאמר, יפתח מסלולי שירות המותאמים למאפייניהם ולצורכיהם של משרתים בני המגזר החרדי. לחרדים תינתן האפשרות לדחיית שירות, שתותנה בחובת לימודים תורניים בהיקף של 45 שעות שבועיות, "וכן בעמידה בפיקוח ובקרה הדוקים על מימוש חובה זו, לרבות באמצעות שימוש באמצעי זיהוי ביומטריים".

 

נתניהו מציע: לפגוע במענקי איזון לרשויות ערביות

 

משתמטים צפויים לפי ההצעה לעונש הקבוע בחוק שירות הביטחון. כאמור, ההצעה קובעת שיופעלו "תמריצים כלכליים שליליים אישיים", אבל לא מציינת אילו תמריצים. גם התמיכה בישיבות תשתנה, באופן ש"יתמרץ גיוס לשירות משמעותי, בפרט יינתן תקצוב גדול יותר בגין תלמיד ישיבה ששירת שירות משמעותי, ותקצוב נמוך יותר לתלמיד ישיבה שנמצא במעמד דחויי שירות". אם לא יעמדו הישיבות ביעדים, ייפגעו תקציביהן. בניגוד לוועדת פלסנר, גם סעיף זה נותר עמום לגמרי.

 

בעניין גיוס הערבים, מציע נתניהו לפגוע במענקי איזון של רשויות מקומיות שלא יעמדו ביעדי השירות. תקצוב רב יותר יינתן לרשויות שבהן שיעור המשרתים גבוה יחסית.

 

במטה המאבק לשוויון בנטל הגיבו בצורה קשה: "מבייש לראות רמטכ"ל לשעבר מוכר את המשרתים למען קומבינה בלתי מוסברת עם המפלגות החרדיות. הצעת יעלון, שהיא גרועה אף מחוק טל, וגם הוא יודע את זה, לא תעבור - לא בזירה הציבורית, לא בזירה הפוליטית ולא בזירה המשפטית. אנחנו מציעים לשר ברק לתת הנחיות מפורשות אשר יעמדו בהחלטת בג"ץ והחל מה-1.8 להתחיל ולגייס את כל בני ה-18 לשירות צבאי או אזרחי".

 

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ש"ממשלת נתניהו החליטה להעדיף את שותפותיה החרדיות האנטי-ציוניות על פני רובו הגדול של הציבור. היא נחושה בדעתה להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית לשוויון בנטל ולהמיט אסון על הכלכלה הלאומית והביטחון הלאומי. מתווה יעלון אינו אלא חוק טל ב' כלומר תוכנית להמשך ההשתמטות והאפליה בין דם לדם. מטרתו העיקרית אינה ליישם את העיקרון הבסיסי הפשוט של שוויון בנטל, עליו הורה בג"צ ובו תומך הציבור. ההיסטוריה לא תשכח לחברי הקואליציה את הבגידה בציבור הנושא בנטל. יש לקוות שגם הבוחרים לא ישכחו".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x