$
בארץ

נחשף ב"כלכליסט": משרד התקשורת יאסור על בזק ו-HOT לגבות מספקיות האינטרנט תשלום

כיום משלמות הספקיות לחברות התשתית עשרות מיליוני שקלים בשנה; חששות בענף: העלות תגולגל לצרכנים

גילעד נס 16:4226.06.12
משרד התקשורת הודיע היום (ג') כי בכוונתו לאסור על ספקיות תשתית האינטרנט, בזק ו-HOT, לגבות מספקיות האינטרנט תשלום בגין חיבורן לתשתיות שלהן. כיום מניבות בזק ו-HOT הכנסות בהיקף עשרות מיליוני שקלים בשנה (כל אחת) מספקיות האינטרנט בגין תשלומים אלו. בשל נתח השוק שלה בתשתית האינטרנט (כ-60%) צפויה המכה הכלכלית על בזק להיות קשה יותר.

 

כזכור, בישראל מפוצל חיבור האינטרנט לשניים – בזק ו-HOT מספקות את התשתית הפיזית, וספקיות האינטרנט מספקות את החיבור לאינטרנט. ספקיות התשתית וספקיות האינטרנט גובות מהלקוח תשלום בנפרד. ואולם, ספקיות האינטרנט זקוקות לחיבור לתשתיות בזק ו-HOT על מנת להעביר על גביו את תעבורת האינטרנט מהלקוחות עד לליבת החברות (ובהמשך לאינטרנט) ובחזרה. בזק ו-HOT אמנם מחויבות לחבר את ספקיות האינטרנט לתשתיותיהן, אולם המחירים שהן גובות על כך אינם מפוקחים. הסכמים אלו מכונים "הסכמי גיגות", על שם היקף התמסורת הנחכרת מידי ספקיות התשתית, הנמדד בגיגה-ביטים.

 

לטענת משרד התקשורת, ספקיות האינטרנט משלמות עבור כל גיגה-ביט שכזה כ-25 אלף שקל לחודש, אולם בבזק וב-HOT טוענים כי התשלום בפועל נמוך יותר, ומסתכם בחלק מהחברות בפחות משליש. מאידך, במשרד התקשורת טענו כי לקוח עסקי המתחבר ישירות לבזק או HOT ללא תיווך ספקיות האינטרנט משלם בממוצע כ-3,500 שקל לגיגה, כך שמחירי הגיגה לספקיות האינטרנט גבוהים משמעותית ביחס לעלויות של ספקיות התשתית.

 

בזק. צפויה לספוג מכה קשה יותר בזק. צפויה לספוג מכה קשה יותר צילום: בלומברג

 

ספקיות האינטרנט, ובעיקר נטויז'ן וסמייל, התלוננו בשנים האחרונות כי בזק ו-HOT גובות מחירים גבוהים מדי עבור חיבורים אלו, וביקשו את התערבותו של משרד התקשורת. ב-2010 אף הודיעה נטויז'ן לבזק כי עד לקבלת מחירים נוחים יותר היא מפסיקה לשלם עבור השירות. כמה חודשים לאחר מכן הגיעו החברות להסדר תשלומים מעודכן, ונטויז'ן הודיעה למשרד התקשורת כי הסכסוך בינה לבין בזק הסתיים. מאז רכשו חברות הסלולר סלקום ופרטנר את נטויז'ן וסמייל, בהתאמה, והמאבק בינן לבין בזק ו-HOT בנושא עלה מחדש על השולחן.

 

במשרד התקשורת בחנו את הנושא, וכבר לפני כמה חודשים הסתמן כי המשרד יורה לבזק ול-HOT שלא לגבות סכומים אלו מספקיות האינטרנט, אך מנכ"ל המשרד, עדן בר טל, העדיף כי הצדדים הנצים יגיעו להסכמה, וימנעו את הצורך בהתערבות רגולטורית. הצדדים עדיין מקיימים משא ומתן, ולמעשה לפני כמה חודשים אף חתמו בזק ופרטנר על הסכם ארוך טווח שבו הוסדרו תשלומים אלו, אך במשרד התקשורת החליטו בכל זאת לפרסם את השימוע. הצדדים יוזמנו כעת להציג את עמדותיהם באופן רשמי, אך המשרד מצהיר כי עמדתו הראשונית בדיון היא כי יש לבטל את התשלום מצידן של ספקיות האינטרנט

 

עם זאת, המשרד שוקל להגביל את היקף התמסורת שיחויבו בזק ו-HOT לספק ללא תשלום עד ל-5% מכלל היקף השימוש של לקוחות ספקיות האינטרנט. ככל הנראה הגבלה זו תאפשר לספקיות התשתית לגבות בכל זאת תשלום על חכירת תמסורת בהיקפים שמעבר לכך. חברות התקשורת התבקשו להעביר את עמדותיהן בנושא עד ל-18 ביולי.

 

משמעות ביטול התשלום היא שהעלויות שנחסכות מספקיות האינטרנט עלולות להיות מוטלות על הצרכנים עצמם, ולייקר את תשתית האינטרנט. במשרד התקשורת מאמינים כי בשל שינויים בשוק לא יעזו בזק ו-HOT לגלגל את הפסדיהן על הלקוחות, אך בענף מאמינים כי גישה זו אינה מציאותית, כפי שהוכח בהעלאת המחירים האחרונה של בזק בתחום האינטרנט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x