$
קריירה

לבחור קריירה כמו ילדים

פעם היה לנו קל לענות על השאלה מה אנחנו בעצם רוצים, אך עם השנים אנו מתרחקים מעצמנו ולומדים לעשות בחירות שיספקו גם את רצונם של אחרים ויממשו מטרות שונות; הגיע הזמן לחזור למקורות

מיכל גרינברג פלנבוים 17:2225.06.12

"מה אתה רוצה?". פעם ידענו להשיב לשאלה הזו באופן אינטואיטיבי. אך עם השנים למדנו דבר או שניים על סדרי עדיפויות, על דחיית סיפוקים ויותר מכל, על איך להתרחק מעצמנו.

 

כשאנחנו לא יודעים מה אנחנו רוצים לעשות, לאן נוכל להגיע? לשום מקום. ולמעשה, זו הבעיה הנפוצה ביותר בתחום התעסוקה - אנשים שחושבים שהם מכירים את עצמם ויכולים לפרט ולמנות את כישוריהם ורצונותיהם בפרטי פרטים, אך משהו בתחום שבו בחרו בכל זאת לא עובד עבורם ואין להם מושג מה כן יכול להתאים.

 

כך מגיע אדם לצומת דרכים בחייו ואינו מצליח להשיב לשאלה פשוטה ביותר - "מה אתה רוצה?". יועצי קריירה גם הם מתחילים מהצגת השאלה הבסיסית הזו, שהיא המפתח להתחלת התהליך ממנו ימצאו המתלבטים את הכיוון הנכון והמתאים עבורם.

 

עולם התעסוקה מלא אפשרויות. צריך רק להחליט מה רוצים עולם התעסוקה מלא אפשרויות. צריך רק להחליט מה רוצים צילום: shutterstock

 

שובו הביתה: לבחור ממקום ילדותי

 

בעודנו פעוטות, אנו מדדים ומושיטים ידיים רק אל דברים שנפשנו חפצה בהם ולא מתלבטים אם לעקם פרצוף או לפרוץ בבכי כשמשהו לא נראה לנו. הבחירה בחיינו מתחילה ממקום אמיתי, אינטואיטיבי - מקום הנאמן לרצונות ולצרכים האמיתיים שלנו.

 

עם הזמן והשנים, אנו מתרחקים מעצמנו ולומדים לעשות בחירות שיספקו גם את רצונם של אנשים אחרים, וגם של מטרות - להביא יותר כסף, לזכות בתואר ניהולי נחשק - הכל כדי שמישהו אחר יהיה מרוצה מאוד ממה שאנחנו עושים.

 

כדי למצוא כיוון עלינו קודם כל להחזיר לעצמנו את הכוח שהיה לנו פעם, כשהיינו קטנים, כשבחרנו באמת. רק כך נוכל להפסיק לחיות חיים שלא מתאימים לנו - חיים של מישהו אחר. כך לא נאנח בסתר ונגיד "הלוואי והייתי יכול".

 

לא חייבים לחיות חיים של אחרים

 

מדוע אנחנו בוחרים לחיות חיים שלא מתאימים לנו? כל אדם וסיבותיו שלו: מ', שאשתו לימדה אותו ש"צריך ביטחון כלכלי ומשכורת יציבה" למרות שנפשו יוצאת אל העצמאות, א', שרוצה להיות שותף בחינוך בני נוער כשאביו חושב ש"זה לא מספיק מכובד ושיתגייס כבר למשטרה", ואילו ר' שרוצה מאוד להיות עורכת דין אבל "המחיר של השיווק העצמי בתחום הורג אותה".

 

לפעמים אנחנו נעזרים בדמות של אב, אם או בבן זוג כדי לשקף לעצמנו פער שקיים בינינו לבין בחירתנו הטבעית, ולפעמים הפער הזה קיים בכלל בתוכנו. בשני המקרים צריך להתחיל להביט אל תוך עצמנו פנימה - גם אם לא תמיד נחוש בנוח עם מה שנמצא שם.

 

כי ככל שנבחר לעצום עיניים ולכופף את הראש, כך התהודה של האמת רק תלך ותגבר מכיוון שאנחנו לא יכולים לחיות בניגוד למי שאנחנו, לפחות לא לאורך זמן וללא תופעות לוואי של אי שביעות רצון. ככל שהמחויבות שלנו כלפי חיים שלא מתאימים לנו תגבר, כך נחוש בהתנגדות הפנימית שלנו שתודיע לנו שהגיע הזמן לערוך שיחה פנימית מעמיקה.

 

עם זאת, גם בחירתנו הטבעית ביותר מגיעה עם תו מחיר - להביט פנימה ולצאת אל השינוי זה לא דבר קל. אך כשהיינו ילדים זה לא שינה לנו כלל וכלל, להיפך - היה טבעי שנשלם את המחיר על הנאמנות שלנו לעצמנו, כי מה יותר חשוב מלהיות נאמן לעצמך?

 

מוכנים לשלם את מחיר הבחירה שלכם?

 

מלבד האומץ שנדרש ליציאה אל השינוי,"לשלם את המחיר" משמעו להתנתק ממה שאנחנו חושבים על עצמנו ולהסכים לצאת לדרך שפירושה חיזוק האני ושינוי תפיסתי שלנו לגביו. לפעמים, עצם השינוי בתפיסה שלנו הוא זה שעוזר לנו לצאת לדרך.

 

הסיפור של נ' יכול להמחיש זאת: נ' שסבלה מבעיית עור רפואית, נמנעה במשך שנים מלעסוק בתחום האיפור מחשש שלקוחות לא ירצו להתאפר אצלה. לאחר התבוננות עמוקה, נ' הבינה שקבלת המחלה שלה מול עצמה תשליך גם על הסובבים אותה ורק כאשר שחררה את תפיסת האני שלה כחולה, יכלה לפרוץ דרך בהקשר התעסוקתי.

 

עוד דוגמא לשינוי בתפיסה העצמית הוא סיפורה של א', אשר גדלה בבית של שני עובדים עצמאיים. ההיכרות הקרובה עם חוסר היציבות התעסוקתית של הוריה, גרמה לה לדחוק לפינה חלום - להיות מאמנת עצמאית. לאחר ששחררנו את המשמעויות שהלבישו הוריה על חיי העצמאי, הבינה א' שיש לה אפשרות לנהל את עצמה כעצמאית ממקום נינוח, אחר.

 

עכשיו יוצאים לדרך. רוצים להתבונן בעצמכם במראה? נסו לחשוב: אם הייתם צריכים לבחור מקצוע מתוך נאמנות מוחלטת לעצמכם, מה הייתה הבחירה שלכם? בנוסף, שאלו את עצמכם מה יהיה מחיר בחירה שכזו. הרשו לעצמכם לשקוע בדמיון, עצמו עיניים וספרו לעצמכם את סיפור חייכם סביב הבחירה הזו - כך תגלו את מחירה האמיתי של הבחירה ותצרו פריצת דרך בגישתכם לגביה.

 

הכותבת היא מאמנת בכירה להכוון תעסוקתי ב-AllJobs

בטל שלח
    לכל התגובות
    x