$
בארץ

חשיפת "כלכליסט": עוד לפני פיטורי המנכ"ל, הבלגן ב־hallo עלה שלב

סימני השאלה סביב התנהלות חברת היל"ת, מפעילת מותג hallo, ממשיכים להצטבר. תלונה שהוגשה למשטרה על ידי יחיאל בן שושן, מנהלה לשעבר של מפעילת הסלולר הווירטואלית סלראן, מגוללת לכאורה את עומק מעורבותו בחברה של ההאקר דוד שטרנברג. "כלכליסט" חושף את הצד המכוער של hallo

עמיר קורץ וגילעד נס 08:3610.05.12

נדמה כי אין רגע דל בסיפור הפארסה של החברה הישראלית לתקשורת (היל"ת). בסוף חודש מרץ הכריזה החברה בקול תרועה רמה כי היא הולכת לשבור את שוק הסלולר בישראל עם המותג hallo - אך מאז נדמה כי היא מיטלטלת ממכה למכה. פיטורים מסיביים של עובדים, פרידה פתאומית מהמנכ"ל רוני לשצ'ינסקי, טענות לחובות, ניתוק שירותי השיחות לחו"ל לשעות ארוכות וחשיפת העבר העברייני של איש צללים בשם דוד שטרנברג המעורב בעסקיה הן רק חלק מהצרות שניחתו עליה.

 

ראו כתבות נוספות על hallo בכלכליסט:

 

אלא שכעת חושף "כלכליסט" כי נגד היל"ת ובכיריה הוגשה בשבוע שעבר גם תלונה במשטרה. יחיאל בן שושן, שטוען כי החברה חייבת לו מיליוני שקלים, נכנס ביום רביעי שעבר למשטרת מרחב דן, והניח בפני חוקרת המשטרה תיק עבה שבתוכו מסמכים המגוללים לכאורה סיפור בעייתי. אם עד כה הקפידו בהיל"ת לטעון כי פעילותו של שטרנברג בחברה היתה מצומצמת, וטענו כי הוא בסך הכל נציג בעלי המניות ויועץ שפעילותו שולית - הרי שהתמונה שנחשפת כעת היא שונה לגמרי. פעילותו של שטרנברג בהיל"ת, כפי שהיא באה לידי ביטוי בתלונה, חושפת לכאורה את תפקידו המרכזי בסיפורה של החברה, באופן שמעורר עוד ועוד סימני שאלה לגבי התנהלותה.

 

מי אתה דוד ישראל?

 

נובמבר 2011. משרדי ההנהלה של גן העיר בתל אביב. יורם שכטר, יו"ר חדשות ערוץ 10, איש נדל"ן מוכר שמשפחתו שותפה בין היתר במלון הר ציון בירושלים ובקניון גן העיר בתל אביב, נפגש עם בן שושן, בעלי חברת נגב. בן שושן ניהל באמצעות חברה בבעלותו את מפעיל הסלולר הווירטואלי סלראן, שהיה שייך במלואו לחברת איתוראן של משפחת שרצקי. כמה שבועות קודם לפגישה הזו קיבלה היל"ת, שבה מחזיק שכטר ב־50% מהמניות, רישיון לאספקת שירות שיחות בינלאומיות, ובן שושן היה מעוניין, במסגרת ההכנות להשקת המפעיל הסלולרי הווירטואלי בראשית 2012, לבדוק אפשרות לשיתוף פעולה עם היל"ת.

 

שכטר, כך טוען בן שושן בשיחה עם "כלכליסט", סיפר על משפחתו ושותפיו בהיל"ת, וציין בין השאר את משפחת פרנקל הבלגית, המחזיקה מניות בספקית התקשורת הגדולה בבלגיה, בלגקום. הוא פנה אל בן שושן ואמר לו כי "תכף יגיע לכאן נציג המשפחה והיועץ שלה".

 

כמה דקות לאחר מכן נכנס לחדר אדם צעיר, נמוך, לבוש חולצה מכופתרת ומכנסיים מחויטים וחובש כיפה שחורה. אותו נציג נראה צעיר לגילו (33) אך הפגין ביטחון רב. אף שהיה זה חדר ללא חלונות הוא הדליק סיגריה והתיישב. "שכטר הציג אותו בשם דוד ישראל", מספר בן שושן. "הוא אמר שהוא הטכנולוג של החברה, שהוא הקים חברות בכל העולם ומייעץ להן, ואותו בחור התחיל לספר בעצמו על כל המיזמים שלו והחליף רשמים טכנולוגיים ומקצועיים עם סמנכ"ל הטכנולוגיה של סלראן שהתלווה לפגישה.

 

הפגישה, שאותה מגדיר כעת בן שושן כ"הזויה", לא הניבה דבר מלבד היכרות ראשונית עם שכטר ועם האיש שמאוחר יותר הסתבר לו ששמו האמיתי הוא דוד שטרנברג. מדובר בגאון מחשבים, האקר שעיסוקו זה שלח אותו בעבר לכלא בארץ לאחר שהורשע בפריצה אלקטרונית לסניף בנק הדואר בחיפה, ושהשופטת דורית ביניש הגדירה כמי ש"הוכיח בעברו את יכולותיו וניסיונו העשיר בעבירות זיוף ומרמה". את זה בן שושן ואנשיו לא ידעו אז.

 

המקשר: יורם שכטר, יו"ר היל"ת המקשר: יורם שכטר, יו"ר היל"ת צילום: ענר גרין

 

בערך באותה התקופה החליטה איתוראן כי עולם הסלולר הווירטואלי אינו קוסם לה עוד. היא הקנתה לבן שושן אופציה לרכישת 100% ממניות סלראן בתמורה ל־3.6 מליון שקל. עד לנקודה זו, כך מספר בן שושן, כבר חתמה סלראן על הסכם אירוח מול פלאפון, והעבירה לה מקדמה של חצי מיליון שקל על חשבון תשלומים עתידיים. מול פרטנר התקיימו מגעים מתקדמים להסכם דומה, והצדדים חתמו על מזכר הבנות לקראת הסכם סופי. השקת החברה, שמותגה נקרא Five, תוכננה לחודש ינואר 2012.

 

בן שושן חיפש אז משקיעים חדשים שיסייעו לו לרכוש את הבעלות על סלראן מאיתוראן, אך המגעים לא צלחו. בתחילת ינואר הוא קרא בעיתונות על הכרזתה של 015 hallo, המותג שמפעילה חברת היל"ת, על כניסה לתחום השיחות הבינלאומיות ובעיקר על רצונה להתרחב לתחומי תקשורת נוספים.

 

על רקע אותה פגישה "הזויה" שקיים עם שכטר ושטרנברג חודשיים קודם, נציג מטעמו שלח ב־15 בינואר הודעת טקסט לשכטר לצורך בדיקה ראשונית להכנסת היל"ת כשותפה בסלראן. "יחי אל בן שושן, מנכ"ל Five שפגשת לפני חודשיים מבקש להיפגש דחוף, אפילו היום או הערב", נכתב בהודעה, והתשובה של שכטר לא איחרה לבוא: "אני לא נמצא בארץ בשבוע הקרוב, אך אם אתה רוצה אתה יכול להיפגש עם דוד ישראל בהיל"ת בראש העין היום. תגיד לי ואתאם את זה". ואכן, הפגישה תואמה במהירות לאותו יום בשעה 17:00 במשרדי החברה.

 

"הגענו לפגישה וחיפשתי את דוד ישראל. אמרו לי שאין אדם כזה, ואולי אני מתכוון ל'דודי'", משחזר בן שושן. לדבריו, הוא נלקח "לחדר אפוף עשן", שבו ישבו כמה אנשים ועישנו, ולאחר שכולם יצאו הוכנס לפגישה עם דודי שטרנברג ואדם נוסף. "אתה נראה לי מוכר", אמר בן שושן לאותו אדם. "כן, אני שלמה אהרונישקי, לשעבר מפכ"ל המשטרה", ענה לו. עד כה לא ברור מה היה הקשר של אהרונישיקי לחברה. "זו היתה פסאדה מדהימה, הרבה רושם, משרדים יפים, זה נתן לי ביטחון", אומר בן שושן.

 

לטענת בן שושן, שטרנברג ניהל את העניינים בפגישה, כאשר כבר בתחילתה הוא הצהיר כי אינו מעוניין בשיתופי פעולה או בכניסה לשותפות, אלא ברכישת המפעיל הווירטואלי כולו. בן שושן דרש סכום הנגזר מהוצאותיו והוצאות איתוראן עד אז, תשלומים לעובדים ולספקים, בסכום כולל של 8.7 מיליון שקל. בנוסף, בן שושן ביקש גם תשלומים עתידיים מהפעילות שתירכש, כדי לייצר לעצמו רווח מהעסקה. "דודי אמר: אין ויכוח, מקובל עליי, סגרנו", טוען בן שושן. רק לקראת סוף הפגישה, הוא אומר, נכנס מנכ"ל היל"ת לשצ'ינסקי, עודכן בהתפתחויות והפגישה הסתיימה בסיכום הדדי להתקדם בתהליך.

 

למחרת נערכו התכתבויות דואר אלקטרוני ושיחות בין בן שושן לשטרנברג, כאשר הצדדים מסכמים כי בנוסף לסכום שישולם לו ולאיתוראן עבור שווי החברה והוצאותיהם, יקבל בן שושן 12 צ'קים דחויים בסך 250 אלף שקל כל אחד - 3 מיליון שקל בסך הכל.

 

מזכר ההבנות בין הצדדים נשלח לבן שושן כבר באותו לילה מהיועצת המשפטית של היל"ת, חני זבולוני, בתה של הרבנית ברוריה זבולוני, המחזיקה בכ־23% מהמניות בחברה. בת נוספת של הרבנית, שרי, נשואה לשטרנברג. "אמרתי להם שאני לא חותם באמצע הלילה, ושעורך הדין שלי יסתכל על זה בבוקר", מספר בן שושן. ואכן למחרת, ב־17 בינואר, נחתם ההסכם בין הצדדים במשרדי היל"ת. הצדדים סיכמו כי ההסכם להעברת המניות ייחתם "סמוך ככל הניתן לחתימת מזכר הבנות זה". כך נסגרה לה עסקה של 11.5 מליון שקל בתוך פחות מ־48 שעות.

 

שטרנברג. פגישה בחדר אפוף עשן שטרנברג. פגישה בחדר אפוף עשן צילום: רוני שיצר

 

החריקות בתשלום מתחילות

 

לטענת בן שושן, כבר למחרת התייצבו במשרדי נגב בפתח תקווה כ־15 איש מטעם היל"ת, כולל המנכ"ל, הסמנכ"לים וכמובן שטרנברג, שהציג עצמו בפני העובדים כנציג הבעלים בחברה. "הם באו לעשות בדיקת נאותות ונתתי להם את הכל, מסמכים, חוזים. זה נעשה באופן כל כך מקצועי, כל כך לא ישראלי, שאי אפשר היה לחשוב שמשהו לא בסדר".

 

למחרת, מספר בן שושן, הגיע שוב שטרנברג למשרדי נגב, והודיע לעובדים כי העסקה סגורה. הוא סיפר להם כי הם יעבדו עוד שלושה חודשים לפחות, ואז פעילותם תתמזג לתוך פעילות היל"ת, שתעלה לאוויר כמפעיל וירטואלי. "באותו יום חמישי שטרנברג כבר העביר ישירות 120 אלף שקל לאחד הספקים שלנו, וביום ראשון העבירו לנו לחשבון עוד חצי מיליון שקל על חשבון התמורה העתידית", מספר בן שושן. "שטרנברג היה גורם מרכזי מטעם החברה, וכאשר נמסר לו בידי חשב החברה שאין אפשרות להעביר את הכסף, הוא השיב לו בצעקות 'תתקשרו מצדי למנכ"ל הבנק - הכסף עובר עוד היום', והכסף עבר. אמרתי לעצמי: 'איזו חברה מקצועית, עם כסף, הכל מסודר, מתוקתק'".

 

מתוך הנחה שההסכם סגור ויהיה זה בזבוז זמן ומשאבים לנהל את החברה במתכונתה, הסכים בן שושן להתחיל בפעולות המיזוג בין החברות באופן מיידי. עובדי נגב הודרכו לעבור למשרדי היל"ת שבראש העין, אנשי היל"ת העבירו את השרתים וציוד התקשורת מנגב לאותם משרדים, ולאחר השלמת המעבר למעשה נותרה נגב ללא פעילות וציוד. לדברי בן שושן, "בשלב הזה נגב התרוקנה מכל נכסיה והזכות היחידה שנותרה לה היתה קבלת התמורה מהיל"ת".

 

עקב המבנה המשפטי של הישויות השונות המעורבות בסלראן, העסקה פורטה בשני חוזים נפרדים, שנחתמו ב־23 בפברואר. חוזה אחד הגדיר כיצד מניות סלראן יועברו להיל"ת תמורת 600 אלף שקל שישולמו לאיתוראן, כשבנוסף תקבל איתוראן כ־3 מיליון שקל בתשלומים דחויים. בן שושן אמור היה לקבל על פי חוזה זה 831 אלף שקל, חלקם לשם החזר הלוואה שהעניק לנגב, וחלקם למימון משכורות העובדים בתקופת הביניים.

 

התנאים המתלים לקיום ההסכם היו קבלת אישור משרד התקשורת והממונה על הגבלים עסקיים להעברת המניות והרישיון הסלולרי מאיתוראן להיל"ת, וקבלת אישורים מפלאפון ופרטנר על העברת ההסכמים שנחתמו עמן להיל"ת.

 

חוזה נוסף הגדיר כיצד תרכוש סלראן, כשתהיה כבר בבעלות היל"ת, את הפעילות, הציוד והידע של נגב, שבאמצעותם תוכל להפעיל את סלראן. בהסכם זה נקבע כי סלראן - דהיינו היל"ת המחזיקה בה - תשלם לנגב כ־6.9 מיליון שקל, לפני מע"מ: מיליון שקל כמקדמה, כ־3.2 מיליון שקל במועד השלמת העסקה, ו־2.7 מיליון שקל ב־12 תשלומים דחויים החל מדצמבר 2012.

 

אלא שאז, לטענת בן שושן בגרסה שאותה הוא גולל גם בתלונתו למשטרה, החלו החריקות. "היה עיכוב בתשלומים שנועדו לתשלום משכורות העובדים, שכבר עבדו בפועל בהיל"ת. שטרנברג החל להיעלם לימים שלמים והתעלם מהודעות שהושארו על ידי, וכך הם משכו את הזמן במשך שבועות לאחר חתימת ההסכם הסופי ללא שום סיבה".

 

המתלונן: יחיאל בן שושן, בעלי נגב המתלונן: יחיאל בן שושן, בעלי נגב צילום: אוראל כהן

 

ההכרזה והבלגן

 

אולם את השוק הגדול קיבל בן שושן ביום שלישי, 27 במרץ, יחד עם שאר צרכני הסלולר הישראלים. באותו בוקר הודיעה hallo (היל"ת) במסיבת עיתונאים כי היא מתכוונת להציע חבילת שיחות ו־SMS בלתי מוגבלת תמורת 99 שקל בחודש בלבד. רוצים גם לגלוש ללא הגבלה? הוסיפו רק 19.90 שקל בחודש. כשעתיים בלבד לאחר מכן חשף לראשונה "כלכליסט" כי ל־hallo אין הסכם כלשהו עם פרטנר. לסלראן אמנם היה מזכר הבנות מול החברה הכתומה, אך לאחר שלא הפך להסכם בסוף דצמבר, הוא הפך למעשה לחסר ערך. מאוחר יותר התברר כי גם ההסכם שנחתם בין סלראן לפלאפון אינו תקף, ופלאפון טענה כי כבר ב־21 במרץ ביטלה את ההסכם, לאחר שלטענתה סלראן לא עמדה בתנאיו. בתגובה, הודתה היל"ת כי "אירעה אי־הבנה" בינה לבין פרטנר ואכן אין הסכם ביניהן, אך פצחה במתקפה נגדית מול פלאפון בטענה כי ההסכם בוטל באופן חד־צדדי וללא ידיעתה.

 

מסמך שנחשף כעת לראשונה, מגלה כי כבר ב־19 בפברואר התרה היועץ המשפטי של פלאפון, עו"ד ג'קי דבי, במכתב ליועץ המשפטי של סלראן, עו"ד אבי לוי, כי על סלראן ופלאפון להשלים את המגעים ביניהן, הכוללים גם הגדלה של סכום הערבות שאמורה סלראן להפקיד בידי פלאפון מ־2 מיליון שקל ל־10 מיליון שקל. "רמת הביטחונות שבהסכם נגזרה בשעתו מזהות בעל השליטה הקודם, איזי שרצקי. כעת, האפשרות לכניסת קבוצה חדשה שאינה מוכרת לחברתנו מצריכה רמת ביטחונות חדשה", כתב עו"ד דבי, ודרש כי הערבות המוגדלת תועבר עד סוף פברואר.

 

לאחר מסיבת העיתונאים החל לצוף גם המאבק בין בן שושן ל־hallo, שטענה כי בן שושן לא עמד בחלקו בהסכם, שכן לא סיפק לחברה הסכמים חתומים עם פלאפון ופרטנר. בן שושן תוקף בחזרה ואמר כי "סוכם בחוזה בינינו שאף צד לא יוצא לתקשורת ללא הסכמת הצד השני, אבל הם עשו זאת, ולמעשה טרפדו בכך את המגעים שנוהלו מול פלאפון", הוא טוען. "אני עוד הצלחתי להוריד את דרישת הערבות של פלאפון מ־10 ל־5 מיליון שקל, כך הם אמרו לי בעל פה, אבל גם לזה היל"ת סירבה, ולכן פלאפון ביטלה את ההסכם".

 

"לגבי פרטנר", ממשיך בן שושן, "שם היה ברור להם מראש כי מדובר במזכר הבנות. ארגנתי פגישה במשרדי החברה שאליה היו אמורים להגיע בכירי היל"ת, אך הם לא הגיעו לבסוף".

 

הבוררות תקועה

 

גם באיתוראן הופתעו ממסיבת העיתונאים, ולמחרת שלחה החברה מכתב להיל"ת. "הפעולה החד־צדדית גרמה נזק רב לסיכוי לקבל את אישור פלאפון להעברת המניות", כתב עורך הדין של איתוראן. הוא טען כי כל התנאים לביצוע ההסכם חלו, ולפיכך הוא דורש את ביצוע ההסכם באופן מיידי, ב־1 באפריל.

 

האיום פעל, ובאותו מועד שילמה היל"ת לאיתוראן 600 אלף שקל ורכשה ממנה את מניות סלראן.

 

בן שושן היה בטוח שברגע שהושלמה העסקה הוא יתחיל לראות את הכסף הגדול שהובטח לו. לטענתו, בפועל שולמו לו רק מיליון שקל כמקדמה ועוד 140 אלף שקל ככיסוי עלות העובדים של נגב שהועברו להיל"ת. לטענתו, החוב כלפיו עומד על כ־7 מליון שקל.

 

ב־3 באפריל שלח משרד עורכי הדין שיבולת, מטעמו של בן שושן, דרישת תשלום מיידית של מלוא החוב, תוך מתן התרעה בת 21 יום לפני הגשת בקשת פירוק. היל"ת טענה באמצעות עו"ד איתמר כ"ץ, כי לאחר החתימה על ההסכמים התברר לחברה כי הוטעתה על ידי נגב ובן שושן, וכי חרף ההתחייבות של בן שושן שתנאי ההסכם עם פלאפון לא ייפגעו, התנערה פלאפון מן ההסכמות שכבר גובשו עמה והודיעה על ביטולו. בנוסף טענה כי חרף המצג של בן שושן לפיו ההסכם עם פרטנר עומד להיחתם, "לא דובים ולא יער". לטענת היל"ת, מהלכים אלה הסבו לה נזקים כבדים.

 

כבר במכתב זה הציע עו"ד כ"ץ כי הצדדים יפנו לבוררות, הצעה שהתקבלה בידי בן שושן. בהמשך נערכה פגישה בין עורכי הדין של הצדדים, ובן שושן טוען כי סוכם על פתרון שלפיו החוב הנטען יופקד בנאמנות והצדדים ילכו לבורר מוסכם. אלא שלאחר מכן, כך הוא טוען, העסק נמרח מצדה של היל"ת, ופגישה נוספת שנקבעה ליום שלישי שעבר בוטלה על ידי החברה ברגע האחרון. למחרת נכנס בן שושן למטה המשטרה ברמת גן והגיש את תלונתו.

 

עו"ד כץ אמר ל"כלכליסט": "איננו רואים טעם בהמשך הפגישות עם נציגיו של בן שושן, שמטעמים לא ברורים נדמה שמעוניינים לעכב את תחילת הליך הבוררות. אנו מוכנים להתחיל בבוררות מיד. טענתנו היא כי בן שושן ביצע מצג שווא לגבי נכסים שהיו לסלראן, ולפיכך טענותיו נדחות על ידינו".

 

ניסיונות לקבל תגובה רשמית משטרנברג, שכטר ולשצ'ינסקי לא נענו. אהרונישקי מסר בתגובה: "אין לי שום מעורבות ב־hallo".

 

מ־hallo נמסר בתגובה כי "החברה הוקמה במטרה לספק לציבור שירותי תקשורת במחירים הוגנים ולעשות זאת במסגרת החוק והרגולציה. שירות השיחות הבינלאומיות בקידומת 015 פועל ללא דופי. בימים האחרונים מועבר לאמצעי התקשורת מידעים שונים, חלקם חסרי כל בסיס, ולכולם מכנה משותף אחד: ניסיון של גורמים מתחרים לפגוע בחברה. כיוון שכך, אין בכוונתנו להגיב לטענות אלו". מהמשטרה נמסר כי הנושא בטיפול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x