$
משפט

גרוניס: "ההצעה לחוקק חוקים שביהמ"ש פסל עלולה להיות 'בכיה לדורות'"

בהגיבו על יוזמת השר נאמן להעניק את הכוח לכנסת לחוקק מחדש חוק שפסל ביהמ"ש הזהיר גרוניס: "יש להישמר שלא יהא בה כדי לפגוע בנורמות החוקתיות הבסיסיות שהן חלק מהמסורת המשפטית, החוקתית והחברתית שלנו. בנוסחה הנוכחי מעוררת הצעת החוק קשיים לא מעטים"

מארק שון 17:5517.04.12

 

נשיא בית המשפט העליון הנכנס אשר גרוניס ניצל את הבמה בטקס השבעת שופטים כדי להזהיר מההשלכות מחוק יסוד חקיקה שמקדם שר המשפטים יעקב נאמן.

מדובר בחוק שאמור להעניק את הכוח לכנסת לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בית המשפט.

 

הצעת החוק עוררה מחלוקת רבה וזאת הפעם הראשונה שהנשיא הנוכחי – שנחשב למקובל מאוד לפני בחירתו בקרב גורמים שמרניים בממשלה - מתייחס לעניין.

 

הסמכות של הכנסת לבטל פסיקה של בית המשפט העליון הוא רעיון שהגיע מהחוקה הקנדית, רעיון שאינו מוכר ממדינות אחרות. הנשיא גרוניס הדגיש בדבריו את ההבדל בין קנדה לישראל, בין היתר רמז להתנהלות חברי הכנסת בישראל מול הפרלמנט שם. "חשוב גם לציין שהפרלמנט הפדרלי הקנדי מעולם לא עשה שימוש בפסקת ההתגברות (שמאפשרת לכנסת להתגבר על פסילת חוק – מ"ש), היינו, מעולם לא נחקק שם חוק על ידי הפרלמנט הפדרלי שביטל למעשה פסק דין חוקתי של בית המשפט העליון. כאשר מאמצים הסדר חוקתי, דוגמת פסקת ההתגברות, יש להבינו על רקע התרבות הפוליטית והחוקתית של מדינת המקור".

 

הנשיא גרוניס מתח ביקורת על הצעת החוק של השר נאמן, שהיה מראשי התומכים למינויו, ואמר: "המעיין בתזכיר של ההצעה, שהופץ על ידי משרד המשפטים, יגלה שההצעה סוטה מבחינות שונות לא רק מן ההסדר הקנדי, אלא גם מהצעות שהועלו בעבר בארץ...".

 

גרוניס הזהיר, כי "יש להישמר שלא יהא בה כדי לפגוע בנורמות החוקתיות הבסיסיות שהן חלק מהמסורת המשפטית, החוקתית והחברתית שלנו. בנוסחה הנוכחי מעוררת הצעת החוק קשיים לא מעטים. על כן, יש מקום לדיון מעמיק בהצעה, לשיתוף פעולה ולדיאלוג בין כלל הגורמים הרלוונטיים לשם שמירה על כך שהצעת החוק תבצר את משטרנו החוקתי, ולא תהווה "בכיה לדורות"".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x