$
בארץ

מיסז'ניקוב: האוצר שינה את התוכנית לסבסוד מעונות יום בניגוד להמלצות טרכטנברג

שר התיירות שלח לראש הממשלה מכתב המוחה על "המחטף" שהתקבל, לדבריו, בקבינט החברתי-כלכלי לפיו בוטל סעיף מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי בסבסוד מעונות יום ומסגרות חינוך לגילאי 3-9

תומר אביטל וליאור בן-דוד 12:3009.04.12

האם הממשלה צעדה בכיוון ההפוך מזה שהציע דו"ח טרכטנברג? שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שפועל בשנה האחרונה להכללת סעיף 'מיצוי כושר השתכרות' כתנאי סף לקבלת סיוע מהמדינה, טוען שהאוצר שינה את התוכנית לסבסוד מסגרות חינוך ומעונות יום לגילאי 3-9 בצורה המנוגדת לעקרונות הדו"ח

ואף לנוהג טרם כתיבתו.

 

"ההחלטה שעברה בוועדת השרים בנושא שבנדון תיקנה את החלטת הממשלה, שיישמה את דו"ח ועדת טרכטנברג, כך שעמידת הורי הילד במבחן התעסוקה לא תהיה תנאי מקדמי לקבלת הסבסוד הממשלתי", מחה מיסז'ניקוב במכתב ששיגר לפני זמן קצר לראש הממשלה בנימין נתניהו. לדבריו, "ההחלטה סותרת במפורש את דו"ח ועדת טרכטנברג, סותרת את מדיניות הממשלה, ואף סותרת את הסכם ההבנות בינך לבין סיעת 'ישראל ביתנו' שעניינן מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי לקבלת הסבסוד".

 

מיסז׳ניקוב תבע במכתבו לבטל את "המחטף" שלדבריו התקבל בקבינט החברתי-כלכלי בראשות שר האוצר בערב החג, לפיו בוטל סעיף מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי בסבסוד מעונות יום ומסגרות חינוך לגילאי 3-9. "ההחלטה, על פי הנוסח שאושר בוועדת השרים, ממשיכה את ההעדפה הקיימת לאוכלוסיות שאינן נותנות את חלקן, אינן משתתפות באופן מלא בכוח העבודה ואינן תורמות לפיתוחה ולשגשוגה של מדינת ישראל. למותר לציין כי ההחלטה ממשיכה את הפגיעה במעמד הביניים, במעמד היצרני העובד והמקיים את כל חובותיו למדינה", סיכם.

 

גם שר התמ"ת שלום שמחון הגיש ערר מיד לאחר החלטת הקבינט, שהצביע נגדה. שמחון הסביר כי עמדת הגורמים המקצועיים בתמ"ת היא כי אם מסירים את מבחן התעסוקה, הדבר יפגע במדיניות משרד התמ"ת לעודד יציאת נשים לעבודה.

  

מיסזנ'יקוב אמר ל"כלכליסט" שעד היום הקריטריונים של התמ"ת כללו את סעיף מיצוי כושר השתכרות והחלטת הקבינט למעשה מבטלת אותו, ולכן הגיש את הערר. עם זאת נזכיר כי הסיעה, המשמשת כלשון מאזניים ויכולה להביא לפירוק הקואליציה, ממשיכה למחות על מדיניות הממשלה בסוגייה בעיקר באמצעות שליחת מכתבים והגשת עתירות לבג"ץ אך לא נוקטת באמצעים דרסטיים יותר למרות "מחויבותה למעמד הביניים", בה היא מתגאה תכופות.

 

שילוב נשים בשוק העבודה

 

לפי החלטת הממשלה המקורית, תנאי מקדמי לקבלת סבסוד הוא עמידת הורי הילד בדרישות התעסוקה כפי שמופיעות במסמך ב"מבחנים למתן תמיכות של משרד התעשייה המסחר והתעסוקה בצהרונים, באמצעות אגף בכיר למעונות יום ומשפחתונים עבור שנת הלימוד התשע"ב, לעידוד שילובן של אימהות בשוק העבודה". עיון בסעיפים הרלוונטים מעלה כי אוכלוסיית היעד לסבסוד היא זוגות בהם האישה עובדת בהיקף של 28 שעות שבועיות, או לומדת בקורס להכשרה מקצועית בפיקוח ממשלתי או באולפן לעולים חדשים, ואילו הגבר נמנה עם אחת מהקבוצות הבאות: עובד, לומד בקורס להכשרה מקצועית בפיקוח ממשלתי או באולפן לעולים חדשים, תלמיד לתואר ראשון מוכר בתוכנית מלאה או תלמיד בכולל.

 

דרישה זו בעייתית מכמה בחינות. ראשית, המטרה המוצהרת, של תמיכה באוכלוסיה העובדת, מתפספסת, כיוון שההטבה ניתנת במפורש גם לאכלוסיות שאינן עובדות, וכלל לא מהווה תמריץ ליציאה לעבודה. שנית, אחוז הלומדים לתואר ראשון שהם הורים לילדים בגילאי 3-9 זניח, ובפרט נמוך בהרבה מאחוז ההורים לילדים בגילאי 3-9 הלומדים בכולל.

מי שיזם את הוצאת סעיף מיצוי כושר ההשתכרות אל מחוץ לתנאים הנדרשים לסבסוד הוא שר החינוך גדעון סער. בדברים שנשא במליאת הכנסת בתחילת מרץ הביע סער את התנגדותו למבחני התעסוקה והודיע על כוונתו לפעול לתיקון החלטת הממשלה בנושא. לדבריו, אין מקום למבחן תעסוקה שיפצל את התלמידים בכיתה לכאלה שימשיכו במסגרת אחר הצהריים ולכאלה שלא יוכלו להמשיך על פי תעסוקת הוריהם. התחשבות במבחני התעסוקה מביאה, לדבריו, לפגיעה בשיוויון ההזדמנויות של התלמידים.

 

לפי הנוסח החדש שהתקבל, יהנו בשנת הלימודים הקרובה התלמידים המשתייכים לאשכולות סוציו-אקונומיים 1-3, האשכולות הנמוכים, מסבסוד הצהרונים כבר בשנת הלימודים הקרובה. אופן הרחבת הסבסוד לשאר האוכלוסיה יבחן על ידי שר החינוך ושר האוצר בהמשך.

 

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x